Παρασκευή 6 Μαΐου 2022


Εξοικονομώ 2021: «Ριγμένη» η Αιτωλοακαρνανία-«μπήκε» ένας στους τέσσερις
Πανελλαδικά, κρίθηκε επιλέξιμος ο ένας στους δύο-δηλώσεις Λίνου Μπλέτσα.....

Αποκαλυπτικά είναι τα αρχικά αποτελέσματα αιτήσεων μονοκατοικιών και διαμερισμάτων στο «Εξοικονομώ 2021» τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες από το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με τους αρχικούς πίνακες κατάταξης, παρατηρήθηκαν τεράστιες διαφορές μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, τόσο σε επίπεδο βάσης μοριοδότησης, όσο και σε ποσοστό επιτυχίας επί του συνόλου των αιτήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Λόγω ξεχωριστού προϋπολογισμού που είχε το νέο πρόγραμμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά (1η εισοδηματική κατηγορία), το ΥΠΕΝ εξέδωσε δύο διαφορετικούς πίνακες, έναν για την χαμηλότερη εισοδηματική κατηγορία και έναν για τις υπόλοιπες. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός για τους ευάλωτους πολίτες αυξήθηκε κατά 20 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 120 εκατ. ευρώ, καθώς κεφάλαια που δεν δεσμεύτηκαν από ενδιαφερόμενους σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, ανακατανεμήθηκαν αποκλειστικά στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία με στόχο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Το τελικό αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνεται στους αρχικούς πίνακες, διαμορφώθηκε κυρίως από τα διαθέσιμα κονδύλια ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή Ενότητα, τις διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες ανά περιοχή και το ενδιαφέρον των πολιτών.

Στην πράξη, βλέποντας να καταγράφονται τεράστιες διαφορές στις βάσεις υπαγωγής οι οποίες κυμάνθηκαν από 6,376 έως και 72,234 (Περιφερειακή Ενότητα Μήλου, Εισοδηματική Κατηγορία 2 – 5 και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, Εισοδηματική Κατηγορία 1 αντίστοιχα) καθώς και στα ποσοστά επιτυχούς υπαγωγής τα οποία κυμάνθηκαν από 19,77% έως και 100%, πολλοί ιδιοκτήτες, μηχανικοί και σύμβουλοι έργου αισθάνονται αδικημένοι, σύμφωνα με το newsb2green.gr.

Οι σοβαρές αυτές ανισότητες, καταγράφονται και στη Δυτική Ελλάδα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι μισές σχεδόν απο τις υποβληθείσες αιτήσεις μονοκατοικιών και διαμερισμάτων κρίνονται καταρχάς επιλέξιμες πανελλαδικά. Δηλαδή στο σύνολο της χώρας, «μπαίνει» στο πρόγραμμα ένας στους δύο. Η εικόνα όμως είναι διαφορετική στη Δυτική Ελλάδα: Στην Αχαΐα καταρχάς επιλέξιμες κρίθηκαν 1.325 προτάσεις απο τις 4.159 αποβληθείσες. Δηλαδή μία στις τρεις.

Στην Αιτωλοακαρνανία, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού κρίθηκαν επιλέξιμες μόλις 839 από τις 3.338,δηλαδή μία στις τέσσερις. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Λίνος Μπλέτσας, ρωτήθηκε σχετικά από το agriniopress για τις ανισότητες αυτές και εξήγησε πως το αποτέλεσμα αυτό, ήταν συνάρτηση των πολλών αιτήσεων – υψηλών βαθμολογιών σε σχέση με τα περιορισμένα κονδύλια που δόθηκαν για την περιοχή.

«Είναι δεδομένο πως έπρεπε να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Δυτική Ελλάδα και επομένως και στην Αιτωλοακαρνανία, ώστε να υπάρξουν και περισσότερες εγκρίσεις. Εμείς θα καταθέσουμε τέτοιο αίτημα, ώστε να ενταχθούν τελικά, όσο το δυνατόν περισσότεροι επιλαχόντες. Νομίζω ότι αυτό είναι και πρόθεση του αρμοδίου Υπουργείου» σημείωσε ο κ. Μπλέτσας

agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο