Σάββατο 7 Μαΐου 2022

Εκείνοι που φεύγουν. Οδυσσέας Μοδέστου Γερονικολός - Συνταξιούχος Αγρονόμος.





Του κ. Νίκου Θωμά Νταή.
σ. Συμβολαιογράφου.
ΕΚΕΙΝΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΟΔΕΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΑΓΡΟΝΟΜΟΣ

Αγαπημένε και αξέχαστε φίλε μου Αγρονόμε Οδυσσέα Γερονικολό!....
Έφυγες χωρίς να μας αποχαιρετίσεις. Ο ανελέητος κορονοϊός δεν σου το επέτρεψε. Δέξου λοιπόν εκεί που κείτεσαι στον Άγιο Παντελεήμονα του Μύτικα, τον τελευταίο τούτο μου αποχαιρετισμό, που με τρεμάμενο χέρι και με συγκίνηση σου γράφω.
Ο συνώνυμος σου ομηρικός Οδυσσέας Βασιλιάς της Ιθάκης, ύστερα από μεγάλες και πολλές περιπλανήσεις και περιπέτειες, και αφού ξεγέλασε και τον Κύκλωπα, απεγκλωβίστηκε από τη σπηλιά του, κατάφερε και γύρισε στην Ιθάκη του, στην αγαπημένη του γυναίκα Πηνελόπη και στον αγαπημένο γιο του τον Τηλέμαχο, που χρόνια αγωνιούσαν και τον περίμεναν να γυρίσει πίσω κοντά τους!
Εσένα όμως, φίλε μου Οδυσσέα, ο επάρατος κορονοϊός σε εγκλώβισε για 40 μέρες στην σπηλιά του Κύκλωπα, μέσα στην εντατική Κλινική του Νοσοκομείου ''ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ'' στα Γιάννενα και δεν τα κατάφερες να γυρίσεις πίσω, στους αγαπημένους σου, τη γυναίκα σου τη Δήμητρα, στα παιδιά σου, στον Λευτέρη και στην Εύη και στα εγγόνια, και στο δισεγγονάκι σου, που μέρα και νύχτα με αγωνία, με δάκρυα στα μάτια και χτυποκάρδια, λαχταρούσαν να γυρίσεις κοντά τους να σε σφίξουν στην αγκαλιά τους!
Ο ακατανίκητος εχθρός, ο κορονοϊός, άπονος και σκληρός, παρά τις προσπάθειες των γιατρών και τη σκληρή μάχη, που έδωσες εσύ ο αθλητής ποδοσφαιριστής από την γειτονική Κωνωπίνα Ξηρομέρου, αφού σε ταλαιπώρησε 40 μέρες μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους στο Νοσοκομείο ''ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ'', που δεν επιτρέπονταν οι επισκέψεις, σε πήρε από την οικογένειά σου, τους δικούς σου ανθρώπους και από εμάς τους φίλους σου!
Επάνω από 40 χρόνια έζησες στο Μύτικα. Ήσυχος και πράος χαρακτήρας, έζησες με την οικογένειά σου και ο κόσμος και η κοινωνία της περιοχής σας εκτιμούσαν.
Υπηρέτησες στη θέση του Αγρονόμου Σολλίου και από τη θέση αυτή με τους Αγροφύλακες και σαν Δημόσιος Κατήγορος στα Δικαστήρια, που γίνονταν στο Ειρηνοδικείο Σολλίου, που έδρευε στον Μύτικα, συνέχισες και εσύ επάξια τα καθήκοντά σου, συνεχίζοντας με τον ίδιο ζήλο το έργο των αείμνηστων προκατόχων σου Αγρονόμων: Του Μυτικιώτη Θανάση Παπαναστάση, Ζωγράφου, Γκοβέση και Χαγιάνη. Διαφυλάξετε με τους Αγροφύλακες και με τις ποινές, που επιβάλλατε στους παραβάτες για αγροζημίες, σαν Δημόσιοι Κατήγοροι, μαζί με τους Ειρηνοδίκες, τις αγροτικές περιουσίες και καλλιέργειες και συντελέσατε να δημιουργηθούν οι Ελαιώνες, που άρχισε ο κόσμος τότε να φυτεύει ελαιόδεντρα, όπως μου είχε διηγηθεί ο αείμνηστος Ειρηνοδίκης Σολλίου Στέφανος Γουλής, που υπηρέτησε στο Ειρηνοδικείο Σολλίου για μία 7ετία και εκτελούσε και χρέη Συμβολαιογράφου και Υποθηκοφύλακα και από τον οποίο παρέλαβα τα αρχεία του Συμβολαιογραφείου και Υποθηκοφυλακείου.
Έχοντας στο πλευρό σου την αγαπημένη σου σύζυγο Δήμητρα, μορφώσατε τα παιδιά σας, τον Λευτέρη Φυσικοθεραπευτή με δικό του Φυσικοθεραπευτήριο σήμερα στη Βόνιτσα και την Εύη, που υπηρετεί Δημοτικός Υπάλληλος στον Δήμο Ξηρομέρου.
Στις συνομιλίες μας ποτέ δεν ξεχνούσες να μιλάς για το χωριό καταγωγής σου την Κωνωπίνα, που ήταν και τόπος καταγωγής της μεγάλης ονομαστής οικογένειας Στρατού, με την οποία είχες συγγενικό δεσμό.
Αγαπητέ για αξέχαστε φίλε Οδυσσέα! Ο θάνατος σου στα 85 σου χρόνια με καταλύπησε, όπως και όλη την κοινωνία του Μύτικα και της περιοχής μας!
Η φιλόξενη Μυτικιώτικη γη της Αρχαίας Αλυζίας που σε δέχτηκε και το χώμα της που σε σκέπασε, εύχομαι να είναι πανάλαφρο!
Στην οικογένειά σου και σε όλους τους συγγενείς και δικούς σου ανθρώπους, απευθύνουμε τα οικογενειακά μας συλλυπητήρια!
Αιώνια και αξέχαστη η μνήμη σου!


Μύτικας 2 Μαΐου 2022


Νίκος Θωμά Νταής

1 σχόλιο:

  1. ΝΩΝΤΑΣ ΝΙΚΑΚΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑ7 Μαΐου 2022 στις 1:09 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΝΙΚΟ
    Διάβασα τα ωραία και συγκινητικά για τον αγαπητό μας Οδυσσέα , και μας θύμησες άλλες εποχές .Ευτυχώς που κατηγετο απο το Ξηρομερο και υπηρέτησε στο Μυτικα και έτσι εξασφαλίστηκε για πολλά χρόνια η συνεχής λειτουργία του Αγρονομείου Σολιου, με όλα τα θετικά που γράφεις
    Συλλυπητήρια στην οικογένεια του και το χώμα που θα τον σκεπάσει να είναι ελαφρύ σαν της ελιάς τα φύλα και σαν της δροσιάς το στάλαγμα


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο