Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

ΚΚΕ: Ερώτηση για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στη Λευκάδα

       Ερώτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Νοσοκομείο Λευκάδας και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη Υγείας του νησιού κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος. Αναλυτικά η Ερώτηση:
     «Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι δραματική, εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνεχίζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την άφησαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις....



 Στη Λευκάδα η Πρωτοβάθμια Υγεία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Όλα τα Αγροτικά Ιατρεία του νησιού είναι κλειστά από το 2014. Το Κέντρο Υγείας Βασιλικής, που καλύπτει τη νότια Λευκάδα, έχει τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι από τις 22 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν μόνο 3! Δεν έχει καθημερινή κάλυψη από ασθενοφόρο λόγω της έλλειψης οδηγών - διασωστών. Οι ελλείψεις σε εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό είναι καθημερινές. Το κτίριο βρίσκεται σε τραγική κατάσταση και δεν έχει συντηρηθεί από τότε που φτιάχτηκε.

     Στο νησί Μεγανήσι ο μοναδικός γενικός γιατρός συνταξιοδοτείται το επόμενο διάστημα και μένει μόνο ένας στρατευμένος ανειδίκευτος γιατρός για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρική περίθαλψη των κατοίκων του νησιού. Η ίδια τραγική κατάσταση και στο ΠΕΔΥ Λευκάδας όπου υπηρετούν μόνο 2 γιατροί. Το Κέντρο Ημέρας Λευκάδας δεν έχει ψυχίατρο. Παραμένει υποστελεχωμένο και με ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή. Οι κάτοικοι της περιοχής δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ούτε τα φάρμακά τους από την έλλειψη γιατρών και τη διάλυση του ΠΕΔΥ.
        Η ίδια τραγική κατάσταση και στο Νοσοκομείο Λευκάδας. Εδώ και τρεις μήνες έχει μείνει με ένα γενικό χειρουργό με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο να μην εφημερεύει για 17 μέρες το μήνα χειρουργός. Η ίδια κατάσταση και στις υπόλοιπες ιατρικές ειδικότητες. Ενδεικτικά από τις 45 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν 20 μόνιμοι και 10 επικουρικοί. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης επιδεινώνεται από την παντελή έλλειψη ειδικευομένων γιατρών και αγροτικών που κανονικά έπρεπε να απασχολούνται στην Πρωτοβάθμια Υγεία όπου έχουν οργανικές θέσεις. Χαρακτηριστικά σε σύνολο οργανικών θέσεων 15 ειδικευομένων και 14 αγροτικών υπηρετούν μόνο 2 και 4 αντίστοιχα. Οι γιατροί αναγκάζονται να εφημερεύουν από 11-15 εφημερίες το μήνα. Το ιατρικό προσωπικό έχει εξουθενωθεί από τις συνεχόμενες εφημερίες, δεν μπορεί να πάρει την άδειά του, δεν ξεκουράζεται επαρκώς με τον κίνδυνο ιατρικού λάθους να ελλοχεύει.
      Η δημόσια οδοντιατρική κάλυψη του νησιού είναι ανεπαρκέστατη αφού υπηρετούν στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας μόνο 2 οδοντίατροι, ενώ στο νοσοκομείο δεν υπάρχει ούτε ένας, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη για οδοντιατρικές πράξεις που είναι ιδιαίτερα ακριβές. Η οδοντιατρική μονάδα των ΑΜΕΑ που δημιουργήθηκε με προχειρότητα το 2012 έκλεισε και ο χειρουργικός εξοπλισμός της που πρόσφερε ο σύλλογος των ΑΜΕΑ για τη λειτουργία της, σαπίζει στο νοσοκομείο. Στο νέο νοσοκομείο δεν προβλέπεται οδοντιατρικό τμήμα παρόλο που είναι αναγκαίο για την οδοντιατρική κάλυψη του πληθυσμού της περιοχής.
     Πολλές ιατρικές ειδικότητες είναι μονήρεις, άλλες δεν υπάρχουν καν (όπως γαστρεντερολόγος, ογκολόγος κ.ά.). Δεν υπάρχει γιατρός Εργασίας και τεχνικός Ασφαλείας, με αποτέλεσμα να μην παίρνονται μέτρα προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.
      Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στενάζει από τις συνεχόμενες βάρδιες, την εντατικοποίηση, τα εξαντλητικά ωράρια απόγευμα - πρωί - νύχτα. Προσωπικό που στην πλειοψηφία του είναι γυναίκες που εργάζονται πάνω από 25 χρόνια σε κυκλικό ωράριο, τσακισμένες σωματικά και ψυχικά. Μεγάλη η έλλειψη σε μαίες (μόνο 5 εργάζονται), όταν στη Μαιευτική - Γυναικολογική Κλινική η δουλειά έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν την άδειά τους για να ξεκουραστούν. Η τεχνική υπηρεσία και η κουζίνα του νοσοκομείου είναι αποδεκατισμένη από προσωπικό.
     Στο νοσοκομείο αντικαθίσταται οι μόνιμες θέσεις εργασίας με συμβασιούχους - επικουρικούς, ΟΑΕΔίτες - που αποτελούν πλέον το 25%του προσωπικού. Αρχές του 2019 απολύονται 20 εργαζόμενοι με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να κλείσουν κλινικές και τμήματα.
      Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει εξαντληθεί με τον εφοδιασμό σε υγειονομικό υλικό να γίνεται με το σταγονόμετρο. Η κυβέρνηση μετασχηματίζει το σύστημα Υγείας μεταφέροντας την ευθύνη λειτουργίας των νοσοκομείων στην πλάτη των ασθενών μειώνοντας ακόμη περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση. Στο νοσοκομείο σε σύνολο δαπανών 2,617 εκατ. ευρώ το 2018, η κρατική χρηματοδότηση είναι ΜΟΝΟ 948 χιλ. ευρώ και τα υπόλοιπα άμεσες πληρωμές των ασθενών και έμμεσες από τα ασφαλιστικά ταμεία, διπλοπληρωμές και χαράτσωμα δηλαδή...
      Η διοίκηση με ενδοϋπηρεσιακές μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού επιδιώκει να λειτουργήσει επιπλέον τμήματα όπως την καρδιολογική Κλινική και την ''κατ’ οίκον νοσηλεία'', απορρυθμίζοντας κλινικές και τμήματα που λειτουργούν οριακά και τσακίζοντας τους υγειονομικούς από την υπερεργασία.

           Αρχές του νέου έτους σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες θα παραδοθεί το νέο νοσοκομείο. Ένα νοσοκομείο 123 κλινών που χρειάζονταν εδώ και χρόνια ο λευκαδίτικος λαός, που χτίστηκε με χρήματα του ελληνικού λαού, σύγχρονο πολύ μεγαλύτερο, τριπλάσιο σχεδόν από το παλιό νοσοκομείο.
         Στο σχεδιασμό του νέου νοσοκομείου περιλαμβάνονται δύο παθολογικοί τομείς, μονάδα εμφραγμάτων, ξεχωριστά τακτικά ιατρεία και επείγοντα, αναπτυγμένο παιδιατρικό, μαιευτικό- γυναικολογικό και χειρουργικό τομέα, χειρουργεία και μονάδα τεχνητού νεφρού, μονάδα εντατικής θεραπείας, μονάδα μεσογειακής αναιμίας, αναπτυγμένο εργαστηριακό τομέα και διοικητικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες.
       Στο νέο νοσοκομείο προβλέπονται επιπλέον 4 κρεβάτια για το τμήμα αιμοκάθαρσης από τα 11 που υπάρχουν στο παλιό νοσοκομείο και δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη για καινούργιο εξοπλισμό αφού τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι πεπαλαιωμένα και παλιάς τεχνολογίας (κατασκευασμένα το 2002-2008). Η λύση που επιλέχτηκε είναι να μεταφερθούν τα παλιά μηχανήματα στο νέο νοσοκομείο και επιπλέον να παραχωρηθούν από το Νοσοκομείο Φιλιατών 2 σαράβαλα (κατασκευής 2000), που έχουν αποσυρθεί. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόκληση στο λευκαδίτικο λαό, όταν η κυβέρνηση διαφημίζει το νέο νοσοκομείο κάθε λίγο και λιγάκι που θα είναι εξοπλισμένο με τον υπερσύγχρονα μηχανήματα όπως αναφέρει.

Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα λάβει ώστε:
-Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού κ.ά. προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής;
-Να υπάρξει έκτακτη και γενναία χρηματοδότηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου και του απαραίτητου νέου εξοπλισμού για τη αιμοκάθαρση των ασθενών και τη λειτουργία του τεχνητού νεφρού;
-Να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος αλλά να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες;». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο