Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ: Το έθιμο της Λαμπαδηδρομίας για την Εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, αναβίωσε στον ΑΣΤΑΚΟ | ΦΩΤΟ







               Ένα παλαιό έθιμο αναβίωσε χθες το βράδυ της παραμονής της 28ης Οκτωβρίου στον Αστακό. Πρόκειται για τη Λαμπαδηδρομία και την αναβίωση του εθίμου, που διοργάνωσε ο δραστήριος Σύλλογος Απανταχού Αστακιωτών και μικροί – μεγάλοι πήραν στα χέρια τους αναμμένες δάδες και τίμησαν τα μηνύματα του «ΟΧΙ» και του Έπους του 40.
Ο Σύλλογος Αστακιωτών μας γράφει: 

           Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ (με έδρα την Αθήνα) στα πλαίσια μιας σειράς δραστηριοτήτων του, που έχει προγραμματίσει, συμπεριλαμβανομένων και την επαναφορά των παλιών εθίμων του Αστακού που έχουν εξαφανισθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τις μνήμες μας, χθες 27 Οκτωβρίου 2018 επανέφερε ένα από αυτά που σχετίζονται με την εθνική εορτή του 1940, δηλ. την λαμπαδηφορία (λαμπαδηδρομία) με αποκορύφωμα το άναμα του ΟΧΙ!!!!...........



          Η επανακαθιέρωση του συγκεκριμένου έθιμου που ήταν για πολλά χρόνια το κυρίαρχο γεγονός των εορταστικών εκδηλώσεων για την εθνική εορτή του 1940, στον Αστακό, επανήλθε σήμερα μετά από 40 περίπου χρόνια αδράνειας
         Σε άψογη συνεργασία με το Λύκειο Αστακού και του Συλλόγου Χοβολιωτών πραγματοποιήθηκε η ιστορική πορεία-λαμπαδηφορία με δαυλούς απο την πλατεία του Αστακού, καθοδηγούμενη από την μπάντα του Λυκείου Αστακού και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους κατέληξε στην παραλία και συγκεκριμένα στον φάρο του λιμανιού όπου οι λαμπαδηδρόμοι σε αρμονική συνεργασία με τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Αστακιωτών Κώστα Νικολάου τοποθέτησαν τους αναμένους πυρσούς πάνω στο ΟΧΙ που είχαν κατασκευάσει τα μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών μεταφέροντας την τεράστια λάμψη σε όλοι την πόλη. Ήταν μια πρωτοβουλία που εξελίχθηκε με επιτυχία παρότι στην αρχή συνάντησε κάποιες δυσκολίες.

       ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΟΝ ΛΥΚΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ και φυσικά τους μαθητές που συμμετείχαν καθώς και την ομάδα των τυμπανιστών τον καθηγητή κ. Λύχνο καθώς επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Χοβολιωτών που βοήθησαν και συμμετείχαν στην προσπάθειά μας και τους εκατοντάδες Αστακιώτες που με το χειροκρότημά τους υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους.
       Ελπίζουμε του χρόνου (πρώτα ο ΘΕΟΣ) να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή για να συνεχίσουμε να διατηρήσουμε το έθιμο. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ έχει βάλει στο πρόγραμμά του να επαναφέρει και άλλα ξεχασμένα έθιμα που έχουν χαθεί στα πέρατα του χρόνου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους
ΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΣΤΑΚΙΩΤΩΝ




















5 σχόλια:

  1. Ωραίο έθιμο. Δεν αναβίωσε όμως μετά από 40 χρόνια. Πραγματοποιήθηκε πάλι πριν λίγα χρόνια με μεγάλη συμμετοχή κ ιδιαίτερη επιτυχία χωρίς δυστυχώς συνέχεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχομαι ο συλλογος να μην κουραστει και να συνεχισει τη καταπληκτικη προσπαθεια για την αναβιωση των παλιων εθιμων, αλλα και την αναβιωση του Αστακου που τα τελευταια χρονια εχει εγκαταληφθει τελειως. ΕΥΓΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΟ ΠΟΥ ΕΘΙΜΟ; Η ΜΙΜΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΕΞΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ Η' ΑΥΤΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥ ΚΟΥΞ ΚΛΑΝ;ΣΕ ΤΕΛΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΩΣ ΠΡΑΞΗ ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ;ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40;ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,ΕΔΩ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝ ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ "ΓΡΑΦΟΥΝ" ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τιμουν τον τριτο λοχο Ευζωνων, που ηταν Ξηρομεριτες ολοι, και πολεμουσαν μεσα στο σκοταδι, για να εισαι εσυ ελευθερος σημερα. Πραγματι, οι φλογες γραφουν πολυ ωραια στο σκοταδι!!!!

      Διαγραφή
  4. στον αγαπητο φιλο (2.57) νιμοζω οτι ειχε γινει μονο λαμπαδηφορια τοτε (ποριν πολλα χρονι) και δεν ειχαμε αναψει τον οχι.Πιθανον να κανω λαθος αλλα δεν μου το υπενθυμισε κανεις αυτο 3 μερες στον Αστακο Λες να μην το θυμαται κανεις; αλλα λιγη σημασια εχει !!!!!!εΙΤΕ 40 ΕΙΤΕ 30 ΕΙΤΕ 20 εμεις το βαλαμε στοχο και το πετυχαμε
    ----------
    Τωρα ως προς απαντηση στον7.56 Προφανως και εχεις την αποψη σου Η καλυτερη απαντηση θα ηταν η περιφρονηση μου(και του Δ.Σ) ΣΤΙς ΘΕΣΕΙς ΠΟΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ. αλλα θα αρκεστω σε ενα και μονο ενα Οι αποψεις που πρεσβευεις σε ελαχιστες μειονοτητες εως και ανυπαρκτες μπορεις να τις συναντησεις Η διαφωνια σου (στον περιγυρο σου) ισως ειναι σεβαστη και ενα εφαλτηριο για πιο ψηλα στην ιεραρχια αλλα ειναι καλυτερα να μην τις εξωτερικευσεις.Ταυτιζεις ενα ολοκληρο Δ/Σ με μεταξικες πρακτικες και το χειροτερτο με την Κ.Κ.Κ. Ταυτιζεις ενα συλλογο (Χοβολιωτων) αλλα και μαθητες Λυκειου(ουτε καν δημοτικου) μαζι με τους καθηγητες τους και τον Λυκειρχη που σπευσανε να βοηθησουν, την προσπαθεια του συλλογου Αστακιωτων , με τα δυο προαναφερθεντα προσωπα και οργανωσεις Προφανως η τυφλα σου να γραψεις κατι #ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ# για να ανακηρυχθεις σε ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ η σε ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΖΑΠΑΤΑ τα παρεσυρες ολα . Μπορεις να συνεχισεις ανενοχλητος να γραφεις οτι θες Δεν εχει νοημα(ομως) να συνεχισω να σου απαντω.Τελος σου προτεινω μια προταση ΤΗν επομενη χρονια θα ζητησω απο τον συλλογο καθηγητων του Γυμνασιου και Λυκειου να σε προσκαλεσουν ενα μηνα πριν την 28η να διδαξεις ιστορια στους ασχετους μαθητες που δεν γνωριζουν τι γιορταζουν και παρακαλω πολυ να την αποδεχθεις γιατι τα παιδια πασχουν για μορφωση ΧΡ ΜΠΟΝΗΣ (Φυσικα και οι φλογες γραφουν ωραια το βραδυ ,εν αντιθεσει με καποιους ελαχιστους που ειναι πνιγμενοι στο σκοταδι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο