Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

ΤΡΙΤΗ ΝΕΚΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ ΣΕ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ!



Εκατόμβη αρκούδων στην Εγνατία οδό, αυτή τη φορά με μια αρσενική αρκούδα βάρους 175 κιλών και ηλικίας 13-15 ετών, που έπεσε θύμα τροχαίου όταν σήμερα στις 05:30 τα ξημερώματα προσπάθησε να διασχίσει τον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή κοντά στο ρέμα Γκιώνη και μάλιστα σε τμήμα του κλειστού αυτοκινητοδρόμου που πρόσφατα παραδόθηκε στην κυκλοφορία. Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό που σημειώνεται στην ίδια περιοχή σε διάστημα δέκα ημερών, γεγονός εξαιρετικά ανησυχητικό για την επιβίωση του είδους στη περιοχή του νομού Καστοριάς όπου υπάρχει μόνιμος πληθυσμός αρκούδας.
Η αρκούδα έπεσε σοβαρά τραυματισμένη στο οδόστρωμα ενώ ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σημείο του ατυχήματος. Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ειδοποίησε η αστυνομία Καστοριάς. Όταν έφτασαν στην περιοχή εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, το ζώο ήταν ακόμα ζωντανό. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ομάδας για ανάνηψη, το ζώο κατέληξε όπως έδειξε η νεκροψία, από ρήξη πνευμόνων και εσωτερική αιμορραγία.
Η επιτόπια αυτοψία έδειξε ότι η αρκούδα στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα, πέρασε πάνω από τον προστατευτικό φράχτη της καθέτου της Εγνατίας, ο οποίος αποδεικνύεται εντελώς ακατάλληλος να εμποδίσει τη διέλευση ειδών άγριας πανίδας. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως οι αρκούδες έχουν χρησιμοποιήσει και άλλο σημείο του φράχτη προκειμένου να διασχίσουν το οδόστρωμα, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι κατά μήκος του κάθετου άξονα δεν έχει προβλεφθεί ούτε μία ειδική διάβαση πανίδας. Ο τομέας όπου σημειώθηκε το ατύχημα είναι ιδιαίτερα θανατηφόρος λόγω της παράλληλης όδευσης της παλιάς εθνικής οδού που είναι σχεδόν εφαπτόμενη του κάθετου άξονα της Εγνατίας αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια μετακίνησης εκατέρωθεν στα είδη της άγριας πανίδας. Σημειώνουμε επίσης ότι σε κάποια σημεία του κάθετου άξονα της Εγνατίας οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι υπεύθυνοι φορείς του έργου επέλεξαν να μετακινήσουν ολόκληρα βουνά, δημιουργώντας ορύγματα, προκειμένου να περάσει ο δρόμος αντί να κατασκευάσουν σήραγγες οι οποίες θα διευκόλυναν κατά πολύ τη διέλευση της άγριας πανίδας.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βάσω Πετρίδου 6937422537
Λάζαρος Γεωργιάδης 6972640062

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο