Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΤΑΝ: Καταστροφικός ανεμοστρόβιλος σάρωσε τον ΑΣΤΑΚΟ το 1934 και προκάλεσε τον θάνατο 3 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40!

-Φοβερό περιστατικό είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 1934 όταν ένας μεγάλος ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης εισήλθε στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή του Αστακού και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40.

         Σύμφωνα με τον Μιχάλη Σιούτα, μετεωρολόγο, που είναι ο πρώτος επιστήμονας ερευνά το φαινόμενο των ανεμοστροβίλων σε βάθος εδώ και πολλά χρόνια, η διέλευση βαρομετρικών χαμηλών, η διαφορά στην πίεση, η σχέση της θάλασσας με την ξηρά αλλά και το γεγονός ότι η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας γίνεται από τα δυτικά δημιουργούν εκ πρώτης όψεως ένα εκρηκτικό μείγμα που ευνοεί την εμφάνιση αυτών των ακραίων φαινομένων.
       Μάλιστα, από έρευνα ειδικών έχει αποδειχτεί ότι οι ανεμοστρόβιλοι που δημιουργούνται αρχικά πάνω από τη θάλασσα (λέγονται σίφωνες στην περίπτωση αυτή) και στη συνέχεια εισβάλλουν στην ξηρά είναι και οι πιο επικίνδυνοι. 
-Στις 5 Σεπτεμβρίου 2002, στην περιοχή του Κρητικού Πελάγους, βόρεια του Ηρακλείου, εκτυλίχθηκε ξαφνικά ένα πρωτόγνωρο θέαμα όταν μέσα σε διάστημα μιάμισης ώρας εμφανίστηκε μια «οικογένεια» από 14 σίφωνες. 
-Φοβερό περιστατικό όμως είχε συμβεί τον Οκτώβριο του 1934 όταν ένας μεγάλος ανεμοστρόβιλος που δημιουργήθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Ιθάκης εισήλθε στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή του Αστακού και προκάλεσε τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 40..........



       Στη Δυτική Πελοπόννησο, οι ανεμοστρόβιλοι εκδηλώνονται σχεδόν πάντα ύστερα από έντονη βροχόπτωση ή καταιγίδα, η καταστροφική τους μανία ξεθυμαίνει το αργότερο σε 10-15 λεπτά και η απόσταση που διανύουν συνήθως δεν ξεπερνάει τα 10 χιλιόμετρα. 
         Ομως εκτός από τους φθινοπωρινούς μήνες καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι παρατηρούνται συνήθως και τον Μάρτιο. Στις 24 Μαρτίου 2003 ανεμοστρόβιλος έπληξε το χωριό Αμπελώνας στον Πύργο. Το φαινόμενο είχε μεγάλη και ξήλωσε αρκετές στέγες σπιτιών ενώ ξερίζωσε ακόμη και δέντρα.
    -Ακόμη χειρότερα ήταν τα πράγματα τον Μάρτιο του 2009 όταν στη Νέα Μανωλάδα στην Ηλεία, δημιουργήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ανεμοστροβίλους των τελευταίων δεκαετιών στην Ελλάδα. Εκδηλώθηκε σε ύψος περίπου 2 χιλιομέτρων και οι αέριες μάζες που άρχισαν με ταχύτητα να περιδινίζονται εφόρμησαν από τη βάση του σύννεφου προς το έδαφος αποκτώντας μορφή σιφωνίου. Το θυελλώδες πέρασμα διήρκεσε λίγα λεπτά και η έκταση στην οποία κινήθηκε δεν ξεπέρασε τα 7 χιλιόμετρα, διαφορετικά οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο τραγικές καθώς θα μπορούσε να υπήρχαν τραυματισμοί ή ακόμη και θάνατοι.
     -Οπως είχε συμβεί ξαφνικά το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου 2004 στη Μεθώνη Πιερίας. Προκλήθηκε ανεμοστρόβιλος με τόση δύναμη ώστε ανασήκωσε μια βάρκα μέσα από τη θάλασσα και την εκτόξευσε στην ακτή προκαλώντας τον θάνατο ενός 10χρονου παιδιού. 

Τεράστια δύναμη. Οι ανεµοστρόβιλοι δηµιουργούνται από καταιγιδοφόρα νέφη. Μια καταιγίδα διαρκεί κατά µέσον όρο µια ώρα. Από τη βάση του νέφους που µπορεί να απέχει από το έδαφος ακόµη και ένα χιλιόµετρο ξεπηδά µια στήλη αέρα υπό µορφή χοάνης που καθώς κατευθύνεται στο έδαφος στενεύει. Συνήθως εµφανίζονται πάνω από πεδινές περιοχές αλλά και σε παράκτιες επειδή ευνοούνται από τη διακύµανση της θερµοκρασίας σε ξηρά και θάλασσα. 
        Η εµφάνιση του ανεµοστροβίλου συνοδεύεται από έντονο βουητό και ανάλογα µε το πόσο ισχυρός είναι µπορεί να διαρκέσει από δέκα λεπτά µέχρι µισή ώρα. Η απόσταση που διασχίζει στο έδαφος εκτείνεται από 5 έως 10 χιλιόµετρα και το πλάτος της ζώνης στην οποία προκαλεί καταστροφές κυµαίνεται από 100 έως 200 µέτρα. Οι ισχυροί ανεµοστρόβιλοι έχουν τεράστια δύναµη και µπορούν ν' ανυψώνουν αντικείµενα µεγάλου βάρος. Η ιδιότητά τους αυτή οφείλεται στην ταχύτητα του περιστροφικού ανέµου που συνδυάζεται µε την πτώση της ατµοσφαιρικής πίεσης. 
       -Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν από µερικά χρόνια στον Νοµό Ηµαθίας ένας ανεµοστρόβιλος είχε ανυψώσει το σκεπαστό τρέιλερ νταλίκας βάρους µερικών τόνων και το είχε πετάξει 40 - 50 µέτρα µακρύτερα από τον δρόµο όπου βρισκόταν. Στις 27 Ιουλίου 2002, ένα αντίστοιχο καιρικό φαινόμενο είχε εκδηλωθεί μέσα σε λίγα λεπτά στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και μετακίνησε το ρύγχος αεροσκάφους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ελαφρά ένας επιβάτης.

Πρωτοδημοσιευτηκε στην εφημεριδα tanea


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο