Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου, που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο από 27 έως 29 Απριλίου 2009.

Αποτελέσματα και αποτίμηση: Η Αιτωλοακαρνανία στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των έξι ομάδων εργασίας που συγκροτεί το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου που ξεκίνησε τη Δευτέρα 27 Απριλίου από το συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και έληξε στο Παπαστράτειο Μέγαρο τη Τετάρτη 29 Απριλίου.
Η αναγνώριση των διεθνών επισκεπτών της πόλης του Αγρινίου που παρακολούθησαν τις εργασίες του Φόρουμ ότι ο πήχης σε επίπεδο παραγωγικότητας, διοργάνωσης και φιλοξενίας τοποθετήθηκε πολύ ψηλά αποτέλεσε την καλύτερη ανταμοιβή τόσο για την πόλη του Αγρινίου όσο και για τις προσπάθειες των στελεχών και των ανθρώπων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Τα λόγια της προέδρου του Φόρουμ κας Ζαντράνκα Ραντοβάνιτς στην ομιλία λήξης των εργασιών, πως επρόκειτο για ένα από τα σπουδαιότερα Φόρουμ που έχουν διεξαχθεί και σίγουρα το κορυφαίο από πλευράς επικοινωνίας, οργάνωσης και φιλοξενίας καταδεικνύουν την επιτυχία της προσπάθειας. Θυμίζουμε ότι το Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου ( AIC FORUM) είναι μία διασυνοριακή ένωση που λειτουργεί σε εθελοντική βάση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μεταξύ Εμπορικών και Οικονομικών Επιμελητηρίων επτά χωρών από την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου που δημιουργήθηκε το 2001 με βάση ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με στόχο την κατοχύρωση και υποστήριξη της οικονομικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής ολοκλήρωσης των πληθυσμών της περιοχής αυτής και σήμερα έχει 31 μέλη από επτά χώρες της περιοχής που είναι η Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Σλοβενία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Η επιτυχία της διοργάνωσης διαφάνηκε από την πρώτη ημέρα η οποία περιελάμβανε Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Φόρουμ, όπου μεταξύ άλλων θεμάτων εγκρίθηκε η είσοδος νέων μελών (Επιμελητήριο Βένετο και Τιράνων), του Συμβουλίου των Ελεγκτών του και του Διεθνούς Δικαστηρίου Αδριατικής και Ιονίου. Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας στο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου ξεκίνησαν με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή, την Πρόεδρο του Φόρουμ κα Ζαντράνκα Ραντοβάνιτς, ακολούθησε ομιλία του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Μπούγα, καθώς και παρεμβάσεις από τον Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιο Σώκο, το Δήμαρχο Αγρινίου κ. Παύλο Μοσχολιό, τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Μακρυνικόλα, τη Νομάρχη Ανκόνας κα Καζαγκράντε, τον Αντιπρόεδρο του Φορουμ κ. Τζιαμπάολι και τον κ. Μπόκα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φόρουμ και Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας καθώς και χαιρετισμοί από τον εκπρόσωπο του Γ Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Περιφέρειας των Μάρκε κ. Ραφαέλλε Μπουτσιαρέλλι.
Για την δεύτερη ημέρα ήταν προγραμματισμένες δύο θεματικές ενότητες: Πρώτη εκείνη για την «Επίδραση της Παγκόσμιας Κρίσης στις χώρες της Αδριατικής και του Ιονίου» την οποία άνοιξε ο ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σταυρόπουλος και ακολούθησαν ο κ. Αγνιάδης, Γ.Γ. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, ο κ. Αλεξανδρίδης, αναπληρωτής Καθηγητής στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και εντεταλμένος σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, ο κ. Μαουρίτσιο Ντι Τζένοβα Εκπρόσωπος της Ένωσης των Ιταλικών Επιμελητηρίων, η κα Πασκουαλίνα Ναπολιτάνο Ευρωβουλευτής της Ιταλίας, ο κος Τζανκάρλο Σαγκραμόλα Αντιπρόεδρος της Νομαρχίας της Ανκόνα και ο κος Γρηγόριος Ζαρωτιάδης Λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.
Η Δεύτερη ενότητα με θέμα: «Οι πιθανές ευκαιρίες δημιουργίας μιας ζώνης ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Μεσογείου», άνοιξε με την κα Κατιούσκα Μαρίνι Ευρωβουλευτή της Ιταλίας και ακολούθησαν ο κ. Κούτσης διευθύνων σύμβουλος της Akarport SA του Πλατυγιαλιού που μαζί με την Ιόνια Οδό αναμένεται να παίξουν εξέχοντα ρόλο στη συνεργασία των χωρών μελών του Φόρουμ, ο κ. Μουράτ Γιαλσίντας Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεσογειακών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, ο κ. Ραϊμόντο Ορσέττι Υπέυθυνος για τη Διεθνή Συνεργασία της Περιφέρειας των Μάρκε, ο κ. Μικέλε Ντε Βίτα Γενικός Γραμματέας Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ανκόνα, ο κ. Τζιουσέππε Ντι Πάολα Εκπρόσωπος Μόνιμης Γραμματείας Πρωτοβουλίας Αδριατικής και Ιονίου, ο κ. Ρενάτο Νοβέλλι Εκπρόσωπος Uniandrion (Δίκτυο Πανεπιστημίων της Αδριατικής) και ο κ. Εμίλιο Ντ΄Αλέσσιο Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ των Πόλεων της Αδριατικής και του Ιονίου. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε η δημοσιογράφος Νανά Θεωδοροπούλου.

Η τρίτη ημέρα του Συνεδρίου περιελάμβανε συνεδριάσεις των ομάδων εργασίας στους τομείς : Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Μεταφορές, Τουρισμός, Γεωργία, Περιβάλλον και Αλιεία - Υδατοκαλλιέργειες και κατόπιν την τελική παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Σαν γενικό συμπέρασμα σε όλες τις ομάδες εργασίας μπορεί να ειπωθεί ότι η παγκόσμια συγκυρία είναι δύσκολη και σίγουρα θα υπάρξει ύφεση στους δείκτες των κατηγοριών αυτών αλλά με επικοινωνία και συνεργασία μπορούν οι χώρες που μετέχουν στο Φόρουμ να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Στο σημείο αυτό ο ηγετικός ρόλος Ελλάδας και Ιταλίας που βρίσκονται στην ζώνη του ευρώ θα φανεί καθοριστικός. (Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργασιών).

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το 10ο συνέδριο του Φόρουμ θα διεξαχθεί στην Ιταλία και πως μετά την πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης επανεξελέγη το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο του Φόρουμ για την περίοδο 2009-2011, ενώ μετά από πρόταση του Δ.Σ. του Φόρουμ επανεξελέγη εκπρόσωπος των Επιμελητηρίων της Ελλάδας ο κ. Κώστας Μπόκας Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.
Όπως έχει αναφερθεί οι εργασίες έκλεισαν με λόγια ευγνωμοσύνης και από καρδιάς από τους επισκέπτες του Αγρινίου με πιο χαρακτηριστικά τα λόγια της προέδρου του AIC FORUM, που δήλωσε εκτός των άλλων πλουσιότερη σε παραστάσεις ευχαριστώντας προσωπικά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Τσιχριτζή και το όλο το στελεχιακό δυναμικό του.
Εν κατακλείδι το 9ο συνέδριο του Φόρουμ των Επιμελητηρίων Αδριατικής και Ιονίου απέδειξε τον ηγετικό ρόλο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στη διασυνοριακή αυτή συνεργασία, διαφήμισε το Αγρίνιο σαν πόλη σε διαφορετικές κουλτούρες και ανθρώπους και απέδωσε έργο στη προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων απέναντι στην κρίση αλλά δείχνοντας το δρόμο για την ανάπτυξη και στις δύο πλευρές της Αδριατικής και του Ιονίου.
Αγρίνιο 30 Απριλίου 2009
ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο