Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός 2018


“ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Θεμέλιο Ζωής”
Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού*, το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει όπως κάθε χρόνο, τον 9ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας από τις κατά τόπους εθελοντικές ομάδες υποστήριξης που είναι μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Θηλασμού και Μητρότητας......

Για την Αιτωλοακαρνανία την διοργάνωση έχει αναλάβει και φέτος η
ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ: Εθελοντική Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας” (https://www.facebook.com/groups/aitoloakarnania.thilasmos )
και σας προσκαλεί την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 π.μ. (προσέλευση) σε αυτή την εκδήλωση γιορτή για τον μητρικό θηλασμό με εκδηλώσεις σε 3 πόλεις του νομού μας, το Αγρίνιο, την Ι.Π. Μεσολογγίου και τη Ναύπακτο! Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν:
·Για το Αγρίνιο στην Πλατεία Σιντριβανιού (Πλατεία Παναγόπουλου) και σε περίπτωση κακοκαιρίας στο Cafe «Κάντιο».
·Για την Ι.Π. Μεσολογγίου στην Πλατεία Μάρκου Μπότσαρη (Κεντρική Πλατεία Ι.Π. Μεσολογγίου).
·Για την Ναύπακτο στον Κήπο του Ξενοδοχείου Ξενία στην Παραλία Γρίμποβο και σε περίπτωση κακοκαιρίας στον χώρο του Café «LetsARt”.
Καθώς ο θηλασμός είναι ελεύθερος και δεν υπακούει σε ωράρια, τα παιδιά που θα θέλουν να θηλάσουν γύρω στις 12.00 μ. θα καταμετρηθούν την ίδια ώρα σε όλες τις συμμετέχουσες πόλεις της χώρας!

ΣΚΟΠΟΣ της εκδήλωσης - γιορτής του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, είναι η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ θηλασμού και η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.
Η επιθυμία των μητέρων για επιστροφή στο θηλασμό, παράλληλα με το πλήθος των δυσκολιών από εξωγενείς συνήθως παράγοντες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, γέννησε την ανάγκη δημιουργίας τοπικών εθελοντικών υποστηρικτικών ομάδων θηλασμού. Στις ομάδες αυτές, εμείς οι γυναίκες-μητέρες συμφωνήσαμε με ένα προφορικό ηθικό «συμβόλαιο» να στηρίζουμε η μία την άλλη. Μητέρες βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να μοιράζονται τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους, αλληλοϋποστηρίζονται, παίρνουν δύναμη και κουράγιο...
Την 4η Νοέμβρη λοιπόν θα ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ!
Θα γιορτάσουμε γιατί Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΜΗΤΕΡΑ ΠΡΟΣ ΜΗΤΕΡΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ!
Θα γιορτάσουμε γιατί βοηθώντας η μία την άλλη, κάθε χρόνο ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΟΥΝ τα παιδιά τους και μαθαίνουν τρόπους να υπερνικούν δυσκολίες κ αντιξοότητες!
Θα γιορτάσουμε γιατί ΜΑΖΙ σαν ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ, ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ και ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ να πραγματώνουμε το φυσικό κ αυτονόητο, χωρίς να αυτοπεριοριζόμαστε ή να λογοκρινόμαστε!
Θα γιορτάσουμε γιατί όλο και ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΑΙΡΑ! Κι έτσι φαίνεται πως, παρόλο που για την δική μας γενιά η φυσική πράξη του θηλασμού κατακτιέται με καθημερινές μάχες, για την γενιά των παιδιών μας θα είναι μια αυτονόητη διαδικασία.
Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης από την νέα γενιά εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού...
Ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί συχνά στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Ας μην ξεχνάμε πως η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική μα και κοινωνική δραστηριότητα. Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Η νέα γενιά μητέρων καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους. Με τον θηλασμό δίνουμε στο παιδί μας τη φυσική του τροφή, τη στοργή και την παρηγοριά που έχει ανάγκη σε κάθε στιγμή. Με την απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις της ή να συμμετάσχει σε προσωπικές δραστηριότητες.
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, φέρνουμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνουμε πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι μα και συνάμα διακριτική!!!
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, βοηθάμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την όποια συστολή τους, και τις καλούμε να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους, στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας-παιδιού.
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, διαμαρτυρόμαστε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Τα παιδιά μας δεν θα θηλάσουν ΠΟΤΕ ξανά σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή. Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν όπου και όποτε το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ και ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!!
Με την εκδήλωση του Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού, θέλουμε να φωνάξουμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ!!
Άλλωστε ένα μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της και με το θηλασμό μπορεί να καλύψει ΚΑΙ τα τρία.
Η εκδήλωση δεν αφορά μόνο θηλάζουσες μητέρες! Η εκδήλωση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό σας περιμένουμε λοιπόν και φέτος ΟΛΟΥΣ, -μέλλουσες μητέρες, μητέρες που δεν τα κατάφεραν στο παρελθόν, φίλους και συγγενείς που επιθυμούν να ενημερωθούν για να στηρίξουν κάποιον δικό τους, εσάς που στηρίζετε τον μητρικό θηλασμό- για να ενημερωθείτε και για να γιορτάσουμε μαζί την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν διασκεδαστές οι οποίοι θα απασχολήσουν τους μικρούς μας φίλους από τις 11:00 π.μ. έως και τις 2:00 μ.μ.

Πληροφορίες για τις εκδηλώσεις του νομούΑιτωλοακαρνανίας, θα βρείτε εδώ:
·Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: https://www.facebook.com/events/251384028911129/
 Βρείτε τα σημεία συνάντησης σε όλες τις διοργανώτριες πόλεις ανά την Ελλάδα, εδώ: https://www.facebook.com/thilazo

Οι διαχειρίστριες της Ομάδας Εθελοντών και Υποστηρικτών
Μητρικού Θηλασμού Αιτωλοακαρνανίας (αλφαβητικά):
Χαρά Αφεντάκη, Βίβιαν Θωμάτου, Αγγέλα Καρακώστα,
Βασιλική Καρδαρά, Έφη Πετσινού, Ηρώ Φραγκούλη

*Από τo 1992 καθιερώνεται διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου. Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται 1-7 Νοεμβρίου. Και φέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ενώνει τις δυνάμεις του με την UNICEF, ώστε να εξαπλωθεί το φετινό μήνυμα: «Υποστηρίξτε τις μητέρες να θηλάσουν οποτεδήποτε, οπουδήποτε».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο