Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Κτηνωδία: Σκότωσαν ελάφι που ζούσε κοντά σε σπίτια.



      Πληθαίνουν οι οργισμένες αντιδράσεις στο Facebook, καθώς καταγγέλλουν τους εγκληματίες που σκότωσαν ένα κόκκινο ελάφι στην Πάρνηθα, ένα είδος της άγριας ζωής υπό εξαφάνιση, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας.

Το ελαφάκι, ήταν συνηθισμένο στην παρουσία ανθρώπων καθώς το τάιζαν και έτσι έγινε για τον εγκληματία μία πολύ εύκολη υπόθεση η δολοφονία του.

Σύμφωνα με το WWF Ελλάς,

το Κόκκινο Ελάφι(Cervus elaphus) μαζί με το ζαρκάδι(Capreolus capreolus) και το πλατώνι (Dama dama), είναι τα μοναδικά είδη ελαφιδών που η παρουσία τους είναι επιβεβαιωµένη κατά τους ιστορικούς χρόνους στον ελλαδικό χώρο, μας ενημερώνει το WWF Ελλάς.

Το ελάφι ζούσε κάποτε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσµοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθµό ώστε το είδος βρέθηκε στην κατηγορία των απειλούµενων ζώων της χώρας.
Στα τέλη του 20ου αιώνα τα ελάφια περιορίστηκαν στη χερσόνησοτης Σιθωνίας, στην ορεινή περιοχή της Ροδόπης και στην Πάρνηθα.  Μικροί αριθμοί φυλάσσονταν επίσης σε λίγα εκτροφεία.
Την δεκαετία του ’90 ο πληθυσµός των ελαφιών της Σιθωνίας αφανίστηκε εξαιτίας της διάνοιξης ορεινών δρόµων που διευκόλυναν το έργο των λαθροκυνηγών. Ο προστατευµένος πληθυσµός της Πάρνηθας είναι σήµερα ο πιο ακµαίος της χώρας.

Το κόκκινο ελάφι είναι το µεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο της Ελλάδας. Ως αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής φύσης µπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διαµόρφωση και την εξέλιξη των οικοσυστηµάτων, ειδικά στις µέρες µας όπου η ελεύθερη κτηνοτροφία σταδιακά εγκαταλείπεται.

 Η αστυνομία έχει επιληφθεί επι του θέματος, το δασαρχείο, φρόντισε για την παραλαβή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο