Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Ένταξη του Δήμου Ξηρομέρου στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (Τ.Π.Σ).

 

dimarxos triantafillakis 
Ημερομηνία 17.5.2022
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ.

Με σχετικό ΦΕΚ (Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΠΟΛΣ/46758/1060) που εκδόθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022 και υπογράφεται από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νικόλαο Ταγαρά, ο Δήμος Ξηρομέρου και με τις τρεις του Δημοτικές Ενότητες, Αστακού, Αλυζίας και Φυτειών, εντάσσεται στο Γ' κύκλο των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ).......
Πρόκειται για μία πολύ σοβαρή υπόθεση, μιας και τα Τ.Π.Σ είναι εκείνα τα εργαλεία που θα καθορίσουν με σαφήνεια τις αναπτυξιακές κατευθύνσεις των περιοχών εντός των ορίων του Δήμου μας, με την ενεργό συμμετοχή του Δήμου Ξηρομέρου και των τοπικών κοινωνιών.
Η δημοτική αρχή Ξηρομέρου, με αίσθημα ευθύνης και κατανοώντας την σοβαρότητα αυτής της υπόθεσης για το μέλλον του Δήμου μας, συμμετείχε εξ αρχής σε αυτή την διαδικασία.
Τον Ιούνιο του 2020 βγήκε η πρόσκληση, τον Ιούνιο του 2020 πήρε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για συμμετοχή στα Τ.Π.Σ και τον Ιούνιο του 2020 έστειλε και τη σχετική αίτηση του.

Τι προβλέπουν τα νέα ΤΠΣ.
Τα ΤΠΣ καθορίζουν χρήσεις γης, ορίζουν όρους δόμησης, οριοθετούν οικισμούς, οριοθετούν σχέδια πόλης, περιοχές προς πολεοδόμηση, προστατευόμενες περιοχές, οριοθετούν ρέματα.
Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ προβλέπει τα ΤΠΣ να ολοκληρωθούν σε τέσσερις κύκλους και κάθε μελέτη ΤΠΣ θα περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις μελέτες: Την κύρια μελέτη, τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, τη μελέτη εκτίμησης γεωλογικών κινδύνων, αλλά και γεωλογικής καταλληλότητας και την οριοθέτηση των ρεμάτων.
Επιπλέον, περιλαμβάνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, συνέπειες από φυσικές καταστροφές και τεχνολογικές καταστροφές. Ένα πλήθος αναφορών, σχεδίων, που είναι η βάση για το χώρο, ενώ όλα αυτά στο τέλος εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, περνώντας από το ΣτΕ.

Αναλυτικότερα:Στόχος των προδιαγραφών για κάθε μελέτη είναι:
Να εναρμονιστεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός, με έννοιες όπως η κλιματική αλλαγή και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Να είναι όλες οι μελέτες του προγράμματος Πολεοδομικών Μεταρρυθμίσεων (ΤΠΣ, ΕΠΣ, ΖΥΣ, οριοθετήσεις οικισμών, χαρακτηρισμός κοινοχρήστων οδών) συμβατές μεταξύ τους.
Να δημιουργηθούν γεωχωρικές βάσεις δεδομένων με ψηφιακές προδιαγραφές.
Να επιτευχθεί ψηφιακή ομοιογένεια ώστε οι μελέτες μετά την ολοκλήρωση τους να αποτελέσουν τμήμα του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη (μεγάλη λεπτομέρεια και ψηφιακές προδιαγραφές).

Τα ΤΠΣ που αποτελούν την πρώτη δράση και θα θεσμοθετήσουν:χρήσεις γης.
όρους δόμησης.
κανονισμούς και περιορισμούς.
οικιστικές και προς πολεοδόμηση περιοχές.
περιοχές προστασίας.
περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων.
σημαντικές παρεμβάσεις πολεοδομικού σχεδιασμού.
περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων.
οδικό δίκτυο, μεταφορές, κατασκευές και περιβαλλοντικά δίκτυα.
μέτρα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
μέτρα για την υποστήριξη καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και διαχείριση των συνεπειών φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών.
προϋποθέσεις ή περιορισμούς που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και οργάνωση της περιοχής μελέτης.

Κάθε ανάθεση ΤΠΣ θα περιλαμβάνει:
α) Την κύρια μελέτη.
β) Τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).
γ) Τη Μελέτη Εκτίμησης Γεωλογικών Κινδύνων και Γεωλογικής Καταλληλόλητας και
δ) Τη Μελέτη Οριοθέτησης των Υδατορεμάτων.
Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι η ολοκλήρωση μελετών με έκδοση βεβαίωσης ολοκλήρωσης και αξιολόγηση (ορόσημο RRF) για το 100% των αναθέσεων έως Δεκέμβριο 2025.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους συνεργάτες μου που δούλεψαν, ώστε σήμερα να έρθει αυτό το θετικό αποτέλεσμα για τον Δήμο Ξηρομέρου και τους δημότες του.
Συνεχίζουμε με πολύ δουλειά και κάθε μέρα αλλάζουμε τον Δήμο Ξηρομέρου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


13 σχόλια:

  1. δεν χαθηκε το τρενο οπως ειπε ο δημοσιογραφος θωμας μπαρμπαρουσης και ο δημοτικος σύμβουλος νικος ζωγας???????

    μας ειπαν οτι ο δημος εμεινε απεξω γιατι λεει δεν εκανε τιποτα γιατι ειναι τοσο αντικειμενικοι που τοσο πολυ δεν γνωριζαν αυτα που τα γνωριζαν ολοι οτι ο δημος θα εντασσοταν κανονικα γιατι εγκαιρα από το 2020 ειχε κανει αιτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ευτυχώς που δικαιώθηκε ο νίκο ζώγας και ο μπαρμπα τομ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ ΜΠΡΑΒΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγραψε ο μπαρμπα τομ και ο ζωγας οτι χαθηκε ο πολεοδομικος ο τριανταφυλλακης μπηκε σε μηχανη του χρονου πηγε πισω το 2020 και εκανε αιτηση.

    Αυτες οι πονηριες δε περνανε στο ζωγα και στο μπαρμπα τομ

    Σε τα μας τωρα ψψψψψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και εσύ τι νόμιζες, οτι επειδή το είπε ο Ζώγας είναι θέσφατο ?

      Διαγραφή
  5. Bravo Bravo Bravo 👏 👏 👏 👏

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σαν αναγνωστικό κοινό περιμένουμε την συγγνώμη του μπαρμπα τομ και του ζωγα . Διαφορετικά είναι προβοκάτορες και ψευτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έλα κόψτε την πλάκα τώρα. αφού ο εκείνος ο αποτυχημένος αντικειμενικός δημοσιογράφος της δεκάρας έγραφε ότι ο δήμος δεν θα μπει στα πολεοδομικά. Τι μπήκε; Πάλι έξω έπεσε εκείνος που τον είχαν διαγράψει από το σώμα των δημοσιογράφων ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θωμάς Μπαρμπαρούσης
    Το μόνο βέβαιο ήταν και είναι ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας θα ενταχθούν υποχρεωτικά στα ΤΠΣ. Απλώς, σημασία έχει ο χρόνος ένταξής τους. Άλλοι Δήμοι έχουν ενταχθεί, προ πολλού ενώ ο Δήμος Ξηρομέρου, ουραγός πάντα. Τελευταίος και καταϊδρωμένος. Συνέπεια αυτού του γεγονότος ότι πολλά προγράμματα χρηματοδότησης έργων τίθενται σε κίνδυνο, ενώ πάνε πίσω, τυχόν, επενδυτικές δραστηριότητες επενδυτών και απλών πολιτών. Πέραν τούτου, αν τα ΤΠΣ είχαν δρομολογηθεί, δεν θα παρατηρούνταν το σημερινό μπάχαλο και η αυθαιρεσία που παρατηρείται, τον τελευταίο καιρό, με τις χωροθετήσεις φ/β πάρκων, πάρκων ανεμογεννητριών ακόμα των ΠΟΑΥ και, επιπλέον, με την καταστροφή δασικών εκτάσεων και εκτάσεων , που προορίζονται για την αγροτοκτηνοτροφία. Η δρομολόγηση και μόνον των ΤΠΣ θα αποτελούσε ισχυρό και απροσπέλαστο ανάχωμα στις άγριες διαθέσεις, όσων επιδιώκουν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο στον τόπο, αποβλέποντας μόνο στην εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων. Αυτούς και μόνο εξυπηρετεί, η όποια καθυστέρηση στην ένταξη στα ΤΠΣ, και όχι φυσικά το Δήμο και τους Πολίτες.
    Και κάτι ακόμα:Το Τεχνικό ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ του Δήμου για το 2022, όπως και ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι απολύτως βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ''περάσουν'', αλλά σημασία και αξία έχει, πότε αυτό θα συμβεί. Θα πρέπει να νοιώθει κάποιος ικανοποιημένος ότι βρισκόμαστε στη μέση του χρόνου και δεν έχουν ψηφισθεί ΤΠ και προϋπολογισμός; Θα πρέπει γιαυτό να συγχαρούμε τη Δημοτική αρχή, ή μήπως θα πρέπει να ανησυχούμε και να στηλιτεύουμε την πρακτική της; Αν όλα αυτά είναι για κάποιους επιτυχία, ας μας πουν τι είναι αποτυχία. Φαίνεται πως για κάποιους έχει χαθεί το νόημα των λέξεων, ή ακόμα χειρότερο, δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποτέ την έννοια των λέξεων. Το ζήτημα είναι αν θα περάσει ο προϋπολογισμός, ή το τίμημα της μεγάλης και πρωτοφανούς υστέρησης της ψήφισής του;
    thomas.barmparousis@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπαρμπα πήρες σύνταξη ; Ο Γαλουνης έκανε αγώνα στος εκλογές του ΠΑΣΟΚ για τον Μπαρμπαρούση . Όλοι οι (βάλτε εσείς το ουσιαστικό ) μαζεμένοι

      Διαγραφή
  9. Μπες να διαβασεις τι εγραψες τοτε εσυ και ο ζωγας. Τα ξεχασες μαλλον.
    Μη δουλευεις τους αναγνωστες.
    Πες συγνωμη ειπα ψεμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θωμα ουτε που ξερεις τι γραφεις
    τα τπσ πανε σε 4 ομαδες δημων με καποια κριτηρια του υπουργειου
    εσυ εγραψες οτι ο δημος δεν εκανε τιποτα και χαθηκε το προγραμμα
    λες ο δημος αργησε
    ποτε ηταν το πρωτο πακετο?
    το δευτερο ηταν δεκεμβριο 2021
    που αργησε
    επισης κανενας δημος δεν εχει ακομα μελετες τπσ
    τι ειναι οι μελετες φαι στο φουρνο μικροκυματων

    σοβαρεψου και γραφε αληθειες και οχι αρθρα του πενηνταρικου γιατι θα σου θυμησω και μια γνωστη φραση
    τα στερνα τιμουν τα πρωτα
    μην ευτελιζεις τον εαυτο σου απλα για να φανεις και να κανεις αντιπολιτευση της πλακας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρε μπάρμπα ειλικρινά μην γελειοποιησαι άλλο . Το Δεκέμβριο εντάχθηκαν οι προηγούμενοι δήμοι και 5 μήνες μετά το άλλο πακέτο δήμων αυτό ακριβώς είχε τότε ανακοίνωσει η δημοτική αρχή ξηρομερου . Έλεος ποια , ζητά ένα συγνώμη πες ότι έκανες λάθος και κρατά την αξιοπρέπεια σου .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο