Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Η αφτιασίδωτη αλήθεια των αριθμών. Όλες οι απ' ευθείας αναθέσεις του 1ου χρόνου. Είναι 690.815,37 € λιγότερες από τον αντίστοιχο 1ο χρόνο της θητείας Γαλούνη. Η δική μας επώνυμη γνώμη. Τι τελικά συνέβαινε στον Δήμο Ξηρομέρου;


Όπως σας είχαμε υποσχεθεί, με το κλείσιμο ενός χρόνου της νέας δημοτικής αρχής, θα σας παρουσιάζαμε τις απ' ευθείας αναθέσεις καταγεγραμμένες ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που καταγράψαμε τις απ' ευθείας αναθέσεις της τέως δημοτικής αρχής, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο....

Επίσης θα σας παρουσιάσουμε κάποιες συγκρίσεις με τον πρώτο χρόνο αντίστοιχα της τέως δημοτικής αρχής και δικό μας επώνυμο πολιτικό σχολιασμό. Έφτασε λοιπόν αυτή η στιγμή.
Όπως στην προηγούμενη δημοτική αρχή, έτσι και στην νέα, δεν καταγράψαμε απ' ευθείας αναθέσεις μικροποσών κάτω από 1.000 €.
Προς διευκόλυνση λοιπόν των δημοτών που ενδιαφέρονται να γνωρίζουν, με την χρήση του Excel καταγράψαμε και αθροίσαμε όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Ξηρομέρου και των Νομικών του Προσώπων και σας τις παρουσιάζουμε, ώστε να υπάρχει η γνώση όλων των πολιτών και η δημόσια λογοδοσία των αιρετών (σκοπός δημιουργίας του «ΔΙΑΥΓΕΙΑ»). Τα στοιχεία έχουν παρθεί από ανοικτά έγγραφα στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Το αρχείο μας Excel αποτελείται από πέντε στήλες:
1η στήλη: Συνοπτική περιγραφή ανάθεσης.
2η στήλη: Ημερομηνία ανάρτησης στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
3η στήλη: Υπερσύνδεσμος, ώστε να μπορείτε να δείτε το επίσημο έγγραφο.
4η στήλη: Ονοματεπώνυμο αναδόχου.
5η στήλη: Το ποσό της ανάθεσης.

Πάμε λοιπόν να δούμε τι λέει η ψυχρή γλώσσα των αριθμών, η οποία είναι η πιο διαδεδομένη παγκόσμια γλώσσα, που παρουσιάζει την αλήθεια αφτιασίδωτη και γυμνή και ενίοτε ξεγυμνώνει κάποιους.
Κάποιοι μπορούν να σας πουν αυτό το εύπεπτο και εύκολο, που είναι η ελπίδα τους, το τελευταίο και μοναδικό πολιτικό τους επιχείρημα, να αποδειχτεί η νυν δημοτική αρχή ίδια με την προηγούμενη: «Απ' ευθείας αναθέσεις κάναμε εμείς, απ' ευθείας αναθέσεις κάνουν και αυτοί, τα ίδια γίνονται, τίποτα δεν άλλαξε».
Οι αριθμοί τους διαψεύδουν πανηγυρικά, γιατί θα δείτε και μόνοι σας ότι σαφέστατα άλλαξαν πολλά, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, και δυστυχώς γι αυτούς είναι και μετρήσιμα.

Έχουμε λοιπόν τα παρακάτω δεδομένα:
Το αρχείο excel των 97 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 501.046,76 €, του 1ου χρόνου της νυν δημοτικής αρχής του κ. Τριανταφυλλάκη (δείτε εδώ).
Το αρχείο excel των 164 απ' ευθείας αναθέσεων, ύψους 1.191.862,13 €, του 1ου χρόνου της τέως δημοτικής αρχής του κ. Γαλούνη (δείτε εδώ).

Συγκρίσεις και επώνυμος πολιτικός σχολιασμός:
·                     Βλέπουμε ότι τον 1ο χρόνο του κ. Γαλούνη έχουμε 67 απ' ευθείας αναθέσεις παραπάνω. Σε απόλυτο αριθμό έχουμε 690.815,37 € παραπάνω και σε ποσοστό 137,87% παραπάνω.
·                     Βλέπουμε ότι τον 1ο χρόνο του κ. Γαλούνη έχουμε απ' ευθείας αναθέσεις για ανάγκες, που τον 1ο χρόνο του κ. Τριανταφυλλάκη απλά δεν υπάρχουν πουθενά και μιλάμε για πολύ μεγάλα ποσά, τεράστια ποσά. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Καθαρισμοί δασύλλια και αλσύλλια, αποκαταστάσεις μαντρότοιχων και δρόμων, τσιμεντοστρώσεις, αποκαταστάσεις θεομηνιών, αποφράξεις και συντηρήσεις δικτύων ομβρίων, συντηρήσεις σχολείων, εκπόνηση μελετών, καθαρισμοί Νεκροταφείων, καθαρισμοί σχαρών και φρεατίων, καθαρισμοί δέντρων, απολυμάνσεις κτιρίων, καθαρισμοί δημοτικών καταστημάτων, συντήρηση αντιπυρικών ζωνών, περιφράξεις δεξαμενών κ.α   Επίσης παρατηρούμε ότι για ομοειδής ανάγκες, τα ποσά είναι πολύ μεγαλύτερα την περίοδο του κ. Γαλούνη.
·                     Στην περίοδο του κ. Γαλούνη οι διαφορές στα έξοδα, ιδιαίτερα της ύδρευσης και στα ηλεκτρολογικά είναι γιγάντιες σε σχέση με αυτά της περιόδου του κ. Τριανταφυλλάκη. Μιλάμε για χαώδης διαφορά σαν να μιλάμε για έναν άλλο διαφορετικό Δήμο με άλλες ανάγκες.
·                     Στην περίοδο του κ. Γαλούνη οι εκπτώσεις στις απ' ευθείας αναθέσεις είναι ανύπαρκτες, δηλαδή μηδενικές. Δείτε εδώ το αρχείο excel δείγματος 30 απ' ευθείας αναθέσεων, του 1ου χρόνου του κ. Γαλούνη, κόστους 332.241,27 €, όπου η μέση έκπτωση είναι 0,34 %!!!
·                     Στην περίοδο του κ. Τριανταφυλλάκη οι εκπτώσεις είναι διψήφιες. Δείτε εδώ το αρχείο excel δείγματος 30 απ' ευθείας αναθέσεων, του 1ου χρόνου του κ. Τριανταφυλλάκη, κόστους 223.687,56 €, όπου η μέση έκπτωση είναι 20,70 %.
Μπορείτε και μόνοι σας να κατεβάσετε τα δύο αρχεία excel και να τα μελετήσετε. Επίσης μπορείτε να κάνατε τις δικές σας διαφορετικές επεξεργασίες, για να βγάλετε και άλλες πληροφορίες και τα δικά σας συμπεράσματα.

Εμείς θα κλείσουμε λέγοντας τα εξής πολύ απλά και συγκεκριμένα:
1. Το θέμα των απ' ευθείας αναθέσεων δεν είναι ιδεολογικό, αλλά πρακτικό.
2. Οι απ' ευθείας αναθέσεις είναι εργαλείο, που όταν χρησιμοποιείτε για πραγματικές εργασίες, για ιεραρχημένες πραγματικές ανάγκες, με εύλογο και πραγματικό τίμημα, δεν ενοχλούν κανέναν και φυσικά ούτε εμάς. Μάλιστα όσο πιο μικρός και υποστελεχωμένος είναι ένας Δήμος, καλή χάρη ο δικός μας, εξυπηρετούν πάρα πολύ, γιατί επισπεύδουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και φέρνουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το πνεύμα του Νόμου 4412/16, που περιλαμβάνει τις απ' ευθείας αναθέσεις, δεν είναι να δίνω με στοχευμένη επιλογή στον έναν δικό μου που έχω προαποφασίσει, αλλά το σωστό είναι δημόσια πρόσκληση και γνωστοποίηση στο site του Δήμου, για δημοσιότητα και διαφάνεια, μικρή μελέτη - τεχνικό δελτίο συνοδεία πρόχειρου προϋπολογισμού και όποιος μειοδοτήσει παίρνει το έργο, την προμήθεια, την υπηρεσία και ωφελείται από την διαγωνιστική διαδικασία μέσω της έκπτωσης το ταμείο του Δήμου. Όλες τις απ' ευθείας αναθέσεις, θα πρέπει η νέα δημοτική αρχή με αυτή την διαδικασία να τις κάνει. Πρέπει να το κάνει σε όλες.
3. Εικονικές αναθέσεις χωρίς αντικείμενο και υπερτιμολογημένες, στοχευμένα στον βολικό δικό μας, για να φτιαχτεί ένα ανεπίσημο ταμείο, για πάσα χρήση μη ελεγχόμενη από κανέναν μας ενοχλούσε, μας ενοχλεί και θα μας ενοχλεί πάντα.
4. Λόγω της οικονομικής βελτίωσης, θα σας δώσουμε μία είδηση που έχουμε πληροφορηθεί. Το εντυπωσιακό μάζεμα των οικονομικών του Δήμου Ξηρομέρου που έχει γίνει, θα οδηγήσει στο προσεχή Νοέμβριο στην αναίρεση της αύξησης του παγίου στην ύδρευση, που αναγκάστηκε να κάνει η νέα δημοτική αρχή, γιατί με αυτά που παρέλαβε δεν γινόταν να κλείσει πραγματικό προϋπολογισμό. Η βολική λύση της πεπατημένης του εικονικού προϋπολογισμού, δεν ήταν στις επιλογές της νέας δημοτικής αρχής, προτίμησε τον δύσκολο δρόμο να πει την αλήθεια και να πάρει το πολιτικό κόστος για κάτι που δεν δημιούργησε, αλλά το βρήκε, ότι αναγκαστικά αυξάνει το πάγιο στην ύδρευση και με την δική της οικονομική διοίκηση θα βάλει νοικοκυριό εκεί που η άλλοι αφήσανε στάχτες και αποκαΐδια.
5. Κατόπιν των συγκεκριμένων συγκριτικών στοιχείων που σας παρουσιάσαμε μεταξύ των δύο αντίστοιχων περιόδων, το δικό μας προσωπικό ερώτημα είναι: Τι τελικά συνέβαινε στο Δήμο Ξηρομέρου επί οικονομικής διοίκησης «ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ»;

mytikaspress

17 σχόλια:

  1. Φίλε θα ήθελα πολύ να κάνεις κ έναν υπολογισμό πόσο κόστιζαν τα σκουπίδια επί γαλουνη κ πόσο τώρα. Έχει βρωμίσει ο τόπος κ το κόστος είναι μεγαλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με ελαχιστο μυαλο και κοιτωντας τα στοιχεια ολοι καταλαβαινουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΙ "ΑΜΙΘΟΙ" ΜΑΧΑΛΙΩΤΕΣ ΤΙ ΛΕΝΕ;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΠΡΩΤΑ Η ΤΣΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ ΠΡΩΤΑ Η ΤΣΕΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  6. Μα καλά δεν υπάρχει ντροπή; Τι ανάρτηση είναι αυτή;

    Επαίρεται η Δημοτική αρχή γιατί προέβη σε απευθείας αναθέσεις, άκουσον άκουσον, ΜΟΝΟ 500.000 ευρώ/ μισό εκατομμύριο. Πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για την αλαζονεία σας, να ζητάτε τα εύσημα γιατί εσείς προβήκατε σε μισό εκατομμύριο απευθείας αναθέσεις σε ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ενώ επι θητείας Γαλούνη οι απευθείας αναθέσεις ήταν 1.000.0000.

    Μα εσείς όλοι με πρωταγωνιστή το κο Δήμαρχο δεν διακηρύσσατε σε όλους τους τόνους και σε όλες τις προεκλογικές σας ομιλίες ότι οι απευθείας να αναθέσεις τελείωσαν. Τι προέκυψε τελικά; Ή μήπως προέκυψε κάτι και δεν μας το λέτε;

    Τρελαίνεται κανείς να διαβάζει συνεχώς με απόφαση Δημάρχου και με απόφαση Δημάρχου.

    Αμ το άλλο που το οποίο αφήσετε και τελευταίο. Με απόφαση του Προέδρου απευθείας ανάθεση ποσού 17.600 ευρώ στον Τσέλιο για εργασίες επισκευής σχολείου Νηπιαγωγείου Παλαιομάνινας για την δημιουργία ΚΔΑΠ. Εύγε κε Πρόεδρε. Άργησες αλλα τα κατάφερες.

    Ενενήντα επτά (97) απεθείας αναθέσεις σε ένα χρόνο. Θαύμα, ούτε εκατό.

    Τ’ ακούς φίλε Πάνο.

    Οι τιμητές της ηθικής και της χρηστής διαχείρισης απεδείχθησαν άξιοι συνεχιστές της παράδοσης.

    Με τις υγείες σας και καλό κουράγιο για να τις κατοστήσετε.

    Τέλος δεν θα παραλείψω να επαινέσω τον συντάκτη του άρθρου για το τίτλο. Η ΑΦΤΙΑΣΙΔΩΤΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΧ ΠΑΝΟ ΠΑΝΟ ΣΟΥ ΠΕΣΑΝΕ 191 ΧΙΛΙΑΡΙΚΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΟΥΝΗ ΑΣΤΕΙΟ ΠΟΣΟ Ε
      ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΣΑΙ ΤΙ ΩΡΕ ΠΑΝΟ

      Διαγραφή
    2. Φιλε 12:20 ο Παναωτης είναι τιμιος άνθρωπος....ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΓΑΛΟΥΝΗ.....ΣΑΝ ΑΥΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΟΙΞΗΣΕΙ ΑΜΑ ΒΓΕΙ ΠΟΤΕ....ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΙΜΙΑ ΠΑΤΕΡΙΤΣΑ....ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΤΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΒΑΣΤΑΖΟΜΕΝΟ......

      Διαγραφή
    3. Και στα ειπα ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ μην γραφεις ΚΑΡΦΩΝΕΣΑΙ . . ειπαμε θες να γινεις δήμαρχος.....θα τσακωθεις με τον Κωστακη;;;; σιγα σιγα παιδια ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΤΕ ΕΧΕΤΕ ΕΛΠΙΔΑ

      Διαγραφή
  7. ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠ ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΩΝ
    ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μήνυμα 6.39 ποιος να το έγραψε ποιος να το έγραψε ποιος να το έγραψε. Κατάλαβε κάνεις????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω εγω.....Η ο Παναωτης Η ο Αλέξανδρος.......μονο αυτοί θα έγραφαν τέτοιες ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ.....

      Διαγραφή
  9. πολιτικο ξεγυμνωμα με στοιχεια υπογραφες και βουλοκερια
    επεσε μια βουβαμαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΤΙΑΣΙΔΩΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εκεί Που6 έλεγαν προεκλογικά τέλος οι απευθείας αναθέσεις τώρα παραδέχονται ότι έχουν κάνει απευθείας αναθέσεις 500.000. Συνεπεστστοι! Κ έχουν καιρό ακόμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Εν προκειμένω όμως οι αφτιασίδωτοι εισήγαγαν νέο όρο, η πολιτική είναι η τέχνη του πονηρού. Τι έκαναν λοιπόν οι αφτιασίδωτοι. Προκειμένου να αποφύγουν την δημόσια κριτική, κοινώς κράξιμο, για τις απευθείας αναθέσεις εμφανίστηκαν κάνοντας δήθεν αυτοκριτική ισχυριζόμενοι ότι τις κάνουμε γιατί όπως βρήκαμε την κατάσταση ήταν επιβεβλημένες οι απευθείας αναθέσεις. Έτσι με πονηρίες προσπαθούν να εμφανίσουν μια παράτυπη συμπεριφορά ως αρχή εξυγίανσης. Όχι κύριοι. Ο σανός ειναι γκουρμέ έδεσμα μόνο για εσάς όχι για τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο