Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΑΝΟΣ ΗΛ. ΧΟΛΗΣ: Αβίαστα ερωτήματα περί του καθαρισμού των Νεκροταφείων Ξηρομέρου!



Γράφει ο : Παναγιώτης Χολής

     Ρίχνοντας μια ματιά στην αναλυτική κατάσταση των αναθέσεων για τον καθαρισμό των κοιμητηρίων, που πολύ κατατοπιστικά ανέβηκε από το mytikaspress, παρατηρούμε τα εξής:
     Στα τέσσερα χρόνια για τη Δημοτική Ενότητα του Αστακού, που έχει 12 χωριά, ανατέθηκε σε εργολάβους το ποσό των 50.796,70 με φπα δηλαδή καθαρό 40.965,08 ευρω. Αν το ποσό αυτό το διαιρέσουμε δια των 12 χωριών κατανέμετε σε κάθε χωριό το ποσό των 3.416 ευρώ για την τετραετία δηλαδή 854 ευρω το χρόνο για την καθαριότητα του κάθε κοιμητηρίου. Το ποσό βέβαια δεν αναλύετε ακριβώς έτσι, γιατί υπάρχουν κοιμητήρια μεγάλα και κοιμητήρια μικρά. Υπάρχουν κοιμητήρια πυκνοδομημένα όπως του Αστακού και άλλα με ελεύθερο χώρο. Πάντως κάπως έτσι αναλύονται τα ποσά.

Για το χωριό μου το Βασιλόπουλο Ξηρομέρου, τώρα θα σας πω που γνωρίζω αλλά για να είμαι και ακριβής ρώτησα και έμαθα:

 -Το 2015 καθαρίστηκε 3 φορές με πρωτοβουλία του προέδρου και τη βοήθεια του τότε αντιδημάρχου κυρίου Λαινά που έστειλε εργάτες.
 -Το 2016 καθαρίστηκε από ιδιώτη συγχωριανό μου 2 φορές 
 -Το 2017 καθαρίστηκε προσωπικά από τον πρόεδρο του χωριού μου 2 φορές .
 -Το 2018 έως σήμερα, καθαρίστηκε μια φορά το ΠΑΣΧΑ με εργάτη που έστειλε ο σημερινός αντιδήμαρχος, τον οποίο έστειλε και λίγο μετά να αποτελειώσει τη δουλειά..........


        Σε όλους τους καθαρισμούς η εργασία ήταν να κοπούν τα χόρτα μόνο και όχι να μαζευτούν και σε καμία των περιπτώσεων να ψεκασθεί ο χώρος για να αποτραπεί η νέα βλάστηση τους. Πουθενά στα ανωτέρω δεν εμφανίζεται εργολάβος και ποτέ δεν ενημερώθηκε ο πρόεδρος του χωριού για την παρουσία εργολάβου.

Συμπερασματικά: 
 -Ο Δήμος και όχι ο εργολάβος (;) ξόδεψε 5 μεροκάματα τα τέσσερα χρόνια, δηλαδή 5 χ 50 ευρώ περίπου =250 ευρώ.
 -Ο Δήμος τα τέσσερα χρόνια έδωσε σε εργολάβους για το χωριό μου 3.416 ευρώ.
 -Αν από τα 3.416.00 ευρώ αφαιρέσουμε τα 250 ευρώ που ξόδεψε ο Δήμος η ο εργολάβος; Μας μένουν 3.166,00 ευρώ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ;

Υ. Γ  1: Τα ανωτέρω είναι δικά μου συμπεράσματα που τα αναλύω βάσει των ποσών των αναθέσεων, με την απλούστατη μέθοδο που χρησιμοποίησα. Μπορεί ο δήμος να έχει διαφορετική άποψη. Να την ακούσουμε!!

Υ. Γ  2: Με τους εργολάβους δεν έχω τίποτε να χωρίσω, την δουλειά τους κάνουν και ο Δήμος τη δικιά του. 

Υ. Γ  3: Άλλος υπολογισμός αυθαίρετος αλλά έχει βάση: Ο Δήμος εισπράττει από τον καθένα μας 6 ευρώ το χρόνο για τα κοιμητήρια. Στο χωριό μου πληρώνουν περίπου 370 οικογένειες χ 6=2.220,00 ευρώ το χρόνο. Αυτά νομίζω ανήκουν στο χωριό η δεν είναι έτσι;

-Εισπράττουν περίπου 2.220,00 ευρώ το χρόνο χ 4 χρόνια =8.880,00 ευρω . 

   -Από την ανάθεση που έκαναν σε εργολάβους μας αναλογούν για καθαριότητα 3.416,00 ευρώ τα τέσσερα χρόνια. 
   -Εισπράττουν 8.880 ευρώ αναθέτουν 3.416 ευρώ, διαφορά 5.464,00 ευρώ. Που είναι γιατί δεν πηγαίνουν όλα στο χωριό;
     Πραγματικά μπερδεύτηκα θέλω να μάθω πως αναλύονται και πως κατανέμονται τα χρήματα και σε ποιες ανάγκες!!
    Ξέχασα! τους εργάτες πως τους πληρώνει ο Δήμος και πως τους ασφαλίζει;

Παναγιώτης Ηλ. Χολής





7 σχόλια:

  1. 2015 ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΕΙΧΑΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΥΠΕΥΘΗΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΩΤΑΝ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΘΑ ΕΔΙΝΑΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΔΡΟ 400€ ΤΑ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015 ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΠΗΡΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΤΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΠΕ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΑΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΗΡΘΑΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΕΡΓΟΛΑΒΑΚΙΑ ΤΗΣ ΟΚΑΣ ΚΟΡΟΔΕΥΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΤΟΥΣ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Αγαπητέ φίλε Παναγιώτη
    Όταν βρέθηκα πριν από λίγο καιρό στην Χρυσοβίτσα καλεσμένος στην απολογιστική Λαϊκή συνέλευση ,την οποία έκανε ο κύριος Χρόνης και είπε στον κύριο Δήμαρχο , ότι το Νεκροταφείο είχε να καθαριστεί δύο μήνες και τα χορτάρια είχαν φθάσει δυο μέτρα και αναγκάσθηκε, να πληρώσει εκείνος εργάτη από την τσέπη του , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ένταση μεταξύ τους και όταν ήρθε η σειρά μου και ρώτησα τον κύριο Δήμαρχο, πόσα χρήματα έχει εισπράξει ο Δήμος από τους πολίτες από το τέλος Νεκροταφείου , τότε σε έντονο ύφος ο κύριος Δήμαρχος με κατηγόρησε για λαϊκισμό ,οπότε εγώ αποχώρησα ,εκφράζοντας την λύπη μου , γιατί δεν είχα και δεν έχω κανέναν λόγο να δημιουργήσω την παραμικρή ένταση , ούτε να κάνω χαρακτηρισμό ή επιθετικό προσδιορισμό .!!!
    Έτσι την άλλη ημέρα έκανα την ανάρτηση με το Νεκροταφείο Βασιλόπουλου , όπου τα χόρτα ήταν πάνω από ένα μέτρο και ήταν πραγματικό λιβάδι και παρουσίασα πίνακα μέσα από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ με το ποσόν των 88.000 ευρώ που είχε πληρώσει μέχρι τότε ο Δήμος Ξηρομέρου για τον καθαρισμό των Νεκροταφείων .!!!!
    Όμως εγώ δεν έμεινα απλά σε κριτική , αλλά έκανα και πρόταση , λέγοντας πως αν εμείς , θα είμαστε η επόμενη Δημοτική Αρχή , αφού ο Δήμος πλέον είναι αρκετά μεγάλος , ο καθαρισμός και ο ευπρεπισμός των Νεκροταφείων θα γίνεται με Δημοπρασία και ο μειοδότης , θα είναι υποχρεωμένος να κόβει τα χορτάρια κάθε 15 ημέρες ,να απομακρύνει τα σκουπίδια κάθε εβδομάδα και να ραντίζει τα χόρτα 4 φορές τον χρόνο και έτσι θα λάμπουν πάντα , γιατί για εμάς είναι χώροι Ιεροί . !!!
    Με εκτίμηση .
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτη τη δέσμευση να απαντάτε στο λαό με στοιχεία θα το κάνετε πράξη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ 9:20
    Ασφαλώς θα το κάνουμε πράξη ,γιατί για εμάς το θέμα αυτό δεν είναι απλά όρκος τιμής, αλλά ιερή υποχρέωση στα αγαπημένα μας πρόσωπα ,που βρίσκονται στα Νεκροταφεία του Δήμου μας .
    Εάν δεν το κάνουμε πράξη , εγώ δηλώνω ,ότι δεν θα παραιτηθώ απλά , αλλά θα πάω να πνιγώ , γιατί μόνο έτσι θα έχω σώσει την αξιοπρέπειά μου.!!!
    Με τιμή
    Παναγιώτης Στάικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΕΙΜΑΙ 64 ΧΡΟΝΩΝ ΑΝ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟΣ ΕΝΑ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΑΠΟ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, ΘΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΜΗΠΩΣ ΕΣΥ ΕΙΔΕΣ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ, [ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΠΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΛΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ]ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κε Στάικε αναφέρομαι στη δημοτική αρχή η οποια που καπου καπου μας βγαζει μια ανακοινωση ΄τι ειχε δεσμευτει και το εκανε πραξη... Θελω να μας εκδωσει αλλαη μια και να αναφερει ότι εκανε πράξη!!!! με τους ταδε εργολαβους αργατες χωρια ημερομηνιες ημερες εργασιων για καθαριθοτητες χωριων νεκροταφειων αντιπυρικων κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο