Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο για τα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου



Με μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων φορέων ολοκληρώθηκε σήμερα  στην κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου, το παναιτωλοακαρνανικό συλλαλητήριο για τα Νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου καθώς και τις δομές υγείας στο νομό.....

   Στην κινητοποίηση, την υποστήριξή τους στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις των πολιτών, των φορέων και των εργαζομένων του νομού για την Υγεία, απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος, η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Ι. Ράπτης, ο εκπρόσωπος του Δήμου Ξηρομέρου Ι. Τριανταφυλλάκης, ο εκπρόσωπος της Παναιτωλοακαρνανικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών κινητοποίησης Κεφαλοβρύσου και ο ιατρός του νοσοκομείου Μεσολογγίου και μέλλος Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Ν. Αιτωλ/νίας Ν. Μαρκαντώνης. Το ψήφισμα του συλλαλητηρίου αναγνώσθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Συλλόγου των εργαζομένων του νοσοκομείου Μεσολογγίου Δημ. Τουμαρά και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση.
   Στην  ομιλία του, ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου ανέφερε ότι «Συμμετέχουμε σε μια πρωτοφανή κινητοποίηση για το νομό μας, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα πρόσβασης στην δημόσια υγεία, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Το δικαίωμα αυτό, που οι πολίτες του Δήμου Μεσολογγίου και των όμορων δήμων Ναυπακτίας και Ξηρομέρου άρχισαν να στερούνται αισθητά, από τις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε, όταν τα «σχέδια επί χάρτου» προέβλεπαν συγχωνεύσεις νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα, γιατί σύμφωνα με δηλώσεις του τότε Υπουργού, το μέτρο αυτό θ’ αποτελούσε «ευκαιρία να συγκρατηθούν οι δομές του δημοσίου συστήματος υγείας ως έχουν».
   Αντί αυτού, το επικίνδυνο «πείραμα» στο χώρο της Υγείας,  οδήγησε σε σταδιακή αποδυνάμωση των νοσηλευτικών μονάδων, οι οποίες σήμερα απειλούνται ακόμη και σε αναστολή λειτουργίας. Επιπλέον, όχι μόνο το κόστος δεν μειώθηκε, αλλά προκλήθηκε μια χαοτική κατάσταση η οποία κοστίζει πολύ περισσότερο από πλευράς δαπανών στο ελληνικό δημόσιο.
   Τα νοσοκομεία Μεσολογγίου και Αγρινίου αποτελούν δυστυχώς χαρακτηριστικό παράδειγμα της προχειρότητας αλλά και της αστοχίας του μέτρου των συγχωνεύσεων. Αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών, ειδικά δε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου διανύουμε»
   Ο Νίκος Καραπάνος συνεχίζοντας τόνισε ότι «…Το Νοσοκομείο του Μεσολογγίου, ένα άλλοτε καύχημα για την πόλη και το Δήμο μας που εξυπηρετούσε σε ετήσια βάση δεκάδες χιλιάδες πολιτών, σήμερα βρίσκεται -πλήρως απαξιωμένο -στα όρια της λειτουργίας του. Οι υποσχέσεις δε που κατά καιρούς δόθηκαν ήταν πολλές. Η πραγματικότητα τις διαψεύδει στο σύνολό τους. Με τις κλειστές κλινικές, με τις διοικητικές παλινωδίες, με την συνεχιζόμενη αδυναμία κάλυψης των βασικών αναγκών ακόμη και σε αναλώσιμα είδη. Εάν σήμερα  λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην καθημερινή υπέρβαση των ιατρών του, των νοσηλευτών και των εργαζομένων».

   Καταλήγοντας δε στην ομιλία του, επεσήμανε ότι «Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου επιβάλλεται να λειτουργήσει ως αυτόνομο νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση. Το επιβάλλουν οι συνθήκες, το επιβάλλει η ίδια η αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι – δήμος, φορείς, σύλλογοι και πολίτες».












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο