Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Το Facebook «έσπασε»: Εισβολή χάκερ σε 50 εκατ. προφίλ


Πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών βρέθηκαν εκτεθειμένοι σε χάκερ που επιτέθηκαν και κατάφεραν να «σπάσουν» το δίκτυο του Facebook, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας.
Η εταιρεία εντόπισε την επίθεση στην αρχή της εβδομάδας. Αμέσως ενεργοποιήθηκε το σύστημα, ωστόσο οι χάκερ είχαν ήδη προλάβει να παραβιάσουν εκατομμύρια λογαριασμούς. Το πρόβλημα που προέκυψε διορθώθηκε, ενώ το Facebook κατέφυγε σε νομική υπηρεσία, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες.

Η τεχνική υπηρεσία του Facebook αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει πάνω από 90 εκατ. λογαριασμούς χρηστών την Παρασκευή το πρωί, προκειμένου, όπως τόνισε ο εκπρόσωπός της, να τους προφυλάξει. Μετά τον έλεγχο που έγινε, προέκυψε ότι εκτέθηκαν πάνω από 50 εκατ. λογαριασμοί χρηστών.

Η εταιρεία δεν κατάφερε να αναγνωρίσει την ταυτότητα των χάκερς, ούτε να εντοπίσει την προέλευσή τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι υπεύθυνοι, δεν διευκρινίστηκε ούτε ο σκοπός της επίθεσης, καθώς ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα στοιχεία, ώστε να γίνουν οι συγκριτικές μελέτες και να προκύψει η κοινή συνισταμένη από τους λογαριασμούς που παραβιάστηκαν.
Η νέα επίθεση από χάκερ στο σύστημα του Facebook σημειώθηκε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με τις ρωσικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016, γεγονός που υποχρέωσε τον ιδρυτή του μεγάλου ιντερνετικού δικτύου, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, να απολογηθεί ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας, στο Κογκρέσο, αλλά και ενώπιον της Ευρωπαϊκής Βουλής.
Στην υπόθεση που έχει μείνει γνωστή ως «σκάνδαλο της Cambridge Analytics», επηρεάστηκαν πάνω από 89 εκατ. λογαριασμοί χρηστών, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είχαν προέλευση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην απολογία του, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε παραδεχθεί ότι είναι σχεδόν αδύνατον να προφυλαχθούν απόλυτα οι χρήστες του Facebook και ανακοίνωσε μία δέσμη μέτρων ασφαλείας, τα οποία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν φαίνεται να απέδωσαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
 https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο