Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

ΕΚ: Περισσότερα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του τομέα της αλιείας


(AP Photo/Robert F. Bukaty, File)

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Τη σημασία της αλιείας στη γαλάζια οικονομία, με περισσότερα κονδύλια και πιο φιλόδοξα περιβαλλοντικά μέτρα απαιτεί σε ψήφισμα του το ΕΚ που εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 66 αποχές.....

Διαβάστε περισσότερα »


Το Κοινοβούλιο προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τις επενδυτικές δυνατότητες για σύγχρονες και βιώσιμες πρακτικές αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Τονίζει την επείγουσα ανάγκη για επενδύσεις σε νέα πλοία και λιμενικές υποδομές, καθώς και στη διαφοροποίηση των οικονομιών των παράκτιων, απομακρυσμένων και υπερπόντιων κοινοτήτων.


Περιορίστε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις


Επιπλέον τονίζει ότι οι επενδύσεις στην αλιεία πρέπει να ακολουθούν την Πράσινη Συμφωνία, να προωθούν μοντέλα βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας και επίσης να υποστηρίζουν τους αλιείς που επηρεάζονται από την πράσινη μετάβαση. Αναφέρει μέτρα, όπως η μεγαλύτερη παραγωγή φυκών για τη δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα, η συλλογή θαλάσσιων απορριμμάτων και η αυξημένη χρήση λιγότερο επιβλαβών τεχνικών αλιείας, καθώς και η απαγόρευση της τράτας βυθού σε τμήματα θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, που θα μπορούσαν να αντιστρέψουν την απώλεια της βιοποικιλότητας και θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.


Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ να απαγορεύσει όλες τις βλαβερές για το περιβάλλον εξορυκτικές βιομηχανικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη ορυκτών καυσίμων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές.


Συνεργασίες αλιείας νέας γενιάς


Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει το Κοινοβούλιο στην δημιουργία διμερών εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες για τη βιώσιμη αλιεία και την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας. Αυτές θα πρέπει να ακολουθούν τα υψηλότερα κριτήρια περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας για να δημιουργήσουν ίσους όρους ανταγωνισμού με τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες και επομένως να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα των αλιευτικών στόλων της ΕΕ, τόνισαν οι ευρωβουλευτές.


 ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο