Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Χειροτονία Διακόνου Παναγιώτη Καππέ στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου




ΔΕΛΤΙΟΝ  ΤΥΠΟΥ
Χειροτονία Διακόνου στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου 

          Στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ιερούργησε χθες, 29 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, όπου κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε στον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης τον κ. Παναγιώτη Καππέ.
     Ο ευλαβέστατος νέος διάκονος, πρωτότοκος υιός της ιερατικής οικογενείας του πρωτοπρ. π. Ανδρέα Καππέ, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, έλαβε το όνομα Στέφανος προς τιμήν του Αγίου πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ από μικρός διακονούσε το ιερό αναλόγιο και το κατηχητικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Μετά τη λήψη του πτυχίου του διηκόνησε στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως, αλλά και τον λόγο του Ευαγγελίου του Χριστού ως λαϊκός ιεροκήρυκας.............



         Κατά την προσφώνησή του, ο π. Στέφανος αναφέρθηκε στο μέγα υπούργημα της Ιερωσύνης και ιδιαίτερα στο έργο του διακόνου που ομοιάζει με το αγγελικό και αρχαγγελικό έργο. Μέσα από μια εξομολογητική κατάθεση ψυχής επικαλέστηκε την χάρη και το έλεος του Θεού, για να αξιωθεί ακατακρίτως να διακονήσει το ιερό θυσιαστήριο, όπου «θύεται ο Αμνός του Θεού». «Στο υπερώο της Πεντηκοστής θα προσφέρω από σήμερα την διακονιά και την προσευχητική μου παρουσία. Ως διάκονος των υπερφυών μυστηρίων καλούμαι να ομοιάσω των αγγελικών και αρχαγγελικών δυνάμεων στη ζέση, την πίστη, την καθαρότητα, την υμνολογία, την αγάπη προς την Τριαδική Θεότητα. Ξεκινώ από τον κόσμο και βαδίζω προς την ατελεύτητο τελειότητα, για να υπαντήσω το μεθόριο ουρανού και γης, το ιερό θυσιαστήριο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο χειροτονούμενος.
          Στη συνέχεια, ο π. Στέφανος με ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τους ανθρώπους εκείνους που, μέσα στο πάνσοφο σχέδιο και την πρόνοια του Θεού, στάθηκαν δίπλα του και τον προετοίμασαν για την σημερινή ημέρα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους γονείς και τα αδέρφια του, τους αναδόχους, τους συμμαθητές, συμφοιτητές και φίλους του, τους κληρικούς πλησίον των οποίων μεγάλωσε και τον πνευματικό του πατέρα και Πρωτοσύγκελλο αρχιμ. Επιφάνιο Καραγεώργο. Τέλος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Κοσμά για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την στήριξη που του προσέφερε από την μικρή του ηλικία.
           Στην αντιφώνησή του ο Σεβασμιώτατος κ. Κοσμάς, λαμβάνοντας αφορμή από το όνομα του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου που έδωσε στον νέο διάκονο, αναφέρθηκε στη ζωή του Αγίου και προέτρεψε τον π. Στέφανο να μιμηθεί τον Άγιό του στην πίστη, στην αγγελική καθαρότητα και στην ανεξικακία. «Όπως γράφουν οι Πράξεις των Αποστόλων, ο άγιος Στέφανος ήταν “πλήρης πίστεως και δυνάμεως”», είπε ο Σεβασμιώτατος.  Αυτή την πίστη, που του έδινε την δύναμη να κάνει θαύματα και να μεγαλουργεί, προέτρεψε τον νέο διάκονο να αποκτήσει, ώστε να αξιωθεί όταν θα αντικρύσει τον Κύριο της Δόξης να ακούσει από Εκείνον το «ευ δούλε αγαθέ και πιστέ είσελθε εις την χαρά του Κυρίου σου»:  «Το πρώτο που θα πρέπει να καλλιεργήσεις, παιδί μου Στέφανε, είναι η πίστη. Η θερμή, η δυνατή, η ακράδαντη πίστη στον Τριαδικό Θεό, την Αγία Του Εκκλησία, το ιερό Ευαγγέλιο. Πίστη ορθόδοξο, πατερική, ακαινοτόμητο, ακόμη και αν χρειαστεί να κακοπαθήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος. 
         Το δεύτερο σημείο που τόνισε ήταν η αγγελική καθαρότητα του Αγίου Στεφάνου. Όταν μετά από ψευδομαρτυρίες οδηγήθηκε ο Άγιος στο δικαστήριο, οι δικαστές είδαν το πρόσωπο του να αστράπτει και να λάμπει «ωσεί πρόσωπον αγγέλου».  Προέτρεψε, λοιπόν, το νέο διάκονο να μιμηθεί την αγγελική ζωή και καθαρότητα, γιατί ως άγαμος κληρικός αφιερώνεται πλέον ολοκληρωτικά στο Θεό, στην διακονία του Εσταυρωμένου και Αναστάντος Κυρίου. Οφείλει, είπε ο Σεβασμιώτατος, να προσέχει την καθαρότητα και την αγνότητα του, τα οποία θα πετύχει καλλιεργώντας δύο άλλες αρετές, την υπακοή και την ταπείνωση:  «Ο κληρικός οφείλει να ζει με ταπείνωση και με υπακοή στον πνευματικό του. Είναι αδιανόητο να υπάρχει κληρικός που δεν εξομολογείται στο πετραχήλι του πνευματικού του τα αμαρτήματα και τους λογισμούς του», τόνισε χαρακτηριστικά.
        Ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας το τρίτο σημείο της ομιλίας του, αναφέρθηκε στην αγάπη και την ανεξικακία που επέδειξε ο Άγιος Στέφανος. Όταν ο Άγιος οδηγήθηκε στον λιθοβολισμό προσευχήθηκε στον Κύριο για τους διώκτες του λέγοντας «Κύριε μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην». Σκέφθηκε όλους με αγάπη, ακόμη και τους δημίους του, παρακαλώντας το Θεό να μην τους χρεώσει αυτή την αμαρτία. Προέτρεψε, λοιπόν, ο Σεβασμιωτατος τον νέο διάκονο να καλλιεργήσει αυτή την αγάπη και αυτή την ανεξικακία:  «Η αγάπη να κατοικεί μέσα σου, να σε γεμίζει και να σε πυρώνει. Αυτή την αγάπη πρέπει να προσφέρεις σε κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και χωρίς να υπολογίζεις την προσωπική κούραση, αλλά και τους αγώνες που πρέπει να καταβάλεις».
          Στο τέλος της ομιλίας του, ο Μητροπολίτης κ. Κοσμάς, συνεχάρη το νέο διάκονο για την απόφασή του να ακολουθήσει την ιερατική του κλίση, του επεσήμανε να εμπιστεύεται απόλυτα την πρόνοια του Θεού που ποτέ δεν θα τον εγκαταλείψει, ενώ τόνισε ότι όλοι θα είναι δίπλα του στηρίζοντας την ιερατική του διακονία με κάθε τρόπο, εφ’ όσον και εκείνος θα ανήκει στους αμίσθους ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως. Επίσης, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους γονείς του νέου διακόνου που προσέφεραν το πρώτο από τα παιδιά τους στο Ιερό Θυσιαστήριο της Εκκλησίας του Χριστού και παρότρυνε και άλλους νέους «να μιμηθούν το παράδειγμα του π. Στεφάνου, ώστε να βιώσουν το πιο ανώτερο στη ζωή τους, την πιο μεγάλη ευλογία που υπάρχει στον κόσμο, να διακονήσουν ως κληρικοί την Ορθόδοξο Εκκλησία».

Εκ  του  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας 
της  Ιεράς  Μητροπόλεως












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο