Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Στο Μοναστηράκι, μετά από 51 χρόνια, τα οστά του ήρωα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Δημήτρη Τσούκα







Γράφει ο: ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Σταύρος Πάτσης 

         Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας, ετάφησαν μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης, σήμερα το πρωί της Πέμπτης τα οστά του Δημήτρη Τσούκα, που έχασε τη ζωή του για την ελευθερία της Κύπρου το 1965.
       Τα οστά του ήρωα στρατιώτη της ΕΛΔΥΚ Δημήτρη Τσούκα που απήχθη κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του και εκτελέστηκε από εξτρεμιστές Τουρκοκύπριους, στις 3 Φεβρουαρίου 1965 και τα λείψανά του βρέθηκαν στη τοποθεσία του τουρκοκυπριακού χωριού Χαμίτ Μάνδρες στις παρυφές του Πενταδάκτυλου, επέστρεψαν σήμερα Πέμπτη στην γενέτειρα του στο Μοναστηράκι (Ακτίου Βόνιτσας) μετά από 51 ολόκληρα χρόνια και ενταφιάστηκαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης.............



    Στην ιδιαίτερα φορτισμένη τελετή, συγγενείς, φίλοι, συγχωριανοί και οι εκπρόσωποι των δημοτικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών και των σωμάτων ασφαλείας, είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό ναό Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για να αποχαιρετήσουν τον Δημήτρη Τσούκα και να παραβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή που ακολούθησε στο κοιμητήριο του χωριού, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.
     Μεταξύ αυτών ο Δήμαρχος Ακτίου Βόνιτσας Γ. Αποστολάκης, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μοναστηρακίου Δημήτρης Τραυλοστάθης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας Βόνιτσας Χρήστος Χασακής, τον Αρχηγό ΓΕΣ εκπροσώπησε ο Διοικητής ΑΣΔΥΣ Αντιστράτηγος Δημήτριος Μπαλαφούτης, ο Διοικητής της ΔΙΚΕ Ταξίαρχος Νίκος Παναγόπουλος, ο Διοικητή της Μονάδας στο Αεροπορικό Απόσπασμα (πρώην 131 Σ.Μ.) Ακτίου Σμήναρχος Τσούτσουρας Νικόλαος, ο διοικητής του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων στο Μεσολόγγι Συνταγματάρχης Γεώργιος Νικολόπουλος συνοδευόμενος και από άλλους αξιωματικούς με επικεφαλής τον συμπατριώτη μας ταγματάρχη Πλούμη Δημήτριο  και άλλους υπαξιωματικούς και οπλίτες. 
     Επίσης οι απόστρατοι συμπατριώτες μας αξιωματικοί: Γεροκωστόπουλος Κώστας από την Πάλαιρο, ο Δρίβας Κωνσταντίνος από την Βόνιτσα και ο Ταξίαρχος ε.α. Χρήστος Κολοβός από Φυτείες. 

      Στην τελετή συμμετείχαν στρατιωτικό άγημα του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και η φιλαρμονική του ΔΙΚΕ Τριπόλεως. 
         Η φιλαρμονική και το στρατιωτικό άγημα συνόδευαν τον ήρωα μέχρι το κοιμητήριο ολοκληρώνοντας την παρουσία τους μετά το τέλος της νεκρώσιμου ακολουθίας και ενταφιασμού με πυροβολισμούς στον αέρα και τον εθνικό ύμνο.
      Μετά το πέρας της Τελετής η Οικογένεια (τα αδέλφια του ήρωα Δ. Τσούκα) παρέθεσαν γεύμα πρός τιμήν στούς εκπροσώπους των τοπικών, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών.























3 σχόλια:

  1. Ο Εθνικισταράς και υπερπατριώτης ο Μπαρμπαρούσης και οι αυλικοί του οι χρυσαυγίτες
    γιατί δεν ήρθαν να τιμήσουν τον Ήρωα;
    Καίει πολύ βενζίνη φαίνεται το κρατικό BMW και η Αθήνα πέφτει μακριά για να είναι παρόν σε τέτοιο προφανώς ασύμαντο γιαυτόν γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξηρομεροnews έχω μια απορία...πώς και δεν μας έβαλες και μια φώτο του κ. Χορτη που τυγχάνει μιας διαρκούς προβολής από το blog σας...εκτός βέβαια αν δεν ηταν παρων σε αυτη την πολύ σπουδαία για τον τόπο μας τελετή που έγινε για να τιμηθεί ένας ήρωας, οποτε το καταλαβαίνω...αλλα και αν δεν ηταν παρών για ποιό λόγο; Ή κοπή μιας βασιλόπιτας ειναι πιο σημαντική εκδήλωση από την υποδοχή των λειψάνων ενός ήρωα συμπατριώτη μας που εκτελέστηκε από τους Τούρκους; μια απλή σκεψη ενός απλού Βονιτσανου...
    Υ.Γ. ελπίζω να περάσει από την επιτροπή λογοκρισίας της "συντακτικής ομάδας" και να δημοσιευθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να αγαλιασει υ ψυχει του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο