Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ: Ο Χάρης Κουδούνας από την Ιταλία βρέθηκε στα Ιωάννινα για να παρουσιάσει τα δύο βιβλία του: το αποκωδικοποιημένο μυστικό της Πόρτας Παναγιάς και Η Πύλη της Σοφίας | (η αγαθή Θάμαρ του Κάστρου της Βόνιτσας)

ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Πνευματικό Κέντρο Ιωαννιτών. Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.
Το «αποκωδικοποιημένο μυστικό της Πόρτας Παναγιάς» του Χάρη Κουδούνα[1]
(η αγαθή Θάμαρ του Κάστρου της Βόνιτσας)




[1] Χάρης Κουδούνας  Γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα.

Ακαδημαϊκός, ιστορικός ερευνητής και σύμβουλος της Ακαδημίας των Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών “Angelica Costantiniana” της Ρώμης, σήμερα συνεργάζεται με διάφορους ακαδημαϊκούς, ερευνητές και ιστορικούς τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα. Διδάσκει την ελληνική γλώσσα σε μερικά σχολεία του νομού Μάρκε Ιταλίας (όπου και διαμένει) καθώς και την πορεία σπουδών της αυτογνωσίας και αποκωδικοποίησης της ελληνικής γλώσσας στους μαθητές των τάξεων της Ελληνικής Κοινότητας του Νομού Μάρκε. Είναι Τεχνικός Σύμβουλος των Δικαστών και Εισαγγελέων του Δικαστηρίου και της Εισαγγελίας της Ανκόνα και Εμπειρογνώμονας του Αστικού και Ποινικού Δικαστηρίου της Ανκόνα. Επίσημος μεταφραστής και διερμηνέας των Ιταλικών Αρχών της Ανκόνα, προς το παρόν είναι Σύμβουλος της IEMO -Διπλωματικό Σώμα- της Διακυβερνητικής εκείνης Οργάνωσης (ΔΚΟ) για τη Διαχείριση των Επειγόντων Ανα-κών στα Βαλκάνια, εγγεγραμμένης επί της Γραμματείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).Από τις 20 Ιανουαρίου 2015, καλύπτει επίσης τον ρόλο του Αξιωματικού Συνδέσμου και Συμβούλου του Ευγενούς Αυτοκρατορικού Οίκου των Αγγέλων – Κομνηνών της Θεσσαλίας και Ηπείρου, για τις σχέσεις Αυτού με τις Πολιτικές και Θρησκευτικές Αρχές της Ελλάδας και Ιταλίας.“........................................






          Ο Χάρης Κουδούνας, στις 23 Σεπτεμβρίου 2018 βρέθηκε από την Ανκόνα της Ιταλίας στα Ιωάννινα για να παρουσιάσει τα δύο βιβλία του:

·                    Το αποκωδικοποιημένο μυστικό της Πόρτας Παναγιάς και
·                    Η Πύλη της Σοφίας.

      Η παρουσίαση έγινε στο Πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων και οι αποκαλύψεις κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον. Μια παρουσίαση που άρχισε λίγο μετά τις 7 μμ και τελείωσε λίγο μετά τις 9 μμ.
        Για όσους αναγνώστες δεν είχαν διαβάσει τα δύο προηγούμενα άρθρα της Αμφικτιονίας για την αγαθή Θάμαρ, την δική μας Θάμαρ του Κάστρου της Βόνδιτζας,  
ΔΕΙΤΕ ΤΟ 1ο ΜΕΡΟΣ:

ΔΕΙΤΕ ΤΟ 2ο ΜΕΡΟΣ: 

και παραθέτουμε μια μικρή περίληψη:

         Ο Νικηφόρος Δούκας Κομνηνός, της Δυναστείας των Αγγέλων Κομνηνών , προσπαθεί να συνάψει στρατιωτικές συμμαχίες. Η σκέψη του να παντρέψει την κόρη του Θάμαρ (δεύτερο όνομα Μαργαρίτα) με διάδοχο της Κωνσταντινούπολης συναντά την άρνηση της εκκλησίας καθόσον μεταξύ των μελλοντικών συζύγων υπήρχε άμεση συγγένεια (εξαδέλφια). Τότε απευθύνεται στο Βασίλειο των Αντζού, που κυριαρχούσαν στην Νότια Ιταλία. Γίνεται ο γάμος της Θάμαρ με τον Φίλιππα του Τάραντα με προικοδότηση και του Κάστρου της Βόνδιτζας. Ταυτόχρονη υποχρέωση του Φίλιππα ήταν η διατήρηση του Ορθόδοξου της πίστης της Θάμαρ. Αυτή η υποχρέωση κάτι σήμαινε αλλά τότε δεν γνωρίζαμε το γιατί.
           Ο Ακαδημαϊκός και ιστορικός Χάρης Κουδούνας, εντοπίζει  στην Ιταλία το προικοσύμφωνο της Θάμαρ, όπου εκεί αποκαλύπτεται το μεγάλο μυστικό. Στο προικοσύμφωνο ορίζεται ότι μέσα στα προικώα αντικείμενα περιλαμβάνεται η οικία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ,  από την Ναζαρέτ. Τις πέτρες της οικίας της Παναγίας τις πήραν οι Αγγελοι Κομνηνοί πρίν πέσουν οι Αγιοι Τόποι στους Μωαμεθανούς. Μέσω της Κύπρου και μετά Αθηνών τις μετέφεραν στην Παναγία Πόρτας (Πύλης) Τρικάλων. Εκεί παρέμειναν μέχρι την προικοδότηση της Θάμαρ. Στα έγγραφα που παρουσίασε ο Χάρης Κουδούνας καταγράφονταν και τα ονόματα των Αντζού που ήλθαν στην Άρτα και παρέλαβαν τις Ιερές πέτρες της οικίας της Θεοτόκου. Οι ιερές πέτρες ξανακτίστηκαν στο Λορέτο της Ιταλίας όπως ήταν η οικία της Θεοτόκου στην  Ναζαρέτ και τα επόμενα χρόνια η οικία της Θεοτόκου περικλύσθηκε από μεγαλοπρεπή ναό.
            Για την συνέχιση της ιστορίας της αγαθής Θάμαρ, σας ενημερώνουμε ότι αφού απέκτησε αρκετά τέκνα[1], ο σύζυγός της, Ο Φίλιππος του Τάραντα, κατηγορεί την Θάμαρ ότι έχει  ερωτικούς φίλους. Μετά από βασανιστήρια η Θάμαρ υποκύπτει και ομολογεί την απιστία της. Αυτό δίνει το δικαίωμα στον Φίλιππα του Τάραντα να της αλλάξει την πίστη και από Ορθόδοξη να την χρίσει Καθολική[2]. Κατόπιν την κλείνει σε καθολικό μοναστήρι όπου εκεί πεθαίνει.  Εν τω μεταξύ ο Φίλιππος του Τάραντα είχε αρχίσει τις επικοινωνίες για ένα άλλο στρατηγικό του γάμο με απόγονο αυτοκρατορικού οίκου της Γαλλίας. Η αγαθή Θάμαρ, η Κυρία του Κάστρου της Βόνδιτζας θυσιάστηκε στον βωμό των στρατηγικών γάμων. Θυσιάστηκε για να επιβιώσει για λίγα χρόνια ανάσας το Δεσποτάτου της Ηπείρου.

        Από την συναρπαστική (με έγγραφα και άλλες γραπτές αποδείξεις) παρουσίαση του Χάρη Κουδούνα, παραθέτουμε φωτογραφίες, τόσο της εκδήλωσης όσο και των διαφανειών που παρουσιάστηκαν.



[1] Ο Καθηγητής Κύριος Νικόλας Βερνίκος ισχυρίζεται ότι η αυτή η χρονική στιγμή και η ύπαρξη πολλών παιδιών  δίνει το Νομικό δικαίωμα στον Φίλιππο του Τάραντα να πράξει τα άσχημα κατά της Θάμαρ, λόγω του ότι το ληγάτο τότε δεν μπορούσε να ενεργοποιηθεί.
[2] Συνεπώς και τα δικαιώματα επί της οικίας της Παναγιάς από Ορθόδοξους  στους Καθολικούς.




Ο Χάρης Κουδούνας και οι παρουσιαστές των βιβλίων:

Ελένη Καρατζένη – Αναγνωστοπούλου, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός,
Κωνσταντίνα Ζήδρου, Αρχαιολόγος, υπ. Διδάκτωρ Αρχαιολογίας,
Δημήτριος Ράπτης, Δρ. Φιλολογίας – Εκπαιδευτικός.

Ο συγγραφέας Χάρης Κουδούνας και η Αλεξάνδρα Μπόμπολη  (Παρουσίαση – Συντονισμός) 

Ανάλυση του αριθμού 213, ενός αριθμού κλειδί. Στα αριστερά της φωτογραφίας ο εκδότης Κωνσταντίνος Φυλάτος.
























          Στην συζήτηση  που είχαμε με τον Κύριο Χάρη Κουδούνα, μας ενημέρωσε ότι ο γάμος της Θάμαρ με τον Φίλιππα του Τάραντα ήταν και είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός στην νότια Ιταλία. Κάθε χρόνο σε πόλη της Νότιας Ιταλίας πραγματοποιείται αναπαράσταση του γάμου Θάμαρ-Φίλιππου του Τάραντα.


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο