Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

ΣΠΑΝΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Ο αρχαιολογικός χώρος στη τοποθεσία Λυκόνικο, στο Μοναστηράκι Βόνιτσας το 1891!



        Στο Μοναστηράκι (Ακτίου Βόνιτσας) και στη τοποθεσία Λυκόνικο υπάρχουν αρχαία ερείπια γεγονός που μαρτυρεί την ανθρώπινη παρουσία στη περιοχή από τα αρχαία χρόνια. Οι φωτογραφίες προέρχονται από Φερδινάνδος ΝΩΚ, βιβλιοθήκη πανεπιστήμιου Κολωνίας, μας παραχωρήθηκαν από την πολύ καλή σελίδα λαογραφίας στο Facebook: Βασιλόπουλο Ξηρομέρου και απεικονίζουν τον αρχαιολογικό χώρο στη τοποθεσία Λυκόνικο, το 1891 περίπου!
      Τα ερείπια στη θέση Λυκόνικου δείχνουν ότι η αρχαία πόλη είχε για κέντρο την ορεινή λεκάνη Λιβάδι, αλλά πιθανώς επεκτεινόταν και στη λεκάνη Βάτου-Βάρνακα, νοτιότερα, και στα υψώματα πάνω από το Μοναστηράκι, βορειότερα......

 
        Για να επισκεφτεί κάποιος τον αρχαιολογικό χώρο πρέπει να κατευθυνθεί από το Μοναστηράκι προς το Βάτο και λίγο μετά τη τοποθεσία Μαυρονέρι, να στρίψει δεξιά προς το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια πρέπει να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του και να κατευθυνθεί βόρεια προς το πηγάδι απ' όπου θα αντικρίσει σε μικρή απόσταση τα ερείπια του νοτίου τμήματος του αρχαίου τείχους. 
     Ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίζεται κύρια ανάμεσα στις κορφές Καστρί (555μ) (ανατολικά) και Ταμπούρια ή Βραχάκια (βόρεια) (580μ). Οι κορυφές αυτές ήσαν οχυρωμένες και αποτελούσαν πιθανά ακροπόλεις της αρχαίας αυτής πολιτείας
     Ανάμεσα στις δυο αυτές κορυφές διακρίνονται τμήματα του αρχαίου τείχους τόσο προς τη πλευρά της αρχαίας Παλαίρου (δυτικά), προς τη πλευρά του αρχαίου Θυρρείου (ανατολικά) και προ το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου (νότια). 
     Η θέα από τη περιοχή αυτή είναι μαγευτική. Μπορούμε να ατενίσουμε όλη την ευρύτερη περιοχή, μια και έχει οπτική επαφή με το Θύρρειο, τη περιοχή των Παλιαμπέλων, τη Βόνιτσα, τη Πάλαιρο, και το παλιό χωριό της Πλαγιάς.

Με πληροφορίες από: www.akarnania.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο