Κυριακή 10 Μαΐου 2009

Σοφία Γιαννακά: «Υπό απειλή ο Αμβρακικός κόλπος»

Η Βουλευτής του νομού μας, Σοφία Γιαννακά κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με θέμα την επικείμενη μόλυνση του Αμβρακικού κόλπου εξαιτίας της μόλυνσης του Μαλιακού.
Στην ερώτησή της η Βουλευτής αναφέρει ότι η «αρρώστια» του Μαλιακού απειλεί ποτάμια και κόλπους σε ολόκληρη τη χώρα. Τα αντιπλημμυρικά έργα που γίνονται στη λογική της παροχέτευσης των υδάτων από τις λεκάνες απορροής απευθείας στις κλειστές θάλασσες «κατεβάζουν» φερτές ύλες που μπορούν να προκαλέσουν ευτροφισμό στα θαλάσσια οικοσυστήματα με ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες. Οι ειδικοί θεωρούν ότι επόμενοι υποψήφιοι είναι ο Πηνειός, ο Θερμαϊκός και ο Αμβρακικός.
Όπως επισημαίνει η Βουλευτής, η καταστροφή εκτός από περιβαλλοντική είναι και οικονομική. Στον Μαλιακό δεκάδες ψαράδες, αλλά και αρκετά εκτροφεία, βρίσκονται σε οικονομική κρίση, ενώ στα σουπερμάρκετ της Φθιώτιδας στα ψυγεία όπου οι καταναλωτές βρίσκουν τα προς πώληση ψάρια έχουν αναρτηθεί πινακίδες που διαβεβαιώνουν ότι «τα ψάρια δεν προέρχονται από τον Μαλιακό ή τον Αμβρακικό».
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας είναι ακόμη νωπές οι μνήμες της οικολογικής και οικονομικής καταστροφής που επέφεραν στην περιοχή οι χίλιοι τόνοι νεκρών ψαριών που ξεβράστηκαν στις ακτές του Αμβρακικού κόλπου. Τα φερτά υλικά του Λούρου και του Αράχθου που καταλήγουν στον Αμβρακικό αντιγράφουν το «μοντέλο» του Μαλιακού, αφού πάσης φύσεως απόβλητα και φυτοφάρμακα έρχονται να συνδράμουν το ίζημα που έχει δημιουργηθεί από άλλες δραστηριότητες, απειλώντας στην ουσία την ισορροπία της φύσης στην περιοχή.
Τονίζοντας ότι η μόλυνση του κόλπου συνεπάγεται τεράστια οικολογική καταστροφή για το οικοσύστημα της περιοχής καθώς και αναπόφευκτη οικονομική καταστροφή για τους ψαράδες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ιχθυοκαλλιεργειών, η Βουλευτής έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
1. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου να αποτρέψει την επανάληψη του φαινομένου που έπληξε πέρυσι την οικονομία της ευρύτερης περιοχής του Αμβρακικού;
2. Πως θα αποφευχθεί η μετάδοση της μόλυνσης του Μαλιακού στα ποτάμια και τους κόλπους ολόκληρης της χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο