Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ: 
Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του και η εξεύρεση νέων χώρων μεταφοράς των απορριμμάτων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης.....
Εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης Ακτίου Βόνιτσας" έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι το πρόβλημα της διαχείρισης και διάθεσης των απορριμμάτων, έτσι όπως μεθοδεύτηκε, τόσο από τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) όσο και από τους δημάρχους - νομάρχες παλιότερα και τους περιφερειάρχες συνιστά ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα, με τεράστιες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Με αποφάσεις καθοδηγούμενες από πολιτικά και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, προσπαθούσαν να μπαλώσουν το τεράστιο πρόβλημα των σκουπιδιών με επιλογές πανάκριβες για το λαό.
Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό, είναι βαθύτατα πολιτικό - ταξικό ζήτημα. Η τεχνολογία σήμερα είναι επαρκής ώστε η διαχείριση των απορριμμάτων να είναι συμβατή με την υγεία του λαού και το περιβάλλον. Επιτρέπει, εφόσον υπάρχει η σχετική πολιτική κατεύθυνση, να δαπανώνται όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως επίσης, υπάρχουν μέθοδοι ασφαλούς επεξεργασίας και η τεχνική δυνατότητα να βρεθούν κατάλληλες θέσεις και περιοχές. Στο δρόμο όμως της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που μόνο κριτήριο έχει την κερδοφορία των επιχειρηματιών, τα σκουπίδια γίνονται κέρδος πάνω στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, της υγείας και του περιβάλλοντος. Υπάρχει πλέον συσσωρευμένη πείρα. Ανάπτυξη των κερδών των λίγων και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών δεν γίνεται, όχι μόνο στα σκουπίδια αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής μας.
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας 3/8/2020 με πρώτο θέμα: Λήψη απόφασης αναφορικά με το ΧΥΤΑ Παλαίρου, καταθέσαμε πρόταση, που καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να διεκδικήσει να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του και η εξεύρεση νέων χώρων μεταφοράς των απορριμμάτων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. Η πρόταση που καταθέσαμε έλαβε μόνο την ψήφο της δικής μας παράταξης, καθώς δεν υιοθετήθηκε από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Η πρόταση μας είναι η μοναδική που λύνει το πρόβλημα μπροστά στις εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί με μια σειρά αποφάσεων μετά απο εισηγήσεις της Δημοτικής Αρχής (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ-ΝΔ) και την στήριξη των δημοτικών παρατάξεων (ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ) και των αποφάσεων του ΦΟΔΣΑ της 3ης ΓΕΝ Αιτωλοακαρνανίας και σε συνέχεια με την ψήφιση στην Βουλή του νέου περιβαλλοντοκτόνου νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος υπό τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» όπου συμπεριλήφθηκαν εισηγήσεις του βουλευτή Λευκάδας κ. Α. Καββαδά που έκαναν νόμο του κράτους τις παραπάνω αποφάσεις, με την μόνη διαφορά της μη συγκρότησης ΦΟΔΣΑ μεταξύ των δήμων Ακτιου-Βόνιτσας, Λευκάδας και Μεγανησίου αλλά υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τη διάθεση των απορριμμάτων της Λευκάδας στο ΧΥΤΑ Παλαίρου και εξασφάλισης της διαδημοτικής συνεργασίας με τη Λευκάδα όταν και εάν κατασκευαστεί η ΜΟΠΑΚ Λευκάδος, επί τη βάσει των προγραμματικών συμβάσεων του 2017 και 2019.
Ο ΧΥΤΑ Παλαίρου και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις έχει περιέλθει σε πολύ δυσμενή θέση καθώς εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει αυτός ο προβληματικός ΧΥΤΑ να λειτουργεί και ήδη βρισκόμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο σοβαρό ενδεχόμενο.
Αναλυτικά η πρόταση μας:
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ
Σήμερα υπάρχει η επιστημονική γνώση για την καλύτερη δυνατή διαχείριση των απορριμμάτων. Αυτό που εμποδίζει την αξιοποίησή της είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα κέρδη τους. 
Κάτω από την πίεση των σορών των σκουπιδιών θέλουν να αποδεχτούν οι πολίτες εκβιαστικά λύσεις εις βάρος της υγείας του και του περιβάλλοντος, να δοθεί η διαχείριση των απορριμμάτων στους ιδιώτες με οδυνηρές συνέπειες στην τσέπη τους, αλλά και στη δημόσια υγεία, στην ασφάλεια των εργαζομένων στην καθαριότητα, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. 
Το δημοτικό συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας διεκδικεί:
- Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ ΠΑΛΑΙΡΟΥ και να ανακληθούν όλες οι αποφάσεις που οδηγούν στην επέκταση και επιβάρυνσή του. Εγκυμονεί σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αν συνεχίσει ο ΧΥΤΑ να λειτουργεί. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει ολοκληρωμένη περιβαλλοντική και επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις. 
- Καμία σκέψη για δημιουργία ΧΥΤΥ . Η εξεύρεση νέων χώρων να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης και με κριτήριο την ποιότητα ζωής του λαού και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος. 
- Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων . Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.
- Όχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.
- Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
- Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Παλεύουμε για λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού και όχι των λίγων, κόντρα στη "λογική" όπου όλα, και τα σκουπίδια, είναι "μπίζνες".
Αυτό που χρειάζεται είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κριτήριο την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι να υποτάσσεται στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων. 
Νώντας Μωραΐτης,
Δημοτικός σύμβουλος, 
επικεφαλής της δημοτικής παράταξης 
«Λαϊκή Συσπείρωση Ακτίου Βόνιτσας»

2 σχόλια:

  1. Νώντα συγχαρητήρια για την άποψή σου. Το κλείσιμο είναι η μοναδική λύση. Αλλιώς θα πεθάνουμε. Μέχρι να γίνει το εργοστάσιο και να μετατραπεί ο ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ θα περάσουν πολλά χρόνια. Κατά τα άλλα θα δεχόμασταν τα σκουπίδια της Λευκάδας μόνο εάν γίνει το εργοστάσιο. Το εργοστάσιο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει. Υπάρχουν προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.
    Μας κοροιδεύουν όλοι. Όλα έγιναν σε πλήρη συμφωνία με τη Λευκάδα, μέχρι που μπήκε η ταφόπλακα με τον νόμο του Μαίου. Όχι απλά έγιναν σε πλήρη συμφωνία αλλά το επιδιώξαμε ως δήμος να πάρουμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια.

    Πρόκειται περί εγκλήματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νώντα καλησπέρα. Το μεγάλο σκάνδαλο είναι τα χρήματα που εισπράττει η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τα σκουπίδια, τα δικά μας και της Λευκάδας. Παίρνει πάνω από 50 ευρώ για κάθε τόνο ενώ στο Αγρίνιο η τιμή είναι γύρω στα 20 ευρώ τον τόνο.
    Αν φανταστούμε ότι οι ζυγαριές βγάζουν μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που μπαίνουν στον σκουπιδότοπο ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο