Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Σημαντική για τη λειτουργία της δημοκρατίας η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των νόμων Θεοδωρικάκου!

[Απόλυτη δικαίωση της «Συμμαχίας Πολιτών»]



Μια πολύ σημαντική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχει να κάνει με την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας πέρασε δυστυχώς στα ψιλά, χωρίς να τύχει της σημασίας που της αρμόζει......

Αναφερόμαστε στην απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά τους νόμους της Κυβέρνησης 4623 και 4625 του 2019, των «περίφημων νόμων Θεοδωρικάκου» για τη μεταφορά πολύ σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και σε διάφορες άλλες Επιτροπές καθώς και τη συγκρότηση των Επιτροπών αυτών, με πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των Παρατάξεων των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ οι διατάξεις αυτές «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού».

Η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.



Η απόφαση του ΣτΕ αποτελεί απόλυτη δικαίωση για την παράταξη μας, τη «Συμμαχία Πολιτών» που από την πρώτη στιγμή είχαμε αντιδράσει τονίζοντας με δημόσιες παρεμβάσεις μας, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στον τύπο, την αντισυνταγματικότητα των νόμων αυτών.

Είχαμε επισημάνει την αναντιστοιχία της σύνθεσης του Δημοτικού ή Περιφερειακού συμβουλίου με την σύνθεση των επιτροπών καθώς υπήρξαν πάρα πολλές περιπτώσεις που η παράταξη ενός Δημάρχου είχε λάβει στον πρώτο γύρο πολύ μικρό ποσοστό εκλέγοντας αντιστοίχως και μικρό αριθμό συμβούλων, όμως στην οικονομική επιτροπή είχε το 60% των μελών της.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Θεσσαλονίκης που στον πρώτο γύρο ο τελικός νικητής είχε λάβει μόλις το 14,98%



Ευτυχώς τα γραπτά μένουν για αυτό το παρακάτω απόσπασμα από την ανακοίνωση της «Συμμαχίας Πολιτών» με τίτλο «Η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την τοπική αυτοδιοίκηση» στις 8 Αυγούστου 2019 είναι ιδιαιτέρως κατατοπιστικό όσων πιστεύαμε τότε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε και σήμερα:

«…Με πρόσχημα την περιβόητη κυβερνησιμότητα οι κυβερνώντες καταργούν ουσιαστικά την λαϊκή κυριαρχία.
Μεταφέρουν πλήθος σημαντικών αρμοδιοτήτων στις επιτροπές όπου έχουν φροντίσει να έχουν ο Δήμαρχος ή ο Περιφερειάρχης την απόλυτη πλειοψηφία έστω και αν στο λαό αποτελούν ισχνή μειοψηφία…

…Χρησιμοποιώντας αντισυνταγματικές διατάξεις καταργούν στην πράξη το πιο δημοκρατικό σύστημα εκλογής, την απλή αναλογική, νοθεύοντας τη λαϊκή θέληση.
Συγκεκριμένα παραβιάζουν κατάφωρα το άρθρο 52 του συντάγματος με τίτλο «Ελεύθερη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης» όπου ρητά αναφέρεται ότι «H ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής θέλησης, ως έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, τελεί υπό την εγγύηση όλων των λειτουργών της Πολιτείας, που έχουν υποχρέωση να τη διασφαλίζουν σε κάθε περίπτωση»…

…Δεν αφήνουν καν να δοκιμαστεί ο νέος νόμος ώστε να φανούν στην πράξη πιθανές αδυναμίες του που θα μπορούσαν στη συνέχεια να διορθωθούν.
Τελικά το μόνο που φαίνεται να πετυχαίνουν είναι να στερήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μια μεγάλη ευκαιρία για αλλαγή νοοτροπίας και καλλιέργεια νέας κουλτούρας που θα βασίζεται στην ειλικρινή συνεργασία και τη συναίνεση με γνώμονα το κοινό καλό.»



Για τη «Συμμαχία Πολιτών»

Γιώργος Δ. Καραμητσόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο