Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Το 40% των οικογενειών ζει σε συνθήκες στεγαστικής κρίσης – Ανάγκη λήψης δέσμης άμεσων μέτρων – Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ


Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή των ακινήτων που φτάνει μεσοσταθμικά το 32%, η αδυναμία εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων και τα πανάκριβα ενοίκια με αύξηση 10% μόνο την περίοδο 2021-2022, σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος άλλων βασικών αγαθών, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους νέους αλλά και σε σημαντικό μέρος της κοινωνίας......

Τα 4 από τα 10 νοικοκυριά στην Ελλάδα βρίσκονται σε στεγαστική κρίση (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), αφού περιορίζονται στο ελάχιστο οι δυνατότητες επιλογής στέγης που να καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες τους, επειδή τα εισοδήματα τους βρίσκονται στην 3η χειρότερη θέση της Ευρώπης.

Έτσι, λόγω πληθωρισμού, χάνουν έως 14% της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ δαπανούν μηνιαία πάνω από το 40% του εισοδήματός τους σε έξοδα στέγης (νοίκι ή δάνειο, νερό, ηλεκτρικό, κοινόχρηστα, ψύξη, θέρμανση), εξαντλώντας το μηνιαίο εισόδημα την 19η μέρα. Στα 4,1 εκατ. νοικοκυριά, τα 1,7 εκατ. αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα και από αυτά μόνο τα 700.000 νοικιάζουν. Από τα 1,7 εκατ. νοικοκυριά, εκείνα που έχουν χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα οδηγούνται σε ραγδαία φτωχοποίηση και στον προθάλαμο ανθρωπιστικής κρίσης.

Οι κοινωνικές συνέπειες αυτής της κατάστασης για όσους πλήττονται και ειδικότερα για τους νέους, είναι τραγικές.

Δημιουργούνται έτσι νέες ανισότητες. Οι νέοι που δε μπορούν να αποκτήσουν σπίτι, ούτε καν να νοικιάσουν, καθυστερούν να ζήσουν αυτόνομα, επιδεινώνοντας τις δημογραφικές πιέσεις με το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα αξιοπρεπούς στέγης, να παραμένει ανεκπλήρωτο.

Το 1994 το 46% των νέων ζευγαριών έως 44 ετών είχαν ιδιόκτητη στέγη. Το 2019 μειώθηκε στο 30%. Πολλές φορές και το οικογενειακό ακίνητο είναι υπερχρεωμένο ενώ τα κόκκινα δάνεια και ο πτωχευτικός νόμος Μητσοτάκη απειλούν και όσα νοικοκυριά βρέθηκαν με μεγάλα στεγαστικά δάνεια τα τελευταία 15 χρόνια.

Ειδικά ο απαράδεκτος πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ απειλεί την ελληνική ιδιαιτερότητα, που συνίσταται στο γεγονός ότι τα 4/5 του πλούτου των ελληνικών νοικοκυριών είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας τους, σύμφωνα με την ΤτΕ. Είναι φανερό πλέον ότι ο Μητσοτάκης σκοπεύει, μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα και τα κόκκινα δάνεια, να κάνει βίαιη αναδιανομή του πλούτου των Ελλήνων!

Επειδή είναι επιτακτική η ανάγκη λήψης δέσμης άμεσων μέτρων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει τις βασικές προγραμματικές προτάσεις του για μια προοδευτική διακυβέρνηση:

· Διπλασιασμός επιδόματος ενοικίου για 60.000 νοικοκυριά, με επιβάρυνση 120 εκατ. ευρώ.

· Κατεπείγοντα μέτρα για τα φτωχά νοικοκυριά με δωρεάν 300 kwh/μήνα, όχι διακοπή ηλεκτροδότησης, προπληρωμένη κάρτα αλληλεγγύης για τρόφιμα και απόδοση στον ιδιοκτήτη επιδότησης ενοικίου.

· Για τους άστεγους που πολλαπλασιάζονται, επαναφορά όλων των μέτρων που κατάργησε η Ν.Δ. Εντοπισμός στους δήμους και απόδοση ΚΕΑ. Σύνδεση αμέσως με ξενώνες υποστήριξης αστέγων και κέντρα ημερήσιας φροντίδας, λεωφορείο αστέγων για ατομική υγιεινή και φροντίδα υγείας και μεγάλο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία».

· Κατάργηση πτωχευτικού κώδικα Μητσοτάκη, νέος νόμος προστασίας πρώτης κατοικίας με κούρεμα ιδιωτικού χρέους.

· Κυμαινόμενη επιδότηση στέγης για νέους, μονογονεϊκές οικογένειες και φοιτητές.

· Εφαρμογή περιοριστικών όρων για τη δραστηριότητα του Airbnb (2-3 ακίνητα / ιδιοκτήτη και μικτή μίσθωση στις τουριστικές περιοχές).

· Το πιο σημαντικό όμως μέτρο είναι η δέσμευση 2 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία Προσιτής Οικονομικά Στέγης (ΠΟΣ) και κοινωνικής κατοικίας. Έτσι θα υπάρξουν χιλιάδες ακίνητα, είτε για ενοικίαση είτε για αγορά, σε χαμηλότερες τιμές και με την εγγύηση του Δημοσίου, που θα μπορούσαν να διατεθούν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Ήδη η Πορτογαλία αγοράζει με το Ταμείο Ανάκαμψης ακίνητα ή επισκευάζει κενά εγκαταλελειμμένα κτήρια, που διαθέτει με κοινωνικά κριτήρια και τα επιστρέφει στους ιδιοκτήτες αφού αποσβεσθεί η δαπάνη. Το ίδιο κάνουν άλλες χώρες, διαμορφώνοντας για κατοικία κτήρια του δημοσίου, της εκκλησίας, ιδρυμάτων κ.λπ.

Η στεγαστική κρίση είναι βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και δεν αντιμετωπίζεται με τα παρωχημένα και πλήρως αναποτελεσματικά μέτρα-ασπιρίνες που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

Λευκάδα, 2/5/2022

Γραφείο Τύπου ΝΕ Λευκάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο