Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Σπάνιες φωτογραφίες: ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ, ΔΡΑΓΑΜΕΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΟ ΑΣΤΑΚΟΥ ΤΟ 1891!

        Πρόκειται για σπάνιες ντοκουμέντα φωτογραφίες οι οποίες απεικονίζουν το  Βασιλόπουλο, το Δραγαμέστο και το κάστρο Αστακού και είναι εξαιρετικές για το πλήθος των ιστορικών πληροφοριών που μας δίνουν. 
     Οι φωτογραφίες προέρχονται από Φερδινάνδος ΝΩΚ, βιβλιοθήκη πανεπιστήμιου Κολωνίας και μας παραχωρήθηκαν από την πολύ καλή σελίδα λαογραφίας στο Facebook: Βασιλόπουλο Ξηρομέρου (Lazaros & Vangelis).

ΠΑΛΙΟ ΔΙΟΡΟΦΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ (1891)
       Η σελίδα Βασιλόπουλο γράφει: «Εδώ είναι ή πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο χωριό μας το Βασιλόπουλο πριν 125 χρόνια (1891), μια διώροφη οικία με 18 χωριανούς. Πιθανόν πρόκειται για κάποια οικογένεια, από παππού γιαγιά μέχρι εγγόνια, και ενδυματολογικά  μερικοί άνδρες και ένα παιδί είναι επηρεασμένοι από την Γαλλία (φράγκους) και φοράνε σακάκι, παντελόνι, γραβάτα, ενώ μερικοί άλλοι φοράνε φουστανέλες. Να σημειώσουμε ότι μετά το 1900 επικράτησε το σακάκι, παντελόνι πλην μερικών εξαιρέσεων, ενώ στις γυναικες δεν παρουσιάζονται μεγάλες ενδυματολογικές αλλαγές, ειδικά στις γιαγιάδες μέχρι και πρόσφατα».

ΚΑΣΤΡΟ ΑΣΤΑΚΟΥ
    Ξεκινάμε με φωτογραφίες από το Κάστρο ΑΣΤΑΚΟΥ, τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο του και φωτογραφίες της γύρω περιοχής. Στη τέταρτη έχει φωτογραφήσει προς Αστακό (Βαρκά)....

ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟ.....



























ΔΥΟ ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟ
   Στις δυο φωτογραφίες που αναρτούμε σήμερα, στην μεν πρώτη διακρίνουμε τον καμαρωτό πιτσιρικά -τσολιά να φωτογραφίζεται ενώ πίσω του διακρίνεται κάπως το μοναστήρι του Άη-Λια ίσως στην πιο παλιά φωτογραφία του και στην δεύτερη τα ερείπια του βυζαντινού ναού που διασώζεται ως και σήμερα:





*Το υλικό προέρχεται από την πολύ καλή σελίδα λαογραφίας στο Facebook: Βασιλόπουλο Ξηρομέρου.


1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο