Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Οδοιπορικό στη Παλιά Κομποτή






Μισογκρεμισμένα σπίτια, κορμοί δέντρων, σκεπές σπιτιών, πέτρινα σπίτια και ιστορικοί ναοί, σκαλοπάτια που κάποτε οδηγούσαν στο εσωτερικό των σπιτιών, ακόμη και τζάκια, απομεινάρια από έναν άλλο κόσμο στέκονται ακόμα στο παλιό χωριό Κομποτή, μάρτυρες των παλιών ημερών που το χωριό έσφυζε από ζωή. Τα ερείπια του χωριού της Παλιάς Κομποτής, χωριό - μητέρα του σημερινού χωριού, αποτελούν πόλο έλξης και ιστορικού ενδιαφέροντος για τον κάθε επισκέπτη και περαστικό. Σε μια απόμερη και καταπράσινη τοποθεσία, δυτικά του σημερινού χωριού, στέκονται τα ερείπια του παλιού χωριού μάρτυρες των παλιών ημερών που το χωριό έσφυζε από ζωή.
Τα παλιά σπίτια είναι βουβοί μάρτυρες του παρελθόντος. Μισογκρεμισμένα μόνο με τα εξωτερικά τους ντουβάρια, μένουν εκεί για να μας θυμίζουν παλιές περασμένες εποχές. Ερειπωμένα, τοίχοι φαγωμένοι απ’ την βροχή και τα χρόνια, αντέχουν ακόμα στο διάβα του χρόνου, κουβαλώντας μαζί του την Ξηρομερίτικη ιστορία και μένουν εδώ σαν σκελετωμένοι φύλακες να θυμίζουν πως κάποτε εδώ έσφυζε από ζωή πριν ο χρόνος ρημάξει τα πάντα.
Η περιοχή έχει πολλά ξωκλήσια αφού ο τόπος έχει πλούσια εκκλησιαστική παράδοση και ιστορία και παραμένουν μνημεία και φάροι για τη διαφύλαξη και διάδοση της παράδοσης και της ιστορίας. Ένα χωριό με μεγάλη ιστορία. Το αρχαίο κάστρο της Τοριβίας με τις θεόρατες μεγάλες πέτρες και τα δεκάδες ξωκλήσια που σώζονται σε καλή κατάσταση, κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση.
Η παλιά Κομποτή είναι γεμάτη ερείπια, λόγω της μετεγκατάστασης των κατοίκων στο καινούργιο χωριό το 1954, και τα ερείπια μένουν εκεί, για να ξυπνούν μνήμες παλιές.
ΦΩΤΟ:
foto art angelos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο