Ο Μπούμστος της φύσης και της ιστορίας. Ο Γερμανός αρχαιολόγος, πέρα από το καταγραφικό ενδιαφέρον του για τα κάστρα, μας δίνει και εικόνες από τον Μπούμστο (1577μ), το επιβλητικό βουνό των Ξηρομεριτών, που είναι συνδεδεμένο με πολλές μυθολογικές αφηγήσεις και προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από Φερδινάνδος ΝΩΚ, βιβλιοθήκη πανεπιστήμιου Κολωνίας, μας παραχωρήθηκαν από την πολύ καλή σελίδα λαογραφίας στο Facebook: Βασιλόπουλο Ξηρομέρου και απεικονίζουν την κορυφή των Ακαρνανικών, τον Μπούμστο, το 1891 περίπου!
Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την πλευρά της Κομποτής στο ύψος περίπου του Αετού. Ενα τοπίο μοναδικό, πανέμορφο, επιβλητικό, σαγηνευτικό….
καλημέρα σας. κοιτάζοντας τη φωτογραφία προς τη δεξιά πλευρά και στο μέσον αυτής διακρίνονται σπίτια. δηλ. οικισμός. αριστερά του οικισμού - όπως κοιτάμε την φωτογραφία - υπάρχουν δυο βάραθρα -σάρακες . το 1891 η σημερινή Κομποτή ήταν στην θεση Παλια Κομποτή που δεν φαίνεται καθόλου ουτε απ τον κάμπο του Αετού ,αλλά ούτε και από την σημερινη Κομποτή. Ο δε Μπούμιστος που αναφέρεσθε , δεν νομίζω να είναι αυτός γιατι το ανάγλυφο των κορυφογραμμών δεν εχει καμία σχέση με τα σημερνά ( οι κορυφογραμμές δεν αλλάζουν ποτέ ) .Μια ματιά στο google earth που δείχνει τα βουνά με τις κορυφογραμμές θα το δείτε. Επίσης από πια θέση του κάμπου Αετός- Κομποτή ; εχει τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία ; εκτιμώ ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν και σεις δέχεσθε ότι στη δεξιά πλευρα υπάρχει ο οικισμός ( φαίνεται με λίγη προσοχή) , σε καμία περίπτωση αυτές δεν είναι η πίσω ( βορειοανατολικη πλευρα) πλευρα του Μπούμιστου. Και σε άλλες φωτογραφίες του ΝΩΚ υπάρχουν "ανακρίβειες" προφανώς από το γεγονος ότι οι μετέπειτά ταξινομουντες αυτές δεν είχαν άποψη του γεωργαφικου χώρου των τοπίων. Αναφέρω απλά την άποψη μου.Δεν επιυμω να δημοσιεύσετε αυτην . Απλά ως γνωστης της περιοχης λέω ότι κα΄τι δεν πάει καλά με την φωτογραφία αυτή .
ΑπάντησηΔιαγραφή