Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Η πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Αιτωλοακαρνανία αποδίδει καρπούς

Προοπτικές για ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών δίνει η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στις Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας.
Από το 2006, οπότε και εγκαταλείφθηκε η παραδοσιακή καλλιέργεια του καπνού Bιρτζίνια, που αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων των παραγωγών, νέα εποχή φαίνεται να ξεκινά με ευοίωνα μηνύματα.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φυτειών, ο οποίος αριθμεί 86 άτομα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (ποικιλία finola) και ήδη έχουν συλλέξει με ειδικό μηχάνημα τον σπόρο που παρήγαγαν, τον καθάρισαν και την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσουν στην έκθλιψη του λαδιού. Τα προβλήματα που συνάντησαν ήταν αρκετά, όπως η έλλειψη νερού στο αρχικό στάδιο της καλλιέργειας, τα διάφορα «άγνωστα» για αυτούς ζιζάνια, όμως παρ’ όλα αυτά κανείς δεν υποχώρησε.
Σημαντικό εμπόδιο αποτελεί, επίσης, η γραφειοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για τη μετατροπή της αποθήκης του συνεταιρισμού σε τυποποιητήριο με ιδία μέσα και ενώ όλα είναι έτοιμα περιμένουν την ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών.
Η καλλιεργούμενη έκταση δεν ξεπερνά τα τρία στρέμματα, καθώς αποτελεί ουσιαστικά ένα πείραμα και εφόσον οι αναλύσεις από τα δείγματα δείξουν πως τα Ω3 και Ω6 που περιέχει το έλαιο κάνναβης βρίσκεται στα επιθυμητά επίπεδα, τότε την επόμενη περίοδο θα αυξήσουν τα στρέμματα.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Εξάλλου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών, Σπύρος Ελευθερίου, ήδη το ενδιαφέρον από εταιρείες κυρίως του εξωτερικού είναι μεγάλο. «Από την πρώτη διερευνητική μας προσπάθεια έχουμε μαζέψει περίπου δέκα τόνους σπόρου και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μας δώσει μια παραγωγή των 3-4 τόνων. Το λάδι θα το διαθέσουμε εμείς οι ίδιοι στην αγορά σε μπουκαλάκια των 250 ml με το σήμα μας, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτειών και την ονομασία «Αχελώος κάνναβη», μας λέει ο κ. Ελευθερίου και προσθέτει ότι «τα μέλη του συνεταιρισμού έχουμε άριστη συνεργασία μεταξύ μας και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. Επίσης, είχαμε και τη σημαντική στήριξη και καθοδήγηση από τους γεωπόνους κ.κ. Γερονίκο και Ματρακά, οι οποίοι με τις γνώσεις τους βοήθησαν τους παραγωγούς σε κάθε τους βήμα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας η περίπτωση των Φυτειών είναι μοναδική σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης και καλύπτει το κενό που άφησε ο καπνός. «Ελπίζω τα αποτελέσματα να είναι τα προσδοκώμενα, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα επόμενα χρόνια την απόδοση της καλλιέργειας, η οποία θεωρείται βατή και εύκολη, αλλά και το εισόδημα των παραγωγών».
Πλούτος
Η κάνναβη δεν βγάζει μόνο λάδι, αφού έχει σχεδόν 25.000 παράγωγα, με τον ανθό να χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση, τον καρπό για λάδι, αλεύρι, μπύρα κ.ά. και το στέλεχος που μπορεί να γίνει χαρτοπολτός, οικοδομικά υλικά και πολλά άλλα.

8 σχόλια:

  1. ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.
    86 ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ χ 3 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ =258 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
    10,000 ΚΙΛΑ / 258 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ = 38 ΚΙΛΑ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ
    38 ΚΙΛΑ χ 2 ΕΥΡΩ ΤΟ ΚΙΛΟ = 76 ΕΥΡΩ

    ΚΟΣΤΟΣ ΣΠΟΡΟΥ 90 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ.

    ΑΝΕΥ ΛΟΙΠΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε των7και39 βλέπω ξέρεις καλή αριθμητική και βλέπω να περνάς μεγάλη στεναχώρια αλά άλλοι είναι πρωτοπόροι στο χωρίο και άλλοι το θαψανε και άλλοι το κάνανε κρανίο τοπο15 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα στην παρέα, από που κι ως που 2 ευρώ το κιλό; Σε παλιά δημοσίευση έλεγε για 30€ το κιλό για το κανναβέλαιο, ίσως και παραπάνω αν θυμάμαι καλά, από την οποία θα την προμοτάρει ο συνεταιρισμός Φυτειών με δικό τους λογότυπο και πιθανόν εμφιάλωση. Τώρα αυτά τα 2 ευρώ το κιλό από που απορρέει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να μην υπάρχουν πολλές απορίες, στις περιοχές που καλλιεργείται κάνναβη στην Ελλάδα οι τιμές των συμβολαίων με τους παραγωγούς είναι περί τα 2 ευρώ ανά κιλό σπορου, όχι λαδιού. Από εκεί και πέρα ύστερα από την διαδικασία πιστοποίησης, εκθλιψης, επεξεργασίας και τυποποίηση και ότι άλλο μεσολαβεί ως την τελική διάθεση είναι δουλειά του Συνεταιρισμού ή της εταιρίας που θα αναλάβει. Μετά την διαδικασία αυτή θα προκύψει
      και η προστιθέμενη αξία για τα μελη-μετοχους του ΑΣ που θα δοθεί ως μερισμα(?). Φυσικά ξέρουμε όλοι πόσο επικερδεις είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των συνεταιρισμών. Καλό κουράγιο για την συνέχεια.

      Διαγραφή
  4. Με την επιτυχία που είχαμε πέρσι, φέτος πάμε όλοι μαζι δυνατά και μην ακούμε τις φωνές των απέξω, εγώ προσωπικά είχα βάλει κανα δυο δεντράκια στην αυλή μου και ειπα στην μάνα μου ότι είναι φαρμακευτική , να δείτε με τη ζήλο τα πρόσεχε. Φέτος λεω να βαλω καμία εκατοστή συμφώνησε και η μάνα μου και μου είπε ότι θα τα προσέχει αυτή και να μην ανησυχώ για τίποτα . Λοιπόν μην ακούσω κανέναν ότι δεν πήγε καλά κάνναβη και δεν βάλει πάλι γιατί θα χάσω το άλλοθι , μια χαρά πήγε, άντε πάντα τέτοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανοργανωτα...χωρις επιβλεψη απο ειδικους απλα για να φανουμε πηραμε στ λαιμο μας 80 ατομα.,ναι πρωτοοριακη κινηση κανεις δεν ειπε ταντιθετο αλλα που ηταν ο ειδικος να βοηθησει οταν τα χορταρια επνιγαν τα φυτα?υπηρξε συνενοηση του τοεβ με τν συνεταιρισμο οταν ο προεδρος πιεζε τα μελη να καλλιεργησουν?καποια μελη εσπειραν τα χωραφια τους 2 φορες διπλασιο κοστος.ας ειμαστε σοβαροι οποιαδηποτε πρωτοποριακη κινηση με οπισθοδρομικα μυαλα μπροστα που πιστευουν στην αρχη του ενος ανδρος δεν παει πουθενα οπως αποδειχτηκε κ η αυτη η καλλιεργεια στην πραξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι μονοι που βγαλαν λεφτα ηταν τα τρακτερ που εσπειραν,ολοι οι αλλοι κλαινε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΣΟΣ ΣΠΟΡΟΣ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΣΠΟΡΟΣ ΚΑΝΑΒΗΣ,ΓΕΛΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑ ΛΘΑΡΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο