Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Άλλαξε το όριο που θεωρούνται βιώσιμα τα πρόωρα μωρά - Τι σημαίνει αυτό για τον πρόωρο τοκετό

Την αλλαγή του ορίου βιωσιμότητας για τα πρόωρα μωρά και την υιοθέτηση της σχετικής θέσης του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας,  γνωστοποιεί το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο του
Από τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας έχει υιοθετηθεί σαν κατώτερο όριο βάρους γέννησης τα 500g, που αντιστοιχούν περίπου σε ΗΚ 22 εβδοµάδων. Τοκετός κάτω από τα όρια αυτά χαρακτηρίζεται ως αποβολή.

Η ηλικία κύησης (ΗΚ) αντιστοιχεί στο χρόνο που πέρασε από την πρώτη ηµέρα της τελευταίας φυσιολογικής εµµήνου ρύσεως µέχρι τη γέννηση και εκφράζεται σε συµπληρωµένες εβδοµάδες.
Όπως τονίζει το υπουργείο Υγείας υποχρεωτικά οι μεταβλητές της θνησιγονίας περιλαμβάνουν τους εμβρυϊκούς θανάτους από την ηλικία κύησης των 22 εβδομάδων.
Στην εγκύκλιο το υπουργείο Υγείας καλεί όλους τους εμπλεκόμενους για την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των ιατρών και των μαιών αναφορικά με την αλλαγή του ορίου βιωσιμότητας του νεογνού στις 22 εβδομάδες ενώ θα πρέπει να θεσμοθετηθεί και η σχετική συμπλήρωση του ερωτηματολογίου από τα Νοσοκομεία, τα Μαιευτήρια, τις Κλινικές και τις μονάδες υγείας που γίνονται τοκετοί.
Το όριο της βιωσιμότητας έχει ελαττωθεί προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου. Μέχρι το 1992, ως όριο βιωσιμότητας θεωρούνταν η πλήρωση 28 εβδομάδων κύησης. Η βελτίωση της ιατρικής φροντίδας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη προηγμένων μεθόδων υψηλής τεχνολογίας για την υποστήριξη των πολύ πρόωρων νεογνών, κατέβασε αυτό το όριο στις 22 εβδομάδες.
Ποια είναι η πρακτική σημασία του ορίου βιωσιμότητας; Το όριο βιωσιμότητας καθορίζει τις πιθανότητες επιβίωσης ενός πρόωρου μωρού και, επακόλουθα, τις μεθόδους αναζωογόνησης που θα χρησιμοποιήσει ο νεογνολόγος (παιδίατρος) που παρίσταται στη γέννα.
Σημαντική μείωση καταγράφεται την τελευταία εικοσαετία σε ό,τι αφορά τους θανάτους νεογνών στις ανεπτυγμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.ν Σήμερα σε πολλές χώρες (Αυστραλία, Η.Π.Α, και Καναδάς) το όριο βιωσιμότητας έχει μειωθεί στις 20 εβδομάδες ή στα 400 η 350 γραμμάρια βάρους γέννησης
 https://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο