Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Περίπατος και ξενάγηση στο κάστρο των Κορόντων από το Σύνδεσμο Χρυσοβιτσάνων "Τα Κόροντα" (φώτο)









Με πρωτοβουλία του  συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων ΄΄ Τα Κόροντα΄΄  σήμερα  17 Αυγούστου 2020 πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία ο περίπατος  και η ξενάγηση στο κάστρο των Αρχαίων Κορόντων Χρυσοβιτσας Ξηρομέρου. 
Την ξενάγηση στο κάστρο  έκανε  ο Πρόεδρος εφετών Αλέξανδρος Σάββας. 
Τέλος ύμνο στον ναό του Απόλλωνα απήγγειλε η εκπαιδευτικός από την Μαχαιρά Χαρά Γκούμα.
Στον περίπατο συμμετείχαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, ο Πρόεδρος της κοινότητας Χρυσοβίτσας Ιωάννης Χρόνης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος  Γεωργούλας , ο π. Πρόεδρος του συλλόγου Αγραμπελιωτων  Γεώργιος Τσέλιος , πολλοί Χρυσοβιτσάνοι και φίλοι του συλλόγου.  Ο Σύλλογος Χρυσοβιτσάνων Τα Κόροντα μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες δραστηριότητες που προσφέρουν πολιτισμό
Δείτε πολλές φώτο.....
Το χωριό Χρυσοβίτσα βρίσκεται βορειοανατολικά του Αστακού. Στο ύψωμα Κάστρο ή Ψηλορράχη, ανατολικά του χωριού σώζονται τα ερείπια αρχαίας πόλης που ταυτίζεται με τα Κόροντα, πόλη που κατά το Θουκυδίδη κατέλαβε ο Αθηναίος ναύαρχος Φορμίωνας κατά τον Πελοποννησιακό πόλεμο στην πορεία του προς τη Στράτο. Το όνομα αυτό πιθανόν να έχει προελληνική προέλευση.
Η πόλη είχε στρατηγική θέση, πάνω στη φυσική δίοδο από τον κόλπο του Αστακού και την κοιλάδα του Δραγαμεστίου προς το εσωτερικό της Ακαρνανίας. Ήταν οχυρωμένη με ισχυρό τείχος, το οποίο διατηρείται σήμερα καλύτερα στα ανατολικά. Το τείχος είχε πλάτος 4 μ. και σώζεται κατά τόπους σε ύψος 5 μ. Συνδυάζει το ισοδομικό, ψευδοϊσοδομικό και πολυγωνικό σύστημα τοιχοδομίας.
Από την κεντρική πύλη του περιβόλου, που βρισκόταν στο βορειοανατολικό του τμήμα, οδηγούσε δρόμος, εκατέρωθεν του οποίου υπάρχουν ερείπια οικοδομημάτων και τάφοι.
































































































1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο