Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Μία «πράσινη» πλατεία... -Μεγάλα δέντρα, και όταν τα λάθη "μένουν".

 Πηγή: Facebook.
Του κ. Νίκου Μήτση.
 

ΑΡΧΟΝΤΟΧΩΡΙ ή Ζάβιτσα ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.
Η πλατεία του χωριού μας με δένδρα που φυτεύτηκαν το 1978 με τον αείμνηστο πρόεδρο, Αναστάσιο Λιοπύρη και, δια χειρός εμού κλπ που είχαμε ιδρύσει, τότε, τον Σύλλογο "ΔΗΜΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ" με έδρα το Αρχοντοχώρι.
Κάποιοι φρόντισαν κι τα έκοψαν κι αναντίρρητα έχουν ευθύνες.
Κάποιοι, βλέποντάς τους να τα κόβουν, σιωπούσαν....και, είναι και αυτοί συνυπεύθυνοι !!!
Το ίδιο έγκλημα έγινε και στον περίβολο του Αη Γιώργη που έκοψαν σε μία νύχτα τα κυπαρίσσια, γιατί λέει ...τους ενοχλούσαν τα κελαηδήσματα των πουλιών. 
Σήμερα τα δέντρα θα ήταν 40 ετών και βάλε και η πλατεία θα είχε σίγουρα άλλη χάρη, όπως έχει όλο το χωριό όταν το αγναντεύεις απο τον Αη Χαράλαμπο και το Αμπελάκι και βλέπεις τις Ακακίες, αμυγδαλιές, πεύκα, κυπαρίσσια, Λεύκες, πικροδάφνες κλπ που το 1978-80 είχε μοιράσει τα δέντρα ΔΩΡΕΑΝ στους κατοίκους ο τότε Πολιτιστικός Σύλλογος. 
Είχαμε γραφεία, βιβλιοθήκη και στεγάζονταν αφιλοκερδώς στο σπίτι του αείμνηστου Μπάρμπα Θωμά Γαρμπή (νυν, σπίτι του Βασίλη Λώλου). 
Οι δε πολιτιστικές εκδηλώσεις, τότε, ήταν καινοτόμες πράξεις για τα χωριά μας (θέατρο, κινηματογράφοι, συναυλίες, εκθέσεις βιβλίου, ομιλίες ιστορικές και κοινωνιολογικές, Τράπεζα αίματος κλπ). 
Αναφέρονται, έτσι απλά, για να τα θυμούνται οι παλιοί και, να μαθαίνουν οι νέοι.

2 σχόλια:

  1. τοσα λαθη και ακομα να βαλουμε μυαλο και να αγαπησουμε λιγο τον τοπο μας νικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολλα λαθη καλα τα λες οι δρομοιτο νερο ο μυλος το καστρι ο πυργος εκκλησακια παρατημενα χωρις προσβαση ολα και ειμαστε λιγο πολυ ολοι υπευθυνοι!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο