Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

O υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, μίλησε στη Πράγα, στη Σύνοδο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εκτενή και εμπεριστατωμένη παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων που αφορούν τον τομέα της υγείας στην Ελλάδα έκανε σήμερα το πρωί στην Πράγα o υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, μιλώντας στην Σύνοδο των ευρωπαίων ομολόγων του που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Τσεχίας με θέμα «Στόχοι και Σκοποί των Ευρωπαϊκών Συστημάτων Yγείας».
Ειδικότερα, παρουσιάζοντας τα οικονομικά στοιχεία της υγείας στην χώρα μας ο κ. Σαλμάς επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής :
«Τα τελευταία χρόνια η γήρανση του πληθυσμού, η επικράτηση των χρόνιων και εκφυλιστικών νοσημάτων και κυρίως η εισαγωγή και διάχυση δαπανηρής υψηλής βιοιατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας ενοχοποιούνται για την αύξηση του κόστους της υγείας και τη μεγέθυνση της εθνικής υγειονομικής δαπάνης η οποία προσεγγίζει το 10% του ΑΕΠ.
Παρά το γεγονός ότι ιστορικά στη χώρα μας η ιδιωτική δαπάνη κατέχει υψηλή θέση- μία από τις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ- τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται βαθμιαία μεγαλύτερη αύξηση της δημόσιας δαπάνης, η οποία σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση των εθνικών λογαριασμών προσεγγίζει το 65% της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στη χρηματοδότηση των υγειονομικών υπηρεσιών από το κράτος και στην πραγματικότητα είναι υψηλότερη αν συνυπολογισθεί η κάλυψη των ελλειμμάτων των νοσοκομείων .
Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα στην οικονομία του υγειονομικού τομέα βρίσκεται στα ελλείμματα του νοσοκομειακού τομέα, τα οποία προσεγγίζουν την τελευταία τριετία τα 5 δις ευρώ και οφείλονται κυρίως στην αύξηση του κόστους εξαιτίας της εισαγωγής της υψηλής τεχνολογίας αλλά επίσης και στα ελλείμματα των ασφαλιστικών φορέων και κλάδων ασθενείας τα οποία υπερβαίνουν το ένα δις ευρώ το 2008. Αιτία της δημιουργίας των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών φορέων αποτελεί η μείωση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, εξαιτίας της ανεργίας και της υπόγειας εργασίας. Σημαντικό βάρος στη δημιουργία ελλειμμάτων (του νοσοκομειακού κυρίως τομέα) έχει επίσης σε αυτή τη μεταβατική περίοδο και ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών εργαζομένων και μεταναστών, των οποίων η περίθαλψη καλύπτεται από το κράτος, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό σταθμό υποδοχής.
Για την επανάκτηση της οικονομικής ισορροπίας, του ελέγχου του κόστους και της συγκράτησης των δαπανών , οι δημόσιες αρχές στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει ή επεξεργάζονται την εισαγωγή μέτρων μεταξύ των οποίων είναι :
-Η εισαγωγή επαγγελματικής διοίκησης στη διαχείριση των ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων
-Η ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας περίθαλψης
-Ο έλεγχος και η αξιολόγηση της βιοιατρικής τεχνολογίας
-Η επέκταση ενός πληροφοριακού συστήματος ιατρικών , νοσηλευτικών και οικονομικών δεδομένων
-Ο έλεγχος των ιατρικών αποφάσεων και ιδιαίτερα της φαρμακευτικής και παρακλινικής συνταγογραφίας και
-Η εισαγωγή κλειστών –σφαιρικών προϋπολογισμών και η αποζημίωση με βάση τις διαγνωστικές κατηγορίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο