Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Συνέντευξη του Δημήτρη Στρατούλη, υποψηφίου ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στη Β’ εκλογική περιφέρεια Αθηνών, στην ηλεκτρονική εφημερίδα SτάσηNews.

 «Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στηρίζει το ΟΧΙ του λαού μέχρι τη νίκη»

    Ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών Δημήτρης Στρατούλης τονίζει τον στόχο της Λαϊκης Ενότητας να αναδειχθεί η τρίτη πολιτική δύναμη με πίστη στις αρχικές δεσμεύσεις για την ακύρωση των μνημονίων. 
Χαρακτηριστικά αναφέρει «Θα αξιοποιήσουμε την εκλογική μας δύναμη, για να τιμήσουμε το ΟΧΙ του λαού, και ιδιαίτερα της νεολαίας, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη του. Όσο ισχυρότερη αναδειχτεί η Λαϊκή Ενότητα στις εκλογές, τόσο πιο δομική, ουσιαστική, αγωνιστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση θα ασκήσει μετεκλογικά, σε όποια μνημονιακή συγκυβέρνηση προκύψει.»

Η συνέντευξη: ....


1) Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ποσοστό που θα πάρει η Λαϊκή Ενότητα στις προσεχείς εκλογές θα κυμανθεί από 4,5-6%. Ωστόσο ο σύμφωνα με τον παλμό του κόσμου και της κοινωνίας το κόμμα σας έχει θερμούς υποστηρικτές και θα μπορούσε να βρεθεί ακόμα και στην τρίτη θέση, όπως ήταν μέχρι και πριν από  την διάλυση της Βουλής. Πιστεύετε ότι μπορείτε να κερδίσετε την τρίτη θέση κι αν ναι πού οφείλετε η στήριξη του κόσμου προς την ΛΑΕ;
Στόχος μας είναι σε αυτές εκλογές να αναδειχτούμε τρίτη πολιτική δύναμη και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά.
Διεκδικούμε την ψήφο του λαού και της νεολαίας, γιατί καταψηφίζοντας στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο και «γράφοντας στα παλαιότερα των πολιτικών μας υποδημάτων» τις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες, αποδείξαμε τη συνέπειά μας σεβόμενοι τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας για ακύρωση των μνημονίων και όχι συνέχισή τους.
Θα αξιοποιήσουμε την εκλογική μας δύναμη, για να τιμήσουμε το ΟΧΙ του λαού, και ιδιαίτερα της νεολαίας, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη του.
Όσο ισχυρότερη αναδειχτεί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στις εκλογές, τόσο πιο δομική, ουσιαστική, αγωνιστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση θα ασκήσει μετεκλογικά, σε όποια μνημονιακή συγκυβέρνηση προκύψει, για να μην προωθηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου μνημονίου και για να καταργηθούν με τους αγώνες του λαού και αυτό αλλά και τα δύο προηγούμενα.
Επίσης, όσο πιο ισχυρή εκλογικά αναδειχτεί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, τόσο πιο πειστικά και αποτελεσματικά θα προβάλει την αντιμνημονιακή εναλλακτική της λύση, με κυβερνητική προοπτική και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

2) Μετά τις εκλογές θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας; Κι αν ναι εσείς με ποιο κόμμα θα μπορούσατε να συνεργαστείτε; 
Μετά τις εκλογές δεν θα υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας αλλά συγκυβέρνηση των πέντε κομμάτων (εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) ή των περισσότερων από αυτά, που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, το οποίο στην ουσία αποτελεί και το κοινό προεκλογικό πρόγραμμά τους, που έχουν δεσμευτεί ρητά στους δανειστές ότι θα εφαρμόσουν μετά τις εκλογές.
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια μνημονιακή κυβέρνηση, αντίθετα θα την αντιπολιτευτεί δυναμικά, υπερασπιζόμενη σθεναρά τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας και της χώρας μας.

3) Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σας απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας και συμμετοχής σε μια κυβέρνηση θεωρείτε ότι θα μπορούσατε να συμμετέχετε δεδομένου ότι πριν λίγους μήνες ανήκατε στο κόμμα; 
Δεν θα συνεργαστούμε με κόμματα που είτε έχουν ψηφίσει είτε έχουν εφαρμόσει είτε δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα καταστροφικά μνημόνια της λιτότητας.
Εμείς θέλουμε και επιδιώκουμε να συνεργαστούμε με αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις για τη συγκρότηση ενός παλλαϊκού, πολιτικού, αντιμνημονιακού, δημοκρατικού, προοδευτικού και πατριωτικού μετώπου, που θα αντισταθεί στα μνημόνια, στην υποτέλεια και στην ταπεινωτική εποπτεία των δανειστών και θα ανοίξει νέους ελπιδοφόρους αντιμνημονιακούς δρόμους για τη χώρα μας.

4) Ποια ζητήματα κατά τη γνώμη σας είναι φλέγοντα και χρειάζονται άμεση επίλυση; 
Τα προβλήματα στήριξης και αποκατάστασης των μισθών και συντάξεων, του τερματισμού των φορομπηχτικών πολιτικών και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, κυρίως, της αντιμετώπισης της ανεργίας, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε με αυτόν τον τρόπο να ανακοπεί και η μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό.
Επιμένουμε στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαία, στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σε ατομικό αφορολόγητο 12 000 ευρώ, στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των υψηλών κερδών.

5) Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος ανάπτυξης για την χώρα;
Η ακύρωση όλων των μνημονίων και η αποκατάσταση των λεηλατημένων λαϊκών εισοδημάτων.
Η διακοπή αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του.
Η εθνικοποίηση των τραπεζών, ώστε να εγγυηθούμε πλήρως τις καταθέσεις, η θέσπιση νέων αναπτυξιακών και κοινωνικών κριτηρίων στη λειτουργία τους και η προώθηση μιας νέας σεισάχθειας στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ ως οργάνου εκποίησης δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, η άμεση ανακοπή των ιδιωτικοποιήσεων, η ανασυγκρότηση των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών και η χρησιμοποίησή τους ως μοχλού ανάπτυξης της χώρας.
Η προώθηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση με σχέδιο και χρηματοδότηση, για να ενισχυθεί η παραγωγική βάση της χώρας (αγροτοδιατροφικός τομέας, ενέργεια, ναυτιλία, τουρισμός, βιομηχανία), με εργαλεία τον δημόσιο τομέα, τον κοινωνικό τομέα, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και με μια εκδημοκρατισμένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.
Η αποκατάσταση της δημοκρατίας με τον λαό συμμέτοχο και η ανατροπή της δικτατορίας του ευρώ και των μνημονίων, σύμφωνα με την οποία ό,τι και να ψηφίσει ο λαός, όσο και να αγωνιστεί, θα πρέπει η όποια κυβέρνηση προκύψει να εφαρμόζει μόνο λιτότητα και να είναι υποτελής στους δανειστές. Εμείς θύματα εκβιασμού δεν πρόκειται να γίνουμε και το «όχι» μας κατά την ψήφιση όλων των μνημονίων στη Βουλή αυτό ακριβώς εγγυάται.
Το αντιμνημονιακό, φιλολαϊκό, προοδευτικό πρόγραμμά μας είναι αδύνατον να το εφαρμόσουμε μέσα στην ευρωζώνη και στο ευρώ.
Η εμπειρία των 7 μηνών αποδεικνύει ότι δεν θα μας αφήσουν. Θα μας εκβιάσουν με εργαλείο την ΕΚΤ με πιστωτική ασφυξία.
Επομένως, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.
Για να επιβιώσει ο λαός μας, χρειάζεται εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι εικόνα να την προσκυνάμε. Δεν συνιστά αυτοσκοπό λόγω ιδεολογικής εμμονής μας. Είναι μέσο, κλειδί, εργαλείο, για να αποκτήσουμε ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Με μια τέτοια πολιτική μπορούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας, να υποκαταστήσουμε με εγχώρια προϊόντα τις εισαγωγές, να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή μας, να εκτινάξουμε τον τουρισμό και να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Η μετάβαση θα έχει δυσκολίες, αλλά μπορεί να γίνει ομαλά. Δεν θα είναι η καταστροφή, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοί μας. Καταστροφή θα είναι η συνέχιση των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο