Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Τα προβλήματα του ΤΟΕΒ ΠΑΛΑΙΡΟΥ συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ΑΚΤΙΟΥ ΒΟΝΙΤΣΑΣ

         Με εισηγητή τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γεροκωστόπουλο Κωνσταντίνο, συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018, που συνεδρίασε στην Πάλαιρο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΤΟΕΒ Παλαίρου. 
          Σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεροκωστόπουλος ότι το δίκτυο του ΤΟΕΒ παραμένει εγκαταλελειμμένο, αδρανές και μη λειτουργικό, απαξιούμενο σταδιακά ιδιαίτερα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιέλθει σε παντελή εγκατάλειψη, αχρηστία και αδυναμία λειτουργίας. Επίσης τόνισε ότι οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής από την εν λόγω κατάσταση είναι δραματικές δεδομένου ότι οι αγρότες που διαθέτουν αρδευόμενα αγροτεμάχια στην περιοχή του ΤΟΕΒ αδυνατούν να καλλιεργήσουν χωρίς δυνατότητα άρδευσης.
Αναλυτικά....
       
         Ο Πρόεδρος εισερχόμενος στο 19ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έδωσε τον λόγο στον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεροκωστόπουλο Κωνσταντίνο προς εισήγηση του θέματος ο οποίος απευθυνόμενος στο Σώμα είπε τα εξής:  
         Λαμβάνοντας υπ΄όψιν  α)-Νομ. Διάταγμα 3881/1958 «Περί Έργων Εγγείων Βελτιώσεων» β)-Νόμος 4456/2017 - ΦΕΚ24/Α/01-3-20417 γ)-Αρ. Πρωτ. 22062/136458/ΠΔΕ/Π.ΕΝ. Αιτ-νιας /Δ/νση Αγρ. Οικ. Σας γνωρίζω ότι:  
  1.α)Στον κάμπο της Παλαίρου υπάρχει πλήρες αρδευτικό δίκτυο με αντλιοστάσια δίπλα στη λίμνη Βουλκαριά και πολλά χιλιόμετρα αρδευτικού δικτύου που καλύπτουν μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης της περιοχής της Παλαίρου. Ωστόσο, το δίκτυο αυτό παραμένει εγκαταλελειμμένο, αδρανές και μη λειτουργικό, απαξιούμενο σταδιακά ιδιαίτερα κατά τα τελευταία πέντε χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα να έχει περιέλθει σε παντελή εγκατάλειψη, αχρηστία και αδυναμία λειτουργίας.............

 
  β)-Διοικητικά όργανα του ΤΟΕΒ δεν υπάρχουν διότι η θητεία τους έχει λήξει προ πολλών ετών χωρίς να προκηρυχθούν οι κατά νόμο προβλεπόμενες εκλογές για την ανάδειξη νέων παρά τις κατ΄ επανάληψη προς τούτο τοποθετήσεις και διαμαρτυρίες επί σειρά ετών ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. 
  γ)-Οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής από την εν λόγω κατάσταση είναι δραματικές δεδομένου ότι οι αγρότες που διαθέτουν αρδευόμενα αγροτεμάχια στην περιοχή του ΤΟΕΒ αδυνατούν να καλλιεργήσουν χωρίς δυνατότητα άρδευσης.   

   2.-Προς αντιμετώπιση της καταστάσεως αυτής, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλ/νιας με το (γ) σχετικό έγγραφό της ορίζει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΟΕΒ Παλαίρου συγκροτούμενο από τους Σκανδάλη Γεώργιο, Γεροκωστόπουλο Χρήστο, Ρούφη Αχιλλέα, Μαργιώλη Σωτήριο, Παλιογιάννη Κων/νο. Έργο του προσωρινού Δ.Σ. είναι η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για την ανάδειξη αιρετών μελών του Δ.Σ. καθώς και η διαχείριση και λειτουργία αρδευτικού έργου έως την εκλογή αιρετού Δ.Σ.

   3.-Κατόπιν τον παραπάνω και της παντελούς έλλειψης πόρων και μέσων προκειμένου να διαχειριστούμε και αποκαταστήσουμε, έστω και μερικώς, τη λειτουργία αρδευτικού δικτύου μεσούσης μάλιστα της καλλιεργητικής περιόδου, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ για την υποστήριξη του έργου μας εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, του Δήμου, των Υπηρεσιών του και της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, στους τομείς: 
-Καταγραφής της παρούσης κατάστασης του έργου (αντλιοστασίων και δικτύου) και εντοπισμού των βλαβών και των απαιτούμενων επεμβάσεων. Προς τούτο θα απαιτηθεί η διάθεση ηλεκτρολόγου υδραυλικού και χωματουργικού μηχανήματος. 
-Διάθεσης επί δανεισμό, των ηλεκτρικών, υδραυλικών και λοιπών σχετικών εξαρτημάτων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση της στοιχειώδους λειτουργικότητας του έργου. Τα εν λόγω εξαρτήματα θα επιστραφούν στο Δήμο αμέσως μετά την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δικτύου και την έναρξη εισπράξεων του ΤΟΕΒ. 
-Την παραχώρηση χρήσης απαιτούμενου χώρου και μικρού γραφείου με την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη, σε δημοτικό κτήριο της Παλαίρου, προκειμένου το ΔΣ/ΤΟΕΒ να συγκαλεί τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών του, να προετοιμάσει τη διενέργεια εκλογών του Οργανισμού και να διεκπεραιώνει την καθημερινή του λειτουργία όπως του έχει ανατεθεί με την (γ) σχετική απόφαση.  

  4.-Κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, όπως ο ΤΟΕΒ/Παλαίρου, είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, αποτελούν μάλιστα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Συμφέροντος σύμφωνα με τη νομοθεσία και ακριβώς το δημόσιο συμφέρον σας καλούμε να στηρίξετε και εσείς σήμερα με την ΟΜΟΦΩΝΗ έγκρισή σας στα λογικά αιτήματα που σας καλεί το ΔΣ του Οργανισμού. 

         Ακολούθησε διαλογική συζήτηση στην οποία ακούσθηκαν διάφορες απόψεις από τους εκπροσώπους του ΤΟΕΒ σχετικά με τη μη ύπαρξη υδραυλικού και περί έγγραφου που έχουν παραλάβει περί παράδοσης του αρχείου του ΤΟΕΒ, ζητώντας παράλληλα να κληθούν τα παλιά Προεδρεία ώστε να δοθεί λύση στο θέμα, μιας και δεν υπάρχει κάποιο σχετικό έγγραφο στην κατοχή τους, ώστε να κατατεθεί στην Περιφέρεια για να λειτουργήσει εξ αρχής ο ΤΟΕΒ. 
-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Στούπας Θεόδωρος απαντώντας λέει πως αν ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει κάπου να το συζητήσουμε. Αλλά ανατρέχοντας στο παρελθόν δεν θα βρούμε λύση.  
-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.  Φραδέλος Κωνσταντίνος είπε πως αρχεία υπάρχουν μόνο για την ΚΟΠΡΑΙΝΑ, διότι μόνο για εκεί είχαμε λάβει απόφαση Δ.Σ. 
-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γεροκωστόπουλος Κωνσταντίνος είπε πως σταδιακά πρέπει να ξεκινήσει η λειτουργία του ΤΟΕΒ (σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια) ώστε να μπορούν να αυτονομηθούν. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με τη μη ύπαρξη αρχείου. Προτείνω να υποβληθεί πρόταση – μελέτη περί εκσυγχρονισμού του ΤΟΕΒ Παλαίρου. Να καθοριστεί αρμόδιος (σε ρόλο συντονιστή) ο Αντιδήμαρχος κ. Στούπας Θεόδωρος, ο οποίος είναι γνώστης σε ότι αφορά το λειτουργικό κομμάτι. Να μεριμνήσουμε και με κάποιο τρόπο για το λογιστικό κομμάτι (ΔΕΗ κλπ). 
-Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Μωραΐτης Νικόλαος είπε πως στο μέτρο που είναι εφικτό ο Δήμος να βοηθήσει, να βοηθήσει. Όμως, ας μην έχουν αυταπάτες οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ, πως με μια βοήθεια από το Δήμο ο ΤΟΕΒ μπορεί να επαναλειτουργήσει. Έχει γίνει κακή διαχείριση.  
-Ο Δήμαρχος  κ. Αποστολάκης Γεώργιος – Θεόδωρος είπε πως πρέπει να γίνει καταγραφή δικτύου, χωραφιών κλπ. Η ένταξη του ΤΟΕΒ  σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ δεν γίνεται, το έχω ρωτήσει, και σας έχω απαντήσει σχετικώς έγγραφό μου. Ό,τι χρειαστεί, στο μέτρο του δυνατού, από μεριάς μας να συνεισφέρουμε, θα το κάνουμε, και το κάνουμε ήδη. Το ρεύμα δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί από εμάς. Σε συνεργασία με την Περιφέρεια έχω ζητήσει να έρθουν, ώστε να γίνει καταγραφή με τεχνικούς και να προβούν  (αν είναι εφικτό) σε μελέτη για κάποια χρηματοδότηση. Εντός του επόμενου διαστήματος με πληροφόρησαν πως θα έρθουν για το έργο Πλαγιά- Πογωνιά, περιμένουν τον εργολάβο  που ανέλαβε το έργο. Το θέμα το παρακολουθώ, γραφείο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από τον Δήμο Παλαίρου, έχουμε ζητήσει και μηχανήματα. 

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά. 
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τα ανωτέρω, μετά από διαλογική συζήτηση, έχοντας υπόψη:  
-Τις διατάξεις του άρθρου 65 του Ν.3852/2010 -Το Νομ. Διάταγμα 3881/1958 «Περί Έργων Εγγείων Βελτιώσεων» 
-Τον Νόμο 4456/2017 - ΦΕΚ24/Α/01-3-20417 -Το Αρ. Πρωτ. 22062/136458/ΠΔΕ/Π.ΕΝ. Αιτ-νιας /Δ/νση Αγρ. Οικ.  (επί παρόντων 21 Δημοτικών Συμβούλων).   

Ομόφωνα ΑΠΟΦΑΣΊΖΕΙ  
1.-Εγκρίνει τη διάθεση ηλεκτρολόγου, υδραυλικού και χωματουργικού μηχανήματος για την καταγραφή της παρούσης κατάστασης του έργου (αντλιοστασίων και δικτύου) και εντοπισμού των βλαβών και των απαιτούμενων επεμβάσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια. 
2.-Εγκρίνει τη διάθεση επί δανεισμό (στο μέτρο του δυνατού) των ηλεκτρικών, υδραυλικών και λοιπών σχετικών εξαρτημάτων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση της στοιχειώδους λειτουργικότητας του έργου. Τα εν λόγω εξαρτήματα θα επιστραφούν στο Δήμο αμέσως μετά την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δικτύου και την έναρξη εισπράξεων του ΤΟΕΒ. 
3.-Παραχωρεί την πρώην αίθουσα Τεχνικών Υπηρεσιών στο Δήμο Παλαίρου (στον 1ο όροφο του Δημαρχείου), προκειμένου το ΔΣ/ΤΟΕΒ να συγκαλεί τις Γενικές Συνελεύσεις των μελών του, να προετοιμάσει τη διενέργεια εκλογών του Οργανισμού και να διεκπεραιώνει την καθημερινή του λειτουργία όπως του έχει ανατεθεί με την (γ) σχετική απόφαση.  
4.-Ορίζει αρμόδιο (σε ρόλο συντονιστή) για το ΤΟΕΒ Παλαίρου, τον Αντιδήμαρχο κ. Στούπα Θεόδωρο. 

Η απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 201/2018. 

ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ: 


6 σχόλια:

  1. στρατηγε οτι και να λες εμεινες χωρις παραταξη παλι δημαρχος ο καρυ θα ειναι εσυ περιμενε αν θα κατεβει ο φερεντινος καλα χριστουγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ωραία και λογική η πρόταση του Στρατηγού, πολιτική δε η άμεση αντίδραση του Δήμου για την ικανοποίησή της. Στρατηγέ γύρνα στο χώρο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για ποια αντίδραση του Δήμου και του Δημάρχου μιλάς . Τέσσερα χρόνια έλεγε ψέματα πως ο Δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για τα ΤΟΕΒ. Ταυτόχρονα στο ΤΟΕΒ του Ανακτορίου έκοβε τιμολόγια 40.000 ευρώ. Ο Τριαντακωνσταντής το έβγαλε στον αέρα. Τι έκαναν τέσσερα χρόνια Μπαλάφας, Μπαλατσούρας, Λίτου, Σταχτιάρης κλπ. Απλά χαζογελάγανε και βρίζανε στα καφενεία το δάσκαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εσύ 5:59 μ.μ βούλωσε το βρωμοστομα σου γιατί θα σε βρουν ποιος είσαι κι ας γράφεις ανώνυμα. Γράψε επώνυμα αν φοράς παντελόνια και λες αλήθεια ότι έβριζαν στα καφενεία οι δημοτικοί συμβουλοι. Άλλα με ρεντικολα σαν εσένα δεν ασχολείται κανένας. Δεν είναι σαν τα μούτρα σου αυτά τα άτομα που αναφέρεις. Ουστ και πάλι ουστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψυχραιμία παιδιά. Έρχονται μεγάλες καταιγίδες. Δήμαρχε αυτούς διάλεξες να ακούς. Τώρα γελάμε εμείς. Όνειρα γλυκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στρατηγέ αν τους κάνατε αντιπολίτευση ουσιαστική θα είχαν καταρρεύσει από καιρό. Για αυτούς η εξουσία και τα οφέλη από αυτή τελείωσαν. Βέβαια θα απολογηθούν στο λαό και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο