Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ – ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016 – ΣΙΝΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ



Με πολυπληθή παρουσία Αιτωλοακαρνάνων και φίλων των πολιτιστικών συλλόγων πραγματοποιήθηκε η Αιτωλοακαρνανική Γιορτή – κοπή πίτας που διοργάνωσε η ΠΑΝ.ΣΥ σε συνεργασία με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους μέλη της.
Από πολύ νωρίς γέμισε η αίθουσα και οι παραβρισκόμενοι απόλαυσαν το πρόγραμμα έως το τέλος. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Κος Παναγιώτης Χολής με ένα σύντομο καλωσόρισμα στους καλεσμένους. Ακολούθησε η ευλογία της πίτας από τον πρωθιερέα του Ιερού ναού Αγίου Σπυρίδωνα Πειραιά Πόπη Βασίλειο. Στη συνέχεια ο κύριος Χολής έκοψε την πίτα και μοιράστηκε  σε όλους τους καλεσμένους......

Τα παραδοσιακά κάλαντα μας τα είπαν τα παιδιά από το παιδικό χορευτικό Εμπεσιωτών και Χαλκιοπουλιτών, τα οποία συγκίνησαν όλους. Ειδικό χειροκρότημα πήρε το παιδικό χορευτικό όταν χόρεψε πέντε παραδοσιακούς χορούς της χώρας μας.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις Αιτωλοακαρνάνων συμπολιτών μας για την προσφορά τους.
 Η ΠΑΝ.ΣΥ με ιδιαίτερη χαρά απένειμε:
 Αναμνηστική πλακέτα ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ στον μεγάλο και διεθνώς ανεγνωρισμένο, σύγχρονο ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο, από την Καλλιθέα Τριχωνίδας, για την μέχρι σήμερα προσφορά του  στον πολιτισμό της χώρας μας, μέσω του καλλιτεχνικού του έργου .
Αναμνηστική πλακέτα ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ απονεμήθηκε στον εκπαιδευτικό Χρήστο Παπαδημητρίου από τον Εμπεσό Βάλτου, για το πολύτιμο και πολύχρονο πολιτιστικό και λογοτεχνικό του έργο και προς την γενέτειρα του.
Ευχαριστήριο παραδόθηκε στον κύριο Κώστα Καρκανιά καθηγητή – πρόεδρο του Ελληνοβρετανικού κολεγίου για την δωρεά του, στην ΠΑΝ.ΣΥ, 200 συλλεκτικά λευκώματα για τους ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΞΩΚΛΗΣΙΑ της Αιτωλοακαρνανίας. Βιβλία τα οποία η ΠΑΝ.ΣΥ μοίρασε στους παρευρισκόμενους.
Ευχαριστήριο παραδόθηκε και στη κυρία Ηγεμόνη Σιδερίδου – Παναγιώτου για την δωρεά της στην ΠΑΝ.ΣΥ πλήθος βιβλίων από το συγγραφικό έργο της μητέρας της Νίκης Σιδερίδου. Τα βιβλία δόθηκαν όλα στους συλλόγους για τις βιβλιοθήκες τους.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την παρουσίαση του θέματος: «Γνωρίζοντας την Αιτωλοακαρνανία». Ένα καταπληκτικό οδοιπορικό στον νομό μας, γνωρίζοντας τις ομορφιές του, τους αρχαιολογικούς του χώρους, τον φυσικό πλούτο, την χλωρίδα και πανίδα και την αστείρευτη ιστορία του, αλλά και με ιδιαίτερη  αναφορά στο μέλλον του Νομού, τις δυνατότητες για την ανάπτυξη του, με συγκεκριμένες  προτάσεις. Με αφήγηση κειμένων που επιμελήθηκε και παρουσίασε η φιλόλογος κα Πηγή Χατζή, με ταυτόχρονη προβολή φωτογραφικού υλικού από όλο τον νομό, που επιμελήθηκε ο κύριος Βαγγέλης Τσιούνης ταμίας της ΠΑΝ.ΣΥ. Άψογη εργασία και προβολή και πολλά χειροκροτήματα από τους καθηλωμένους από ενδιαφέρον συμπολίτες μας.
Στη συνέχεια του προγράμματος οι συμπατριώτες μας Φίλιππος Φαρμάκης, Παναγιώτης Παππάς, Βασίλης Μπουρνάζος και Βασίλης Κολοβός, μας τραγούδησαν δύο παραδοσιακά τραγούδια της τάβλας, με άψογο τρόπο, που συγκίνησε και έφερε το κέφι σε υψηλά επίπεδα. Ήταν το έναυσμα για την συνέχεια που ήταν επίσης καταπληκτική με τα χορευτικά των συλλόγων να παίρνουν θέση στη σκηνή για να ομορφύνουν ακόμα περισσότερο την ζεστή παρέα των Αιτωλοακαρνάνων.
Το χορό άνοιξε το χορευτικό του συλλόγου Αριαδιτών Βάλτου με χορούς από την Ήπειρο. Χόρεψαν δύο συρτά, ένα τσάμικο και ένα στα τρία.
Δεύτερο χορευτικό, του συλλόγου Φυτειωτών Ξηρομέρου το οποίο χόρεψε χορούς Μακεδονίας. Χόρεψαν Ράικο – Μπαϊτούσκινο – Παρδαλά τσουράπια – Προσκυνητό – και ένα κι ένα.
Τρίτο χορευτικό, του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών που χόρεψε χορούς Βορείου Αιγαίου. Χόρεψαν Ικαριώτικο – Ικαρίας – Συρτό  Λέσβου – Τριπάτο Χίου – Πλατανιώτικο Σάμου.
Τέταρτο χορευτικό του συλλόγου Λευκιωτών  - Αναληψιωτών το οποίο χόρεψε χορούς Κρήτης, χόρεψαν Λατώτη – Σουέτα – Σιγανό – Πεντοζάλη.
Τελευταίο χόρεψε και έκλεισε το πρόγραμμα της εκδήλωσης το χορευτικό του συλλόγου Φλωριαδιτών χορεύοντας χορούς Ρούμελης. Χόρεψαν Συρτοκούνητο – κλειστό Αργιθέας – Τσάμικο και Συρτό.
Τα νέα παιδιά των χορευτικών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, έδειξαν το ταλέντο τους, χόρεψαν τέλεια αφήνοντας το μήνυμα ότι η παράδοση συνεχίζεται και τα παιδιά είναι οι λαμπαδηφόροι. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα παιδιά, στους δασκάλους, στους γονείς τους και στους συλλόγους που διατηρούν μέσα σε δύσκολους καιρούς την παράδοση ζωντανή, την ιστορία και τα έθιμά μας ακέραια.
Το Κ.Σ της ΠΑΝ.ΣΥ με συγκίνηση και αγάπη ευχαριστεί θερμά, τους εκατοντάδες Αιτωλοακαρνάνες φίλους των πολιτιστικών συλλόγων που για άλλη μια φορά ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και μας τίμησαν με την παρουσία τους.
Η παρουσία τους μας δίνει μηνύματα να μην αφήσουμε τους συλλόγους να σβήσουν, να διαλυθούν. Μας δίνει κουράγιο να προχωρήσουμε, έστω και λίγοι, γιατί οι σύλλογοι έχουν να προσφέρουν πολλά αρκεί να τους πλαισιώσουμε και να τους δυναμώσουμε.
Η φωνή των συλλόγων, αν δυναμώσει, ίσως να φοβίσει, γιατί θα είναι διεκδικητική,  δίκαιη, αγνή ανιδιοτελής και θα δίνει ελπίδα. Στις μέρες μας τέτοιες φωνές θέλουμε ,να λένε την αλήθεια να μη λαϊκίζουν και να μη παραγοντίζουν. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και δεν το καταφέρνουμε πάντα. Αλλά όπως λέει και ο ποιητής «πέτρα που κυλά ποτέ δεν χορταριάζει»
Ευχαριστούμε τον μοναδικό!!! βουλευτή του νομού μας, που μας τίμησε με την παρουσία του, τον κύριο Κώστα Καραγκούνη. Μας τίμησαν επίσης ο καθηγητής πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Αιτωλικής πολιτιστικής εταιρείας  κος Παναγιώτης Κοντός, ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος, ο Χρυσόστομος Πατούλας εκδότης της εφημερίδας Αιτωλοακαρνανικής, ο δημοσιογράφος – συγγραφέας κος Κωστής Τσιάκαλος ο οποίος τιμήθηκε πρόσφατα με το μεγάλο ρωσικό βραβείο ποίησης. Ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ, πρόεδρος εφετών κος Αλέκος Σάββας, οι πρώην πρόεδροι της ΠΑΝ.ΣΥ κύριοι Πάνος Τρυφιάτης  - Φίλιππος Φαρμάκης. Το δήμαρχο Μεσολογγίου εκπροσώπησε η καθηγήτρια ΤΕΙ κυρία Πλακίδα Αριστέα.
Ευχαριστούμε τους δωροθέτες:  
Ξενοδοχείο Αλθαία και τον ιδιοκτήτη του Ευθύμιο Σαγώνα - Πετροχώρι Θέρμου.
Το ξενοδοχείο Θέρμιος Απόλλων και τον ιδιοκτήτη του Κωνσταντίνο Κούκο – στο Θέρμο.
 Το GSS travel,  το hotel stratos  και τον ιδιοκτήτη τους Κωνσταντή Στράτο.
Το ξενοδοχείο thalassa hotel/spa στη Παλαιρο και τον ιδιοκτήτη κ. Δημήτρη Μίχα.
Τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Βάλτου και ιδιοκτήτη της Ταβέρνας – Μεζεδοπωλείου ΠΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ κύριο Χρήστο Σαλαούνη. 
Την εταιρεία «ΦΥΤΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ /Γ.ΠΑΥΛΟΣ Π. ΧΟΛΗΣ ΟΕ.
για την ευγενική τους χορηγία στην εκδήλωση μας.
Ευχαριστούμε τον συμπατριώτη μας κύριο Γιώργο Τσέλιο για την ευγενική προσφορά των φωτογραφιών, από την εκδήλωση.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν αρωματικά φυτά.
Ευχόμαστε υγεία σε όλους, αγάπη, υπομονή, αλληλοσεβασμό, στήριξη των αξιών, της ηθικής, της αλήθειας. Να παραμείνουμε πιστοί στις Αρχές που μας μεγάλωσαν οι γονείς μας, να διατηρήσουμε να προστατέψουμε την ιστορία μας και την παράδοσή μας και να είμαστε περισσότερο υποψιασμένοι, στα Ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.
Σας ευχαριστούμε όλους
Ταπεινά
 Για την ΠΑΝ.ΣΥ

Το Κεντρικό Συμβούλιο













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο