Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2022

ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ ΜΠΟΥΜΕΡΑΝΓΚ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΝΔ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ





Γράφει ο ΘΩΜΑΣ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ
Δημοσιογράφος-Πολιτικός Επιστήμων

Και, ‘’εκεί που πήγαιναν για μαλλί βγήκαν κουρεμένοι’’ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ....

Η κίνηση ΜΑΤ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό, που επεδίωξε, με εκβιαστικό τρόπο, να διαμορφώσουν ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ μετά κρυφής χαράς υποδέχθηκαν ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ προσδοκώντας να επωφεληθούν από την άστοχη και βεβιασμένη,.....
Διαβάστε περισσότερα »
αλλά εκ του πονηρού, κίνηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέλαβε εξ απίνης τους δύο αντιπάλους του, που προσδοκούσαν ότι θα τον εξανάγκαζαν, κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής, να ξεδιπλώσει τα χαρτιά του και να αποφασίσει με ποιόν από τους δύο θα πάει, και ποιόν θα αφήσει.

Ο πανούργος-όπως αποδεικνύεται- κρητικός άφησε σύξυλους και άναυδους Τσίπρα και Μητσοτάκη, δηλώνοντας εμφατικά, ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση και την πολιτική της στη Βουλή, αλλά τάσσεται κατά της διενέργειας εκλογών σε αυτή τη φάση, κατά την οποία η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία. Πράγμα, που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται ανεπιφύλακτα και τελεσίδικα υπέρ της αυτόνομης πορείας του και ότι πιστεύει και αποβλέπει στο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή του τόπου και όχι ρόλο κομπάρσου και σε καμμία περίπτωση να αποτελεί το δεκανίκι της ΝΔ, ή του ΣΥΡΙΖΑ. Πολιτική επιλογή, που ανταποκρίνεται απολύτως στη ρητή και κατηγορηματική εντολή, που έδωσαν στον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τα περίπου 290.000 μέλη και φίλοι στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Ο κ. Ανδρουλάκης με την κίνηση αυτή εδραιώνεται στην ηγεσία του κόμματος, αφού κερδίζει, από τις πρώτες κιόλας κινήσεις του, την εμπιστοσύνη κομματικών στελεχών, φίλων και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια στιγμή η θέση του κ. Τσίπρα αποδυναμώνεται τόσο στο εσωκομματικό πεδίο- αφού ήδη αμφισβητείται από πολλά στελέχη- όσο και στο εκλογικό σώμα, αφού όπως όλα δείχνουν, δεν καταφέρνει να αναδειχθεί ως ο ηγέτης του κεντροαριστερού χώρου, που έχει γίνει αυτοσκοπός του. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκρινε τη στάση Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να καταψηφίζει την κυβέρνηση, αλλά , παρόλα αυτά να μη ζητά εκλογές. Μιά άποψη, που μάλλον δεν πείθει ούτε τα κομματικά του στελέχη και πολύ περισσότερο το εκλογικό σώμα.

Γιατί είναι τοις πάσι αντιληπτό ότι η πρόταση μομφής στοχεύει , πρωτίστως, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον Ανδρουλάκη και δευτερευόντως τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη . Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει, πολύ καλά και έχει συνειδητοποιήσει ότι απειλή για τον ίδιο και το κόμμα του είναι ο Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και όχι ο Μητσοτάκης και η ΝΔ. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ με τους οπαδούς, φίλους και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ έφθασε από το 3,5% στο 36% και πλέον. Γνωρίζει, επίσης, πολύ καλά, ότι η πρόταση έγινε εκ του ασφαλούς αφού η ΝΔ διαθέτει 158 βουλευτές, τη στιγμή που απαιτούνται 151 για να μην περάσει η πρόταση μομφής.

Σε ότι αφορά τη ΝΔ, αρχηγός, στελέχη , φίλοι και ψηφοφόροι ‘’έτριβαν τα χέρια τους’’ από ικανοποίηση για τα τεκταινόμενα και θεώρησαν ως απρόσμενο δώρο την κίνηση Τσίπρα και ως κλασσική ευκαιρία να κερδίσουν πόντους σε βάρος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Η χαρά, όμως καράτησε για λίγο και μεταράπηκε σε οργή, αμηχανία, ενδεχομένως και πανικό, μόλις γνωστοποιήθηκε η απόφαση Ανδρουλάκη. Κα ομιλώ για αμηχανία και πανικό, γιατί πως αλλιώς να εξηγήσω ότι ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας αρχικά παραχώρησε αίθουσα της Βουλής- που ζήτησε ο κ. Ανδρουλάκης για να ομιλήσει την Κυριακή στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του- ενώ στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφαση για παραχώρηση, προβάλλοντας λόγους, μάλλον ακατανόητους και μη αποδεκτούς. Εν τέλει κάτω από την γενική κατακραυγή, ο κ. Τασούλας έκανε δεκτό το αίτημα Ανδρουλάκη για συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το πρωί της Κυριακής.

Τι σημαίνουν όλα αυτά ; Στη ΝΔ έχασαν τόσο εύκολα τη ψυχραιμία τους ; Νιώθουν τόσο αδύναμοι, που αισθάνονται την ανάγκη να καταφεύγουν σε τέτοιες επιλογές, που δεν περιποιούν τιμή για το ελληνικό κοινοβούλιο και, γενικότερα, για τη Δημοκρατία ενός κράτους-μέλους της ΕΕ ; Δείγματα ανησυχητικά και συνάμα απογοητευτικά για τον κάθε έλληνα, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων. Και μέσα σε όλα αυτά, έντονες φήμες κυκλοφορούν στον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο ότι υπάρχουν κινήσεις προς την κατεύθυνση του αντιπροέδρου της ΚΟΜΙΣΙΟΝ Μαργαρίτη Σχοινά, με στόχο να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή και να αξιοποιηθεί ως πρωθυπουργός σε περίπτωση , που προκύψει κυβέρνηση συμμαχιών κατά τις επερχόμενες εκλογές, όποτε και αν αυτές διεξαχθούν. Φήμες, που αν και είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν διαψεύστηκαν μέχρι τη στιγμή, που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Όλες αυτές, οι τελευταίες εξελίξεις προδικάζουν σύμφωνα με πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, ότι οι εκλογές έρχονται , χρονικά, όλο και πιο κοντά. Η συζήτηση στη Βουλή θα αποκαλύψει προθέσεις και στόχους των τριών κομμάτων, που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.