Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Aσφάλεια στο διαδίκτυο: Ημερίδα με ομιλητή τον Μ. Σφακιανάκη στο Παλαιό Φάληρο


 ΦωτοΡεπορτάζ: Μίλτος Πάτσης*

      Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το Δήμο Παλαιού Φαλήρου, διοργάνωσε χθες (11-01-2016) και ώρα 19:30, στην "αίθουσα πολλαπλών χρήσεων" του Δημαρχείου Παλαιού Φαλήρου, ημερίδα με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
     Η ημερίδα απευθυνόταν σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, που επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.
     Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης. Στην εκδήλωση παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης.
      Την αίθουσα κατέκλυσαν κάτοικοι και γονείς που άκουσαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του κ. Σφακιανάκη, ο οποίος, μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να καθηλώσει το ακροατήριό του, αφενός λόγω της σπουδαιότητας των αναφερόμενων και αφετέρου με τον δικό του τρόπο παρουσίασης στοιχείων και εξιστόρησης γεγονότων, που ήταν ενδεικτικός του πάθους που επιδεικνύει στη δουλειά του, για να έχει φτάσει σήμερα η Ελληνική Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υπό την αδιάκοπη εποπτεία του, να κατέχει ηγετική θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο!.........



    Επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο επηρεάζει 98% θετικά τη ζωή μας και 2% αρνητικά, ο κ. Σφακιανάκης ανέφερε ότι κακώς έχει «δαιμονοποιηθεί» και υπογράμμισε ότι «εφόσον ακολουθούμε συγκεκριμένους κανόνες θα έχουμε μια ασφαλή πλοήγηση».
 Εξήγησε τους κανόνες λειτουργίας του διαδικτύου, τονίζοντας πως δεν είναι ανώνυμο και πως κάθε ενέργεια σε αυτό αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη. «Οτι ανεβαίνει στο διαδίκτυο δεν διαγράφεται ποτέ, γιατί πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Αν υποκύψετε σε εκβιασμούς θα είσαστε μια ζωή εκβιαζόμενοι, γι’ αυτό απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο τηλέφωνο 11188», είπε ακόμη ο κ. Σφακιανάκης. 
     «Το διαδίκτυο είναι εργαλείο, δεν είναι παιχνίδι. Δυστυχώς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για τους κινδύνους του, όμως αυτοί αφορούν μόνο το 2% του διαδικτύου. Το υπόλοιπο 98% είναι τα θετικά του», όπως εξήγησε. Έκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στα κοινωνικά δίκτυα, επισημαίνοντας ότι οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο που «ανεβάζουν» στους «προσωπικούς τους λογαριασμούς» δεν είναι ιδιωτικό αλλά δημόσιο. 
      Οι γενικότερες συμβουλές που έδωσαν, ο κ. Σφακιανάκης, είναι: "Δεν δημοσιοποιούμε υλικό με προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες δικές μας και φίλων μας. Αποφεύγουμε τη δημοσιοποίηση του τι κάνω και πού πάω. Δεν εμπιστευόμαστε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Δεν δεχόμαστε να συναντήσουμε άτομα τα οποία δεν γνωρίζουμε. Δεν ανοίγουμε την κάμερα του υπολογιστή μας για να συνομιλήσουμε με αγνώστους που γνωρίσαμε στο διαδίκτυο. Δεν ανοίγουμε συνδέσμους (links) που  μας στέλνουν άγνωστοι. Αναφέρουμε την κλοπή του λογαριασμού στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε μέσω της προτεινόμενης από αυτό διαδικασίας (report). Σε περίπτωση υποκλοπής του  λογαριασμού, ενημερώνουμε τις επαφές μας. Χρησιμοποιούμε ασφαλείς κωδικούς".

*Μίλτος Πάτσης: Κατάγεται απο την Βόνιτσα και είναι σπουδαστής σχολής δημοσιογραφίας












































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο