Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΦΚΑ: Έναρξη και διακοπή ασφάλισης των αγροτών του τέως ΟΓΑ

Τη διαδικασία έναρξης και διακοπής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους αγρότες του τέως ΟΓΑ, περιγράφει αναλυτικά εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του Φορέα.
Όπως τονίζεται, η ισχύς των νέων διατάξεων είναι η 18η Ιουλίου 2018. Ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης στον ΕΦΚΑ (Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του τέως ΟΓΑ) λογίζεται η πρώτη μέρα του μήνα έναρξης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. σε κάθε περίπτωση (π.χ. έναρξη εργασιών 19/5, έναρξη ασφάλισης 1/5).

Ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία μέρα του μήνα διακοπής άσκησης ασφαλιστέας δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ.. Κατά τη διαδικασία υπαγωγής στην ασφάλιση του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του τέως ΟΓΑ, συμπληρώνεται Απογραφικό Δελτίο. Η Δ.Ο.Υ. βεβαιώνει την έναρξη εργασιών χορηγώντας σχετική βεβαίωση, η οποία μαζί με το Απογραφικό Δελτίο και τα λοιπά δικαιολογητικά, αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία ΕΦΚΑ για την ολοκλήρωση της εγγραφής. Αντίστοιχα, πρόσωπα που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και επιθυμούν διακοπή της ασφάλισης, υποβάλλουν σχετική αίτηση με τη βεβαίωση διακοπής εργασιών της Δ.Ο.Υ. και τα λοιπά δικαιολογητικά προς ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όλα τα ανωτέρω δεν εφαρμόζονται στα πρόσωπα που απασχολούνται ως εργάτες γης και αμείβονται με εργόσημο για τη δραστηριότητά τους αυτή, εκτός αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του τ. ΟΓΑ για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Ειδικά για την περίπτωση όπου δεν έχει γίνει έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ, ως ημερομηνία έναρξης ασφάλισης λογίζεται η πρώτη μέρα του μήνα υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Ο έλεγχος για τυχόν αναδρομικότητα της ασφάλισης, κατά την ημερομηνία υποβολής Απογραφικού Δελτίου ή προγενέστερα, δεν κωλύει τη διαδικασία έναρξης ασφάλισης. Η υπαγωγή στην ασφάλιση, στις περιπτώσεις αυτές, δεν μπορεί να ανατρέξει πέραν της πενταετίας από την ημερομηνία υποβολής του Απογραφικού Δελτίου. Ως ημερομηνία διακοπής της ασφάλισης λογίζεται η τελευταία μέρα του μήνα υποβολής της αίτησης διακοπής. Οι προϋποθέσεις διακοπής ασφάλισης, κατ’ αντιστοιχία, κρίνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 ν. 3050/02. Κατά τη διαδικασία συμπλήρωσης Απογραφικού Δελτίου και υποβολής δικαιολογητικών, υποβάλλεται Υπεύθυνη Δήλωση ν. 1599/86 με την οποία ο αιτών δηλώνει αν έχει ή όχι υποχρέωση έναρξης εργασιών στη φορολογική Διοίκηση. (Ήδη δρομολογείται η ένταξη του σχετικού ερωτήματος στο Απογραφικό Δελτίο). Με τις νέες διατάξεις ρυθμίζεται η ασφαλιστική αντιμετώπιση των εκκρεμών αιτήσεων εγγραφής και διαγραφής που έχουν υποβληθεί πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του Νόμου (18/7/18).
Υπενθυμίζεται ότι στις περιπτώσεις εκκρεμών αιτήσεων, οι εισφορές υγείας για την περίοδο μεταξύ ημερομηνίας υποβολής Απογραφικού Δελτίου έως την καταχώριση της εγγραφής στα Μητρώα του ΕΦΚΑ, κατά τα ανωτέρω, δεν αναζητούνται. Οι τυχόν αναδρομικά οφειλόμενες εισφορές, θα καθοριστούν, ως προς τον τρόπο εξόφλησής τους, μ ε απόφαση του Υπουργού Εργασίας.
https://www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο