Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Θανάσιμη Απειλή για τους Οδηγούς τα ανεπιτήρητα Ζώα στη διαδρομή ΠΑΛΑΙΡΟΣ–ΜΥΤΙΚΑΣ-ΑΣΤΑΚΟΣ-ΛΕΣΙΝΙ (ΦΩΤΟ)


ΑΠΟ ΜΥΤΙΚΑS PRESS

 Αδέσποτα ζώα που "σταλίζουν" μέρα - νύχτα στη μέση κυριολεκτικά του δρόμου Πάλαιρος - Μύτικας - Αστακός - Λεσίνι: Μία θανάσιμη απειλή για τους ανυποψίαστους επιβάτες των κυκλοφορούντων οχημάτων που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες, χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός αρμόδιου εδώ και δεκαετίες.


Γράφει ο κ. Γιώργος Πουρνάρας
               Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

           Η εικόνα της φωτογραφίας είναι γνώριμη σε όλους μας. Μέρα μεσημέρι αδέσποτα μοσχάρια ''σταλίζουν'' στη μέση του δρόμου Πάλαιρος - Μύτικας. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και 4 - 5 δεκαετίες και στο δρόμο Μύτικας - Αστακός και Αστακός - Πλατυγιάλι - Λεσίνι.............



        Και καλά να συμβαίνει αυτό μέρα μεσημέρι. Δυστυχώς συνήθως συμβαίνει τη νύχτα, όπου ο ανυποψίαστος οδηγός, κουρασμένος και με διασταυρωμένα φώτα άλλου οδηγού, συναντά στη μέση του δρόμου μοσχάρια και αγελάδες μαύρου χρώματος, που διασχίζουν κάθετα τον δρόμο ή κοιμούνται πάνω στο οδόστρωμα (γίδια), οπότε ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι πολύ πιθανός. Όλα αυτά τα χρόνια έχουν συμβεί πάμπολλα ατυχήματα (και θανατηφόρα) χωρίς κανένας αρμόδιος να συγκινηθεί και να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.
      Κατά την γνώμη μου υπάρχει λύση και είναι σχετικά απλή, χωρίς κόστος για κανέναν.
  Τα (ατυχή) ζώα -αγελάδες ή κατσίκια- είναι όλα ταυτοποιημένα (με σκουλαρίκια) από την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας και επομένως είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους, που δεν ξεπερνούν τους δέκα (10). Οι ιδιοκτήτες αυτοί, που επιδοτούνται για τα συγκεκριμένα ζώα (κοπάδια), είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου να επιτηρούν τα ζώα τους την ημέρα και να τα κοιμίζουν το βράδυ σε κατάλληλους χώρους (μαντριά).
             Είναι αδιανόητο τα ζώα να περιφέρονται αδέσποτα μέρα - νύχτα στη μέση του δρόμου, αποτελώντας θανάσιμη απειλή για τους επιβάτες οχημάτων, παρότι οι υπεύθυνοι ιδιοκτήτες επιδοτούνται αδρά.

         Πρέπει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ξηρομέρου, με ομόφωνη (ελπίζω) απόφαση του, να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να καλέσει την Αστυνομία (Βόνιτσας και Αστακού), αφού ταυτοποιήσει τους ιδιοκτήτες των αδέσποτων κοπαδιών μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας, να τους υποχρεώσει να τα επιτηρούν και να τα φυλάσσουν κλεισμένα στα μαντριά τους τη νύχτα, όπως είναι η στοιχειώδης υποχρέωση τους. Αν δεν έχουν μαντριά οφείλουν να αποκτήσουν. Πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτό το απαράδεκτο καθεστώς που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες και δεν συναντιέται πουθενά αλλού στην Ελλάδα.
        Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Συμπολιτείας Ξηρομεριτών, θα φέρουν το θέμα στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξηρομέρου και ελπίζω να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την άμεση επίλυση του.
          Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η αδράνεια των αρμοδίων γι αυτό το κρίσιμο για την ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων και κυρίως των επιβατών τους ζήτημα, γιατί θα είναι συνυπεύθυνοι για οποιοδήποτε δυστύχημα σημειωθεί γι αυτό το λόγο.

http://mytikaspress.blogspot.com/



11 σχόλια:

  1. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ
    ΜΕ ΑΠΗΣΧΟΛΗΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΧ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
    ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
    ΚΑΤΑΦΘΑΝΕΙ ΠΧ ΤΟ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟΨΙΑ, ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΟΠΙΑΔΗΠΟΤΕ ΩΡΑ ΤΟΥ ΕΙΚΟΣΙΤΕΡΑΩΡΟΥ ΑΦΟΥ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΟΥΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΥΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΤΕΛΙΩΝΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΕΚΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
    ΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙ ΑΤΟΥ ΠΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ
    ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κ.ΠΟΥΡΝΑΡΑ τριτοκοσμικες ειναι η τιμες τον κτηνοτροφικων προιοντων .Σε λιγο δεν θα ειπαρχει κτηνοτροφια και ετσι θα λυθει το προβλημα σας.Αντι το μυαλο σας να ειναι μονο στην τιμωρια σκεφθειται κατι που να βοηθεισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα το είδατε και το κάνετε θέμα;
    Αυτό το πρόβλημα υπάρχει πάρα Παλλά χρόνια. Οχι μόνο γελάδια αλλά και γουρούνια και γίδια κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στον ίδιο δρόμο. Πιστεύω πως είναι ενημερωμένες οι αρχές αλλά κάνουν τα στραβά μάτια μέχρι να γινει κάποιο ατύχημα και τότε να ενδιαφερθούν..


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η λύση είναι πάρα πολύ απλή.
    Εάν ορισμενοι οι οποίοι έχουν πολύ χώρο ή καρότσα στο αυτοκίνητό τους αρχίσουν και φορτώνουν ζωντανά να δω τους "μάγκες" κτηνοτρόφους...θα τα ξαναμιλήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα τα ξανααμολήσουν;
    Είναι το σωστό στο προηγούμενο σχόλιο.
    (Άτιμο Τ9 τι μας κάνεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το προβλημα βεβαιως και υπαρχει απο πολυ παλια .. οπως και ποιο παλια φιλος μου χτυπησε το μαυρο γελαδι μεσα στην νυχτα και παρολιγο να σκοτωθουν μιας και η γελαδα μπηκε μεσα στην καμπινα απο το παρμπριζ . η κατασταση ειναι τραγικη με τα ζωα εκει .. τι να πουμε . οι υπευθινοι τα βλαιπουν τοσα χρονια γιατι αραγε δεν κανουν κατι ?? βαση νομου απαγορευοντε τα ζωα σε δρομους . και αν δεν κανω λαθος βαση ευρωπαικης νομοθεσιας μονο για περιστασιακο περασμα απεναντι στον δρομο υσχηει και το σημα (περασμα ημερων ζώων ) που τελικα μονο εδω υπαρχει στην ελλαδα . εγω αν μου συμβι κατι θα πεσουν μηνησεις κατα παντος υπευθυνου .. και ειναι πολλοι αυτοι για να υπαρχει αυτη η κατασταση μεσα στον δρομο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προς 5:22
    Φιλε μου,αλλο οι τιμες και αλλο το πιθανοτατο σοβαρο τροχαιο.Καταλαβες;
    Οσον αφορα το θεμα τιμη,εσυ τι κανεις τοσα χρονια.Το κομμα που ψηφιζεις
    δεν κανει τιποτα;ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗ ΨΗΦΟ ΣΟΥ ΣΩΣΤΑ.ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν εχω παει στο εξωτερικο.Ωμως σε ολοι την ελληνικη υπεθρος αυτο συμβαινει.Γιατι βγαζεται μονο κακια ,Ας φτιαξουν εναν δρομο ταχειας κυκλοφορειας περιφραγμενο ,Αυτος ειναι αγροτικος δρομος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Για να μπει ταξη πρεπει να γινει το. Κακο. Τοτε θα ειναι αργα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν ξέρω για σας παιδιά αλλά εγώ καλά περνάω κάθε βδομάδα τρώω κ γουρουνάκι κ μοσχαράκι κ αρνάκι. Τα κατσικάκι δεν μου αρέσουν κ πολύ γι'αυτό θα παρακαλούσα τον κτηνοτρόφο να βγάλει κάτι άλλο στο δρόμο αν έχει φυσικά Π.Χ καμία κότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν ξέρω για σας παιδιά αλλά εγώ καλά περνάω κάθε βδομάδα τρώω κ γουρουνάκι κ μοσχαράκι κ αρνάκι. Τα κατσικάκι δεν μου αρέσουν κ πολύ γι'αυτό θα παρακαλούσα τον κτηνοτρόφο να βγάλει κάτι άλλο στο δρόμο αν έχει φυσικά Π.Χ καμία κότα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο