Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Όταν απεντάσσονταν 730.400 € για Μπαμπίνη - Φυτείες - Σκουρτού - Μαχαιρά, από το Ταμείο Μολυβιάτη, γιατί εκλείπαν απλές μελέτες.



Όλοι θυμόμαστε το καλοκαίρι του 2007 με τις τεράστιες πυρκαγιές, τις αμέτρητες καταστροφές, αλλά και απώλειες ανθρώπινων ζωών, σε Ηλεία (ανείπωτη καταστροφή), Αιγιάλεια και ορεινό Ξηρόμερο.....
Προσωπικά μας έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη, ότι λίγες ημέρες μετά, ταξιδεύοντας για Αγρίνιο και περνώντας τον Αετό πλησιάζοντας προς Μπαμπίνη, να διασχίζουμε μία περιοχή καμένη από άκρη σε άκρη (στη Μπαμπίνη μέσα στο χωριό), με την μυρωδιά του καμένου να σε τυλίγει από παντού. Μέχρι και οι πέτρες στην άκρη του οδοστρώματος και αυτό το οδόστρωμα είχε μαυρίσει.
Φτάνοντας στο ανηφορικό κομμάτι πριν μπούμε στις Φυτείες (δεν υπήρχε τότε ο περιμετρικός), όπου έχει θέα, αντικρίσαμε μία τεράστια περιοχή να έχει γίνει αποκαΐδια. Μαύρο απ' άκρη σε άκρη. Όλη η περιοχή μεταξύ των οικισμών Φυτείες, προς Αετό, Μπαμπίνη, Μαχαιρά και προς τα πίσω προς Βλυζιανά, προς Σκουρτού και προς Πρόδρομο και Χρυσοβίτσα όλα μαύρα. Μία θλιβερή εικόνα καταστροφής και συμφοράς.
Η επίσημη Πολιτεία τότε, σπεύδοντας αρωγός στις πληγείσες περιοχές, νομοθέτησε (ΦΕΚ Β 1744/2007), δημιουργώντας το Πρόγραμμα - Ταμείο Μολυβιάτη και οριοθετώντας τις πληγείσες από τις τρομερές πυρκαγιές του 2007 περιοχές.
Στο Δήμο Ξηρομέρου ορίστηκαν ως πληγείσες περιοχές, ο τέως Δήμος Φυτειών και από τον τέως Δήμο Αστακού, τα χωριά Μπαμπίνη, Σκουρτού, Μαχαιράς και Βλυζιανά. Στο δημιουργημένο Ταμείο Μολυβιάτη, από διάφορους πόρους, συγκεντρώθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ με σκοπό την αποκατάσταση δρόμων - οικιών - κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και έργων πυρασφάλειας κλπ., πάντα εντός των πληγέντων και οριοθετημένων από το αναφερόμενο παραπάνω ΦΕΚ περιοχών. Όταν ενεργοποιήθηκε το Ταμείο, άρχισαν να γίνονται τα ανάλογα προβλεπόμενα έργα σε Ηλεία - Αχαΐα - Αιτ/νία (Ξηρόμερο).
Δυστυχώς και εδώ όμως, είδαμε να χάνονται πολλά χρήματα για τον Δήμο Ξηρομέρου, με ευθύνη και ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής ''ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ''. Απεντάχθηκαν στις 5 Οκτωβρίου του 2015 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τέσσερα προτεινόμενα έργα για το ΣΑΕΠ 401 συνολικού προϋπολογισμού 730.400 €; (δείτε εδώ).
195.000 € και 32.400 € για τη Τ.Κ. Μπαμπίνης (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι) και 175.000 € και 328.000 € για τη Δ.Ε. Φυτειών και τις περιοχές Μπαμπίνης - Σκουρτού - Μαχαιρά (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι - χείμαρροι).
Σχεδόν σε κάθε Δημοτικό Συμβούλιο, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Κολοβός από τις Φυτείες, ρωτούσε γιατί δεν κάνουμε τις 4 μικρές μελέτες που απαιτούνται για να ενταχθούμε ξανά και να πάρουμε τα χρήματα, όπως διαβεβαίωνε η Περιφέρεια σε όλους τους τόνους.
Αγνοήθηκε παντελώς η εποικοδομητική δημόσια ηχηρή παρέμβαση, με στοιχεία και ντοκουμέντα που έκαναν την 1 Ιουλίου του 2016, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Χρήστος Κολοβός και κ. Ιωάννης Τριανταφυλλάκης (δείτε εδώ), όπου αναδείκνυαν με επίσημα έγγραφα τις μεγάλες ευθύνες, παραλείψεις και αστοχίες της τέως δημοτικής αρχής και καλώντας την έστω και την ύστατη ώρα να κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε να επανενταχθούν τα συγκεκριμένα έργα, κάτι που δεν ήταν δύσκολο.
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Πραγματικά αξίζει να διαβάσετε την παρέμβαση τους για να καταλάβετε τι ακριβώς συνέβη τότε και πως χάθηκαν χιλιάδες ευρώ για τον Δήμο Ξηρομέρου, με αποκλειστική ευθύνη της διοικούσας παράταξης ''ΔΥΝΑΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ - ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ''.
Έτσι λοιπόν για 4 απλές μελέτες που ποτέ δεν έγιναν, χάθηκαν έτσι απλά 730.400 € από το Ταμείο Μολυβιάτη για τις Κοινότητες Μπαμπίνη - Φυτείες - Σκουρτού - Μαχαιρά (αντιπλημμυρικά - γεφύρια - δρόμοι), που τόσο πολύ τα είχαν ανάγκη.

mytikaspress

5 σχόλια:

  1. Αναπολείς φίλε τα Παλιά ξινά σταφύλια ,ας προσέχαμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΣ ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙΣΦΡΗΣΕΙ ΔΥΟ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ: ΤΟ ΡΗΜΑ "ΑΠΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΝ " ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΟΚΙΜΟ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ "ΔΕΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ" ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΡΗΜΑ "ΕΚΛΕΙΠΑΝ" ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΟΡΘΟΥ "ΕΞΕΛΙΠΑΝ".
    ΤΟΥΤΟ ΔΙΟΤΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ , ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ, ΣΥΧΝΑ ΚΑΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κάποιοι αυτά τα ξινά σταφύλια τα έχουν στο πιάτο τους κάθε μέρα και τα τρώνε και μας το παίζουν τιμητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 9 και 36 ειχαν ενταχθει απλα βγηκαν δηλαδη απενταχθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αυτους ειχαμε και αυτων τα εργα μας διαφιμιζουν και υπερασπιζονται σημερα καποιοι
    φαγανε και τα πομολα του δημαρχειου

    4 μελετες ωρε

    4

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο