Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΚΟΒ Αστακού του ΚΚΕ: Με επιτυχία η εκδήλωση στον Αστακό ενόψει της 28ης Οκτωβρίου και στα πλαίσια των εκδηλώσεων των 100 χρόνων του ΚΚΕ | ΦΩΤΟ


         Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο το βράδυ στον Αστακό, η εκδήλωση της ΚΟΒ Αστακού του ΚΚΕ ενόψει της 28ης Οκτωβρίου και στα πλαίσια των εκδηλώσεων γιορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ. 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Νώντα Μωραΐτη μέλος του ΤΓ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων ανάφερε: 
        «Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα που η Ιστορία ξαναγράφεται με προμετωπίδα τον αντικομμουνισμό, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων....



     Το στοιχείο της "εθνικής ενότητας", που με αφορμή την 28η Οκτώβρη, τονίζουν οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, στοχεύει στην εξαπάτηση του λαού, για να τον κρατούν δεμένο στους κάθε φορά "εθνικούς στόχους" της αστικής τάξης, που είναι στον αντίποδα των λαϊκών συμφερόντων. 
       Η Ιστορία διδάσκει ότι ούτε το 1940 ούτε και τα μετέπειτα χρόνια υπήρξε "εθνική ενότητα". Γιατί τέτοια ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει σε μια ταξική κοινωνία, είτε σε καιρό ειρήνης είτε σε καιρό πολέμου. Η ιδεολογική διαπάλη για τη δεκαετία του '40 είναι σκληρή, γιατί σκληρός και ματωμένος είναι και ο αγώνας για το σοσιαλισμό. Μαζί με την ανοικτή και καθαρή αντιπαράθεση, συνυπάρχει και η παραχάραξη της ιστορικής πραγματικότητας. Γιατί παραχάραξη είναι όταν μας λένε ότι "όλοι μαζί" πολέμησαν και διώξανε τον κατακτητή. Βέβαια, δεν μας λένε, ότι ένα τμήμα της αστικής τάξης συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και ένα άλλο πήγε στη Μέση Ανατολή, ενώ ένα τρίτο, πχ. ο ΕΔΕΣ, συνεργαζόταν και με τους Βρετανούς και με τους Γερμανούς.
        Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Βιβλίο: «Το ΚΚΕ στον ιταλοελληνικό πόλεμο 1940-41», που αποτελεί μελέτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και εκδόθηκε από τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Αποτελεί μέρος της εκδοτικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε στην πορεία προς την επέτειο των 100 χρόνων του ΚΚΕ. Η έκδοση προσφέρεται για μελέτη από τον καθένα και την καθεμιά που θέλει να γνωρίσει τη συγκεκριμένη περίοδο. Ταυτόχρονα αποτελεί έκδοση απαραίτητη για να γίνουν γνωστές οι σύνθετες συνθήκες της περιόδου καθώς και βασικά συμπεράσματα για τη στρατηγική του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. 
      Η ΕΑΜική Αντίσταση διαψεύδει κι όλους εκείνους ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με πρόσχημα τον αρνητικό διεθνή συσχετισμό, δικαιολογεί την πλήρη ενσωμάτωση και συνειδητή στήριξή της σε όλα αυτά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Αν είχε επικρατήσει τότε στο λαό αυτός ο "ρεαλισμός", δεν θα υπήρχε η μεγαλειώδης ΕΑΜική Αντίσταση, που ο ΣΥΡΙΖΑ εμπορεύεται. Ομοίως και τα άλλα αστικά κόμματα στηρίζουν αυτήν τη στρατηγική, όπως και τις συμφωνίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τις ΗΠΑ για τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και των αγορών. Ανταγωνισμοί που μπορούν να πάρουν και τη μορφή της γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης.
       Αυτές οι εξελίξεις καθιστούν επίκαιρο όσο ποτέ το ιστορικό δίδαγμα από την πάλη της δεκαετίας του 1940, ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των συνόρων της χώρας δεν μπορεί να είναι αποκομμένος από την πάλη για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας, που γεννά τον πόλεμο, τις κρίσεις, τη φτώχεια, το τέρας του φασισμού. Με αφορμή την 28η Οκτωβρίου η ίδια η ζωή μάς φέρνει μπροστά στη συζήτηση το ρόλο της ΕΣΣΔ, τα εκατομμύρια των νεκρών που πρόσφερε για το τσάκισμα του φασισμού, την κόκκινη σημαία που υψώθηκε στο Ράιχσταγκ. Η έντονη επίσημη αστική προπαγάνδα χρόνων και χρόνων γύρω από «τα δύο άκρα» έχει μπολιάσει τις νεανικές συνειδήσεις δημιουργώντας γόνιμο έδαφος για την ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό. Ομως, τον φασισμό τον γέννησε και τον έθρεψε ο καπιταλισμός, το σύστημα που ζούμε σήμερα, τον Χίτλερ τον χρηματοδότησαν επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία και ο ίδιος υπηρέτησε τους βιομηχανικούς κολοσσούς της Γερμανίας ταΐζοντάς τους με το αίμα χιλιάδων εργατών. Αντίθετα, το πρώτο εργατικό κράτος, που γεννήθηκε από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, διεξήγαγε έναν τεράστιο πατριωτικό πόλεμο για να υπερασπιστεί τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, του λαού της, κόντρα στο φασισμό.
      Κλείνοντας τόνισε: Ο λαός χρειάζεται να αποκτήσει εμπιστοσύνη και δύναμη στην πάλη του για το δίκιο και τη νίκη, στηριγμένος και στην ιστορική του πείρα να εμπιστευτεί το ΚΚΕ. Για να μη βρεθεί "κάτω από τη σημαία" των εκμεταλλευτών του, αλλά να χαράξει το δικό του δρόμο, για τη δική του εξουσία. Να συγκροτήσει τη δική του κοινωνική συμμαχία, με στόχο να γίνει ο ίδιος κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, έξω από τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

           Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη  «Το τελευταίο σημείωμα» που είναι βασισμένη στο αληθινό γεγονός της εκτέλεσης των 200 κομμουνιστών. Πρόκειται για μια ταινία που χωρίς να αποτελεί ντοκιμαντέρ ή να έχει την πρόθεση να διδάξει ιστορία, σέβεται την ιστορική, χρήσιμη αλήθεια και δίνει έναυσμα, ιδιαίτερα στους νεότερους, για να ψάξουν την πρόσφατη Ιστορία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, που σφράγισαν με τη δράση του το ΚΚΕ και με το αίμα τους οι κομμουνιστές, όπως οι 200 εκτελεσμένοι της Καισαριανής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο