Πέμπτη 19 Μαΐου 2022

Γιώργος Βαρεμένος για την Ημέρα Μνήμης της Ποντιακής γενοκτονίας: Δεν ξεχνούμε, διδασκόμαστε


Η 19 Μαΐου είναι ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Μας υπενθυμίζει το χρέος μας να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και μας δίνει την ευκαιρία να κατανοηθεί καλύτερα η Ιστορία,........
Διαβάστε περισσότερα »
και ιδιαίτερα στις πιο σκοτεινές πτυχές της, κάτι που συνιστά αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου δραματικές εμπειρίες όπως αυτή που σήμερα μνημονεύουμε, να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στο μέλλον.

Ειδικά στις μέρες μας, μέρες αυξημένης γεωπολιτικής αναταραχής και πολεμικού πυρετού (όπως και τότε), έχει μεγάλη σημασία να θυμόμαστε τις αιτίες που οδηγούν στην μισαλλοδοξία και τρέφουν τις τυφλές δυνάμεις της καταστροφής. Έχει σημασία να θυμόμαστε τις δραματικές συνέπειες του σωβινισμού και την αξία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών, της ανεκτικότητας απέναντι στο διαφορετικό, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών.

Τιμούμε με σεβασμό τα αμέτρητα θύματα, αναλογιζόμαστε τις θυσίες, εκφράζουμε τον θαυμασμό μας για την απαντοχή των Ποντίων και τη μάχη τους για επιβίωση και προκοπή. Και αυτό είναι που πρέπει να μας εμπνέει μπροστά στις σύνθετες προκλήσεις που αντιμετωπίζει για μία ακόμη φορά ο Ελληνισμός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο