Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Αμφιλοχία Αμβρακικός με φόντο τον Βάλτο…..

             Εκεί που γεννιέται ο Αμβρακικός, στον μυχό του μεγάλου κόλπου, εκεί στο νοτιοανατολικότερο άκρο του απλώνεται και η πολιτεία του ιστορικού Καρβασαρά· η Αμφιλοχία δηλαδή, όπως την έλεγαν μέχρι πριν από εκατό (και κάτι) χρόνια, όνομα που θύμιζε την απαραίτητη κάποτε στάση των καραβανιών (=καραβάν σεράι).
     Σήμερα τα καραβάνια λέγονται πλέον φορτηγά, εκείνα είναι που διασχίζουν συνεχώς την πόλη, σε αναμονή της ολοκλήρωσης του περιφερειακού δρόμου που σύντομα θα αποσυμφορήσει την κυκλοφορία. Μια βόλτα ωστόσο στην παραλιακή της Αμφιλοχίας είναι πάντα ωραία. Από τη μια τα παραταγμένα καφέ και οι ταβέρνες δίπλα στον παραλιακό πεζόδρομο, και πλάι σου να ανοίγεται ολόκληρος ο Αμβρακικός............




       Στα νερά του, ανάμεσα στις ψαρόβαρκες, συχνά-πυκνά θα δεις να «κυκλοφορούν» θαλάσσιες χελώνες, μαγνητίζοντας τα βλέμματα ψαράδων και περαστικών.                   Μέχρι και το περσινό καλοκαίρι μάλιστα, έλεγαν πως τα νερά του κόλπου κάποιες νύχτες του καλοκαιριού φωσφόριζαν, ίσως από τη συγκέντρωση ζωοπλαγκτόν που σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας δημιουργούσε το αλλόκοτο αυτό φαινόμενο. Φέτος πάντως το φαινόμενο δεν παρουσιάστηκε…

Η Αμφιλοχία είναι μια σύγχρονη κωμόπολη: μια βόλτα στα στενά δρομάκια πίσω από την παραλιακή πρόσοψη αποκαλύπτει ελάχιστα παλιά κτίσματα, πού και πού μονάχα κάποια λιθόκτιστη κατοικία που ο χρόνος μάλλον δεν σεβάστηκε. Ο,τι σπουδαιότερο μπορείς να δεις σήμερα μέσα στην Αμφιλοχία, εκτός από το παραλιακό της μέτωπο, είναι η αρχαία πολιτεία της Λιμναίας.
        Τα ερείπιά της απλώνονται σ” ολόκληρο τον λόφο που ορθώνεται επιβλητικός πάνω από την Αμφιλοχία, όμως ένα κομμάτι των τειχών της παίρνει τον κατήφορο και μπαίνει κανονικά και με τον νόμο μέσα στον ιστό της σύγχρονης πόλης!
      Μπορείς να ανέβεις στην ακρόπολη ακολουθώντας τα τείχη που κατεβαίνουν στην πόλη, αυτός ωστόσο είναι ο δύσκολος τρόπος καθώς η κλίση είναι μεγάλη και ο λόφος μάλλον απόκρημνος· ο άλλος τρόπος είναι να ακολουθήσεις τον κεντρικό δρόμο προς Αγρίνιο και αμέσως μετά την πινακίδα εξόδου από την Αμφιλοχία, να στρίψεις αριστερά σε μια μάλλον «αθέατη» στροφή. Ο στριφογυριστός δρόμος οδηγεί μέχρι την κορυφή της ακρόπολης, και όσο για τη θέα; Ολόκληρη η Αμφιλοχία στο πιάτο…

Τέλος, μια ακόμα καλή αφορμή για να βρεθείς εδώ είναι η «καρβασαριώτικη Αποκριά», σημείο αναφοράς τα τελευταία χρόνια στην πολιτιστική ζωή της ευρύτερης περιοχής: σάτιρα που τσακίζει κόκαλα, διασκέδαση χωρίς χειρόφρενο και μασκαράδες με απίθανη ευρηματικότητα. Την τιμητική του στις… στολές έχει βέβαια ο θρυλικός «Μπαρμπα-Γιώργος», ο ήρωας του θεάτρου Σκιών και θείος του Καραγκιόζη, με καταγωγή από την Αμφιλοχία!

Ο Μυστράς της Ακαρνανίας
Η Αμφιλοχία είναι με τέτοιον (αμφιθεατρικό) τρόπο χτισμένη, που κατά το ηλιοβασίλεμα ο ήλιος χάνεται πίσω από το βουνό στα δυτικά της, προς την πλευρά της Βόνιτσας. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν θες να απολαύσεις ρομαντζάδα στο δειλινό, θα πρέπει να κινηθείς λίγο βορειότερα και προς τον παραθαλάσσιο οικισμό της Μπούκας, το καμάρι των ντόπιων με το ονομαστό ηλιοβασίλεμα.
Στην τουριστική περίοδο η παραλία της Μπούκας γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο, το ίδιο και οι ψαροταβέρνες της που γεμίζουν τα πιάτα τους με όλα τα καλά του Αμβρακικού. Το ίδιο συμβαίνει και σ” ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του νυν Δήμου Αμφιλοχίας, μέχρι και την τουριστική κωμόπολη του Μενιδίου, στα σύνορα πια με την Αρτα.
Πριν ωστόσο πιάσεις θέση σε κάποιο ταβερνάκι, αφιέρωσε λίγο χρόνο ώστε να δεις το τοξωτό γεφύρι της Μπούκας (18ος αι.), που θα σου δείξουν οι κάτοικοι στον οικισμό (σήμανση δεν υπάρχει ούτε για δείγμα), καθώς και τον έτερο αρχαιολογικό χώρο (μετά τη Λιμναία), την αρχαία πολιτεία του Αμφιλοχικού Αργους, στην τοποθεσία «Καινούριο». Για να φτάσεις εκεί, θα στρίψεις δεξιά στη διασταύρωση του κεντρικού δρόμου, αντίθετα από την Μπούκα.Αμέτρητα μικρά φιόρδ στο πέρασμα του Αχελώου από την επικράτεια του Βάλτου 
     Πριν αφήσεις την Αμφιλοχία και επιδοθείς στην εξερεύνηση του ορεινού Βάλτου, θα χρειαστεί να κάνεις ένα «πισωγύρισμα» για να δεις κάτι το… διαφορετικό. Περίπου 7 χλμ. νότια της Αμφιλοχίας, στον δρόμο προς το Αγρίνιο, βρίσκεται το χωριό Στάνος. Λίγο πριν από τη δεξιά έξοδο για τον Στάνο, ωστόσο, υπάρχει μία ακόμη στροφή, πολύ πιο κλειστή, με μια πινακίδα «Ι.Μ. Παναγίας».
Το γεφύρι της Τέμπλας, στα Βρουβιανά, ενώνει Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

http://www.ideesmag.gr/
Α

ς
Αμέτρητα μικρά φιόρδ στο πέρασμα του Αχελώου από την επικράτεια του Βάλτου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο