Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ (Γραφει η Ελενη Στρατουλη )




ΕΛΕΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
Συν/χος δικηγόρος


Στο κόσμο μας δεν υπάρχουν άγγελοι, κι ας εμφανίζονται υποκριτικά πολλοί με φωτοστέφανο. Υπάρχουν όμως δαίμονες, πραγματικοί, όχι υπερφυσικά αλλά ανθρώπινα όντα, κακόβουλα και αποκρουστικά, που προκαλούν συμφορές και καταστροφές, και υποβάλλουν τους συνανθρώπους τους σε μαρτύρια και δοκιμασίες...........
Διαβάστε περισσότερα »
Υπάρχουν και δαίμονες κατασκευασμένοι από τους αντιπάλους τους, που τους μεταχειρίζονται σα φόβητρο, για να πετύχουν τα σχέδιά τους. Μέσα στον κυκεώνα των γεγονότων, οι δαίμονες αλλάζουν πρόσωπα και προσωπεία, έτσι που να δυσκολευόμαστε να ξεχωρίσουμε κάθε φορά, ποιος είναι τι. Μα όλοι τους, αληθινοί και ψεύτικοι, ένα στόχο υπηρετούν, τη χειραγώγηση των ανθρώπων μέσω της ανασφάλειας, του φόβου, της τιμωρίας, του αποτροπιασμού.



Δαίμονας ο Χίτλερ, που στο όνομα της ναζιστικής ιδεολογίας για καθαρότητα και ανωτερότητα της γερμανικής άριας φυλής, αιματοκύλησε την ανθρωπότητα.

Δαιμονοποιήθηκαν οι Εβραίοι, για να εφαρμοστεί η «τελική λύση».

Δαιμονοποιήθηκαν ο Μπιν Λάντεν και το Ισλάμ μετά το χτύπημα στους δίδυμους πύργους και την κήρυξη του «Παγκοσμίου Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας».

Δαιμονοποιήθηκαν ο Στάλιν, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ο Άρης Βελουχιώτης, ο Σαντάμ Χουσεΐν, ο Καντάφι και άλλοι αμφιλεγόμενοι ηγέτες.

Δαιμονοποιήθηκε η Κίνα, η συνεχώς ανερχόμενη δεύτερη οικονομία παγκοσμίως, που υπήρξε η πρώτη εστία του κορωνοϊού.

Δαιμονοποιήθηκε ο Πούτιν, που αντέδρασε με πόλεμο στη νατοϊκή περικύκλωση της χώρας του.



Στο Μεσαίωνα, αυτούς που δήθεν τους κυρίευε ο δαίμονας, τους «απελευθέρωναν» με τον εξορκισμό ή τους «εξάγνιζαν» στην πυρά. Στην εποχή μας τους δαιμονοποιημένους, όταν δε μπορούν ευθέως να τους ανατρέψουν, να τους αναχαιτίσουν και να τους εξοντώσουν, τους συκοφαντούν, τους εξευτελίζουν και τους απομονώνουν. Οι σύγχρονες επικοινωνιακές δυνατότητες, διευκολύνουν τις επιχειρήσεις παραπλάνησης και παραπληροφόρησης, που είναι περισσότερο αποτελεσματικές από τις επιχειρήσεις στο πεδίο.



Άλλοτε απέναντι κι άλλοτε δίπλα στους δαίμονες βρίσκονται οι θεοί. Χωρίς δαίμονες δεν υπάρχουν θεοί. Οι θεοί χρειάζονται τους δαίμονες, για να επιτελέσουν ή για να δικαιολογήσουν το «θεϊκό» τους έργο. Τη μια μπορεί να είναι θεοί και την άλλη να γίνονται δαίμονες, ανάλογα με το συμφέρον τους. Και για να διατηρήσουν ακέραιη τη «θεϊκή» τους υπόσταση, επινοούν δαίμονες, όταν κινδυνεύουν να χάσουν ή να μοιραστούν την εξουσία τους. Είναι αυτοί, που με την πολιτική, τη στρατιωτική και την οικονομική τους ισχύ κρατούν στα χέρια τους τις ζωές των κοινών θνητών. Που χτίζουν το «μεγαλείο» τους πάνω στην ανάγκη, την αδυναμία, την άγνοια, τη σύγχυση, την απογοήτευση, την απελπισία και τον προαιώνιο φόβο του «κακού». Που επενδύουν στον πόλεμο, τη δυστυχία, τη διχόνοια, την αποσταθεροποίηση και την κατάρρευση. Που δήθεν σώζουν «αμαρτωλούς», «παραστρατημένους» και «αγαθούς τω πνεύματι». Που ελέγχουν τους πάντες και τα πάντα με τα κεφάλαια που διαθέτουν και την τεχνολογία που παράγουν. Που πατώντας ένα κουμπί, μπορούν να εξαφανίσουν μια πόλη, μια χώρα, μια ήπειρο, και τον πλανήτη ολόκληρο.



Θεός, «παις Διός» για την εξυπηρέτηση των σκοπιμοτήτων του, ο ιδρυτής της ελληνιστικής αυτοκρατορίας Μέγας Αλέξανδρος.

Θεός ο αμερικανός πρόεδρος Τρούμαν, όταν έκανε χρήση του νέου υπερόπλου της ατομικής βόμβας στην Ιαπωνία, κάνοντας επίδειξη υπεροχής και καταστροφικής δύναμης.

Θεοί όλες οι χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα, από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, μέχρι το Ισραήλ και τη Βόρεια Κορέα, αποτελώντας ολέθρια απειλή για την ανθρωπότητα.

Θεοί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι αγορές και το χρηματιστήριο.

Θεοί το διαδίκτυο και η apple, η google, το facebook, η amazon…



Από τη μια, οι θεοί και δαίμονες, χώρια και μαζί, να επιδίδονται σε μια ατέρμονη κούρσα υπεροχής, εξοπλισμών, ανταγωνισμών, κερδών, προκλήσεων, προσβολών, χειραγωγήσεων, επιθέσεων, εκβιασμών, εξαπατήσεων. Από την άλλη, οι λαοί να διχάζονται ή να μονοιάζουν, να στηρίζουν ή να καταδικάζουν, να υποκύπτουν ή να αντιστέκονται, να συμμετέχουν ή να απέχουν, να επαιτούν ή να διεκδικούν, να υποφέρουν ή να επωφελούνται, να μοιρολατρούν ή να αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο και να ονειρεύονται την ουτοπία, ένα κόσμο «αγγελικά πλασμένο» όπως θα έλεγε ο ποιητής, όπου δε θα υπάρχουν θεοί και δαίμονες να τους επιβουλεύονται και να τους εκμεταλλεύονται.



ΥΓ. Μετά την επιβολή από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε. του υγροποιημένου φυσικού αερίου τους, η ελληνική Βουλή κύρωσε την «αμυντική» συμφωνία για την επέκταση και περαιτέρω ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα, Λιτόχωρο, Στεφανοβίκειο, Λάρισα, Άκτιο και άλλες περιοχές, πενταετούς αλλά ουσιαστικά αόριστης διάρκειας, που εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, καθιστώντας την προγεφύρωμά τους, ορμητήριο πολεμικών επιχειρήσεων και πιθανό στόχο, ιδίως σε περίπτωση γενικότερης σύρραξης. Η αγορά μιας μοίρας αεροσκαφών F-35, συνολικού κόστους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που συζήτησε ο έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο, την ώρα που ο λαός μας βιοπορίζεται με επιδόματα, είναι άλλο ένα πανάκριβο τίμημα, που θα πληρώσουμε για την ελληνοαμερικανική «πιο σημαντική από ποτέ φιλία και συνεργασία». «Βρισκόμαστε πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας» δήλωσε ξανά ο πρωθυπουργός. Η ιστορία όμως, σε κρίσιμες περιόδους, διέψευσε τις προσδοκίες που είχε η χώρα μας από τους εταίρους της, παρότι πάντα βρίσκεται μαζί τους στη «σωστή» πλευρά και είναι «σταθερή και δεδομένη σύμμαχος», περνώντας κάθε φορά με επιτυχία τις εξετάσεις υποτέλειας, όπως και τώρα.



Οι θεοί ανέκαθεν, για να προσφέρουν την αμφίβολης πρόθεσης και αξίας ευλογία, εύνοια και προστασία τους από κινδύνους που οι πραγματικοί ή κατασκευασμένοι δαίμονες προκαλούν, και που συνήθως οι ίδιοι σχεδιάζουν, συντηρούν και διαιωνίζουν, ζητούν κάθε λίγο από τους πιστούς έμπρακτες αποδείξεις αφοσίωσης και υποταγής, προσφορές, ακόμα και θυσίες. Παρά τις τελετές και τα πανηγύρια, η ακλόνητη πίστη και η τυφλή υπακοή οδηγούν όχι μόνο σε διαψεύσεις, αλλά και σε επικίνδυνες περιπέτειες.-

ΕΛΕΝΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ

Συν/χος δικηγόρος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο