Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Ποιος ήταν ο Τόντος Σπυρίδων, που το όνομα του προτάθηκε για δρόμο του Αγρινίου

      Η πράξη 1/2018 της Επιτροπής ονοματοθεσίας του Δήμου Αγρινίου πρότεινε μεταξύ άλλων την μετονομασία του τμήματος της οδού Κυριαζή που συνεχίζει κάτω από την Εθνική οδό σε Υπομοίραρχου «Τόντου Σπυρίδων».
       Ο Υπομοίραρχος Τόντος Σπυρίδων του Δημοσθένη ηλικίας 40 ετών  ήταν ο πρώτος νεκρός των βομβαρδισμών της 16ης Απριλίου 1941 στο Αγρίνιο. Κατάγονταν από το χωριό Μπαμπίνη Ξηρομέρου Αιτ/νίας...............



      Ο Υπομοίραρχος Τόντος Σπυρίδων ήταν υπεύθυνος για τη μέριμνα και λειτουργία της πολιτικής άμυνας στην πόλη του Αγρινίου. Με τον εντοπισμό του πρώτου αεροπλάνου ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού και σύμφωνα με πληροφορίες Αγρινιωτών το πρώτο αεροσκάφος δεν βομβάρδισε την πόλη, αλλά διήλθε με κατεύθυνση από το Νότο προς το Βορά και χάθηκαν τα ίχνη του πάνω από το δασύλλιο του Αγίου Χριστοφόρου (δε γνωρίζουμε αν διέγραψε κύκλο ή ήταν αναγνωριστικό). Μετά από λίγο πραγματοποιήθηκε βομβαρδισμός σε διάφορα σημεία της πόλης. Η πρώτη βόμβα έπεσε στην πλατεία Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στη συμβολή της με την οδό Αναστασιάδη.
        Ο πρώτος νεκρός από τον βομβαρδισμό ήταν ο τότε Υπομοίραρχος και μετά θάνατο Μοίραρχος Τόντος Σπυρίδων, που επιμελείτο της εισόδου των πολιτών στο υπόγειο καταφύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος (νυν αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).
      Τα θραύσματα της βόμβας είναι αποτυπωμένα και σήμερα πάνω στο μαρμάρινο περίβολο του κτηρίου της Τραπέζης της Ελλάδος (πίσω ακριβώς από το υπάρχον περίπτερο).

-Με πληροφορίες από το άρθρο του Προέδρου Αποστράτων Αξιωματικών Ασφαλείας Αγρινίου Δημήτριου Τσούνη στο http://apostratoiagriniou.blogspot.com/2017/04/blog-post_13.html
-Πηγή: https://www.agrinionews.gr/
-Πηγή εικόνας: http://mpampini.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο