Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου: Είναι δώρο της Φύσης για σένα και τα παιδιά σου. Προστάτεψέ το.


Το καλοκαίρι οι κίνδυνοι πυρκαγιών είναι μεγάλοι. Ας προστατεύσουμε το βελανιδοδάσος μας. Ο Σύλλογος φίλων της Βελανιδιάς με αφορμή την καλοκαιρινή περίοδο που οι κίνδυνοι για πυρκαγιές είναι αυξημένοι καλεί όλους τους κατοίκους του Ξηρομέρου σε επαγρύπνηση. Ο κίνδυνος πυρκαγιάς μπορεί να αποφευχθεί αν όλοι μαζί περιφρουρήσουμε τα δάση μας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μπορούν να προστατεύσουν όσα δεν μπόρεσαν να φυλάξουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Οι ωφέλειες από το δάσος είναι πολύτιμες κι αμέτρητες. Παράγει οξυγόνο που είναι απαραίτητο για τη ζωή, ενώ δεσμεύει το διοξείδιο του άνθρακα. Συγκεκριμένα, δάσος ενός στρέμματος, δεσμεύει από την ατμόσφαιρα σε ένα χρόνο περίπου τετρακόσια κιλά διοξείδιο του άνθρακα και το μετατρέπει, με τη φωτοσύνθεση, σε τετρακόσια περίπου κιλά οξυγόνο από τα οποία περισσότερο από το μισό, περίπου διακόσια πενήντα κιλά, μένει ελεύθερο όσο χρειάζεται, δηλαδή, ένας άνθρωπος για ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα όμως, αποτελεί και το βέλτιστο φυσικό μηχανισμό για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου, αφού το διοξείδιο του άνθρακα είναι το κύριο θερμοκηπιακό αέριο. Μειώνει την ένταση του φωτός και επιδρά στη σύνθεση του, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτόκλιμα. Το φύλλωμα του δάσους απορροφά πιο πολύ την ερυθρά και λιγότερο την πράσινη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα το φως στο δάσος να είναι πιο πλούσιο σε πράσινη ακτινοβολία κι έτσι πιο ευχάριστο και ξεκούραστο, με ηρεμιστική διάθεση.
Το δάσος είναι στοιχείο ομορφιάς, πηγή πλούτου και υγείας.
Είναι ένας αληθινός θησαυρός, που πρέπει να τον διατηρούμε και να τον προστατεύουμε. Κι όμως, συνεχώς, τα δάση μας αφανίζονται από τις πυρκαγιές που προκαλούν απρόσεκτοι και ασυνείδητοι άνθρωποι. Επίσης πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα το στυγερό έγκλημα που γίνεται με το κόψιμο των αιωνόβιων Βελανιδιών και που αντικατοπτρίζει την περιβαλλοντική χρεοκοπία ενός τόπου, που θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της αλόγιστης ανάπτυξης, του χρήματος και των συμφερόντων.
Είναι χρέος όλων μας να προστατεύσουμε το πολύτιμο αυτό δώρο, για εμάς, για τα παιδιά μας, για τη ζωή.
Το δάσος χωρίς τον άνθρωπο μπορεί να υπάρχει, ο άνθρωπος όμως χωρίς το δάσος δεν μπορεί να ζήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο