Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Μία προφητική “Διατριβή” ενός Αιτωλοακαρνάνα συγγραφέα


του Γιώργου Βαρεμένου*

Στην χώρα που κυβερνάει ο μεγαλύτερος ever γουρλής πρωθυπουργός, ίσως να μην χρειαζόταν η επινόηση ενός αλγόριθμου που να προβλέπει φυσικές καταστροφές, προκειμένου οι συνέπειές της να αποτραπούν......
Διαβάστε περισσότερα »
Η super-genius, όμως, ηρωίδα Νίκη στο μυθιστόρημα του Άντυ Παπαδημητρίου «Η Διατριβή» (από τις εκδόσεις Λιβάνη), επινοεί έναν τέτοιον σύνθετο αλγόριθμο, που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα.

Η ανακάλυψη αυτή, με την τρομερή της αξία, πυροδοτεί ένα θρίλερ που, ξεκινώντας από την Αθήνα, εξελίσσεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παίρνοντας κινηματογραφική πλοκή, ίσως επειδή ο συγγραφέας είναι και σκηνοθέτης. Ένα βιβλίο 700 σελίδων που ρέει με την κινηματογραφική ταχύτητα ενός σκοτεινού θρίλερ, σαν κι αυτό που κατέληξε η ζωή μας τα τελευταία χρόνια.

Ο συγγραφέας αποδεικνύεται προφητικός σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά και την ένταση με την οποία ξέσπασε η πρόσφατη αντιπαράθεση Δύσης-Ανατολής και τα προβλήματα που απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη στα εξ ών συνετέθη. Ο νεαρός δημιουργός, που ξεκίνησε απ’ το Μεσολόγγι και ζει σήμερα στην Κύπρο, πατάει γερά στην ελληνική πραγματικότητα, ενώ παράλληλα διαθέτει μία διεισδυτική κοσμοπολίτικη ματιά. Συνδέει πολύ καλά το τοπικό με το υπερτοπικό και φιλτράρει την εμπειρία μιάς γενηάς που δεν γνώρισε πόλεμο, αλλά συνάντησε μαζεμένα όλα τα κακά, από την υπερδεκαετή κρίση μέχρι την πανδημία και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Οι γνώσεις που διαθέτει ο Άντυ Παπαδημητρίου σε πεδία όπως η βιολογία ή η ψυχολογία, καθιστούν το μυθιστόρημα μία ταυτόχρονη διατριβή σε διάφορα επιστημονικά αντικείμενα.

Αξίζει να διαβασθεί αυτό το βιβλίο.

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο