Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

Καρπούζι: Από πού προέρχεται το όνομά του;


      Το καρπούζι είναι ο ορισμός του καλοκαιριού, καθώς πολλοί συνδυάζουμε την κατανάλωσή του με την ξενοιασιά του θέρους και των διακοπών.
Η επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Στα ελληνικά το φρούτο λέγεται και «υδροπέπων», μια λέξη που νοηματικά συνδέεται με την αγγλική λέξη «watermelon».
Η λέξη όμως που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ζουμερό φρούτο είναι το «καρπούζι» που προέρχεται από την τουρκική λέξη «karpuz», η οποία με την σειρά της ανάγεται στην περσική λέξη «xarbuz». Στην Κύπρο, επικρατεί και η αραβική ονομασία του καρπουζιού που είναι «παττίχα».
Το φρούτο ανήκει στην πολυπληθή οικογένεια των κολοκυνθοειδών κι ενώ σήμερα μπορεί κανείς να το απολαύσει παντού αφού η παραγωγή του είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, κάποτε το πλεονέκτημα να γευτούν καρπούζι είναι μόνο στη νότια Αφρική, καθώς αυτή ήταν η χώρα προέλευσής του.
Το καρπούζι όπως και τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ περιέχει περίπου 90% νερό. Κάτι που κάνει το καρπούζι ξεχωριστό είναι ότι αποτελεί ιδανικό ταίρι για τη φέτα… όσο παράξενο κι αν ακούγεται!

πηγή: perierga.gr

4 σχόλια:

  1. Ο Αστακός βγάζει τα καλλίτερα καρπούζια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν ειναι η μονη τουρκικη λεξη που χρησιμοποιει ο ελληνας καθημερινα..ειναι εκατονταδες οι λεξεις που χρησιμοποιουμαι καθημερινα και ειναι τουρκικες..η λεξη Μπαμπας ειναι τουρκικη λεξη.στα ελληνικα ειναι πατερας..το νταμαρι το νταραβερι το ντιπ για ντιπ το ντερτι το πιλαφι και παρα παρα πολλες λεξεις μας ειναι τουρκικες..ακομα κ η λεξη πουστης τουρκικη ειναι..
    400 χρονια σκλαβιας ηταν αυτα..οι τουρκοι τοτε επεβαλαν στους ελληνες να μιλανε τουρκικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και το Άργος τά πεπόνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και λάδι η Καλαμάτα και η Σύρος την καλλίτερη ντομάτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο