Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Δ. Στρατούλης στο presspublica: Πεντακομματική & μνημονιακή η επόμενη κυβέρνηση – Πώς θα περικοπούν οι συντάξεις


Συνέντευξη στον ΝΑΣΟ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟ

ΦΩΤΟ:  EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

        Ακόμη και πεντακομματική, μνημονιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι δύναται να προκύψει μετά τις ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης και υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Δημήτρης Στρατούλης, με συνέντευξη του στο presspublica.gr. 
Ο κ. Στρατούλης θεωρεί ότι δεν αποκλείεται να συνυπάρξουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ και συγκεκριμένα όσα κόμματα στήριξαν το 3ο Μνημόνιο και ξεκαθαρίζει ότι «η ΛΑΕ δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια μνημονιακή συγκυβέρνηση».

Στόχος της ΛΑΕ, αναφέρει ο κ. Στρατούλης, είναι να αναδειχθεί 3η πολιτική δύναμη και τονίζει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παραιτήθηκε με πρωτοβουλία του παραιτηθέντα πρωθυπουργού για να μην προλάβουν τα λαϊκά στρώματα να βιώσουν τις επώδυνες συνέπειες του 3ου μνημονίου. ....
Επίσης, ο κ. Στρατούλης, υποστηρίζει ότι η προοπτική των συντάξεων είναι ζοφερή και προσθέτει ότι οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μειώνονται δραστικά και συνεχώς από 1/1/2015 για τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας των ρητρών «μηδενικού ελλείμματος» και «ρήτρας θανάτου». Αναφέρει δε ότι η παραιτηθείσα κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο ανέλαβε επιπλέον 19 δεσμεύσεις για νέες μειώσεις, κυρίως των κατώτερων συντάξεων, μέσα από την σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ. Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Στρατούλη στο presspublica.gr ακολουθεί στη συνέχεια:

«Presspublica.gr»: Τελικά, ποιος έριξε την πρώτη κυβέρνηση με «κορμό» της αριστεράς; Εσείς, η Λαϊκή Ενότητα, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ομάδα που είχε σχηματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου από την απελθούσα κυβέρνηση, όπως ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη και της ηγετικής ομάδας της ΛΑΕ, στη Θεσσαλονίκη;

«Δημήτρης Στρατούλης»: Η κυβέρνηση δεν έπεσε λόγω των αντιδράσεων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υπογραφής και ψήφισης των μνημονίων. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε με δική της πρωτοβουλία, προωθώντας εκλογές – εξπρές, ερήμην των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, των χιλιάδων μελών και στελεχών του. Οι εκλογές – εξπρές γίνονται με πρωτοβουλία του παραιτηθέντα πρωθυπουργού για να μην προλάβουν τα λαϊκά στρώματα να βιώσουν στην καθημερινότητά τους τις επώδυνες συνέπειες του 3ου μνημονίου.

Επίσης, για να εγκαταλειφθούν από τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ οι αντιμνημονιακές του δεσμεύσεις, αλλά και για εγκρίνει ο λαός με την ψήφο του το 3ο μνημόνιο βάζοντας ουσιαστικά ο ίδιος νέα θηλιά στον λαιμό του.

Η παραιτηθείσα κυβέρνηση, με αυτή την απόφασή της ακύρωσε ουσιαστικά τις προγραμματικές δηλώσεις της, λόγω του αντικοινωνικού περιεχομένου του 3ου μνημονίου και της ταπεινωτικής εποπτείας που αυτό επιβάλλει στη χώρα μας.

«Pp»: Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η επόμενη ημέρα μετά τις επικείμενες εκλογές; Μπορεί να υπάρξει πραγματικά μια κυβέρνηση αριστερή ή οι καταστάσεις έχουν δρομολογηθεί στη βάση της υλοποίησης του 3ου μνημονίου, όπως και οι εταίροι – δανειστές φαίνεται να θέλουν, με μια κυβέρνηση τύποις «οικουμενικού» χαρακτήρα;

«Δ.Σ.»: Μετά τις εκλογές θα υπάρξει συγκυβέρνηση των πέντε κομμάτων (εναπομείνας ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ) ή των περισσότερων από αυτά, που ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, που στην ουσία αποτελεί και το κοινό προεκλογικό πρόγραμμά τους, για το οποίο έχουν δεσμευτεί ρητά στους δανειστές ότι θα εφαρμόσουν πιστά μετά τις εκλογές.

Κυβέρνηση αριστερή δεν μπορεί, επίσης, να υπάρξει δεδομένου ότι κυβέρνηση που εφαρμόζει μνημόνιο δεν μπορεί να λέγεται αριστερή.

Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ δεν θα συμμετάσχει σε μια τέτοια μνημονιακή συγκυβέρνηση, αντίθετα θα την αντιπολιτευτεί δυναμικά, υπερασπιζόμενη σθεναρά τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας και της χώρας μας.

Δεν θα συνεργαστούμε με κόμματα που είτε έχουν ψηφίσει είτε έχουν εφαρμόσει είτε δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τα καταστροφικά μνημόνια της λιτότητας.

«Pp»: Ποιος πιστεύετε ότι θα είναι ο ρόλος της ΛΑΕ την επομένη της εκλογικής «μάχης»; Που βάζετε τον πήχη; Και κατά πόσο θεωρείτε ότι έχουν βάση τα σενάρια όσων υποστηρίζουν ότι η ΛΑΕ είναι ένα κόμμα το οποίο δεν θα μακροημερεύσει;

«Δ.Σ.»: Στόχος μας είναι σε αυτές εκλογές να αναδειχτούμε τρίτη πολιτική δύναμη και με όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσοστά.

Διεκδικούμε την ψήφο του λαού και της νεολαίας, γιατί καταψηφίζοντας στη Βουλή το τρίτο μνημόνιο και «γράφοντας στα παλαιότερα των πολιτικών μας υποδημάτων» τις βουλευτικές και υπουργικές καρέκλες, αποδείξαμε τη ΣΥΝΕΠΕΙΑ μας σεβόμενοι τις προγραμματικές δεσμεύσεις μας για ακύρωση των μνημονίων και όχι συνέχισή τους.

Θα αξιοποιήσουμε την εκλογική μας δύναμη, για να τιμήσουμε το ΟΧΙ του λαού, και ιδιαίτερα της νεολαίας, στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη του.

Όσο ισχυρότερη αναδειχτεί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στις εκλογές, τόσο πιο δομική, ουσιαστική, αγωνιστική και αποτελεσματική αντιπολίτευση θα ασκήσει μετεκλογικά, σε όποια μνημονιακή συγκυβέρνηση προκύψει, για να μην προωθηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι του τρίτου μνημονίου και για να καταργηθούν με τους αγώνες του λαού και αυτό αλλά και τα δύο προηγούμενα.

Επίσης, όσο πιο ισχυρή εκλογικά αναδειχτεί η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ, τόσο πιο πειστικά και αποτελεσματικά θα προβάλει την αντιμνημονιακή εναλλακτική της λύση, με κυβερνητική προοπτική και σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Αντιμνημονιακές πολιτικές δυνάμεις όπως η ΛΑΙΚΗ ΕΝΌΤΗΤΑ αποτελεί αναγκαιότητα για τον ίδιο το λαό να μακροημερεύσουν.

«Pp»: Τι έχετε να πείτε, πρακτικά, για την καθημερινότητα τους, σε όσους αναρωτιούνται ποιο σχέδιο μπορεί η Ελλάδα να ακολουθήσει εάν πει «όχι» στα μνημόνια και ακολουθήσει έναν δρόμο εκτός Ευρωζώνης;

«Δ.Σ.»: Το αντιμνημονιακό, φιλολαϊκό, προοδευτικό πρόγραμμά μας είναι αδύνατον να το εφαρμόσουμε μέσα στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Η εμπειρία των προηγούμενων 7 μηνών αποδεικνύει ότι δεν θα μας αφήσουν. Θα μας εκβιάσουν με εργαλείο την ΕΚΤ με πιστωτική ασφυξία.

Επομένως, για να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, πρέπει η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη.

Για να επιβιώσει ο λαός μας, χρειάζεται εθνικό νόμισμα. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι εικόνα να την προσκυνάμε. Δεν συνιστά αυτοσκοπό λόγω ιδεολογικής εμμονής μας. Είναι μέσο, κλειδί, εργαλείο, για να αποκτήσουμε ανεξάρτητη νομισματική πολιτική. Με μια τέτοια πολιτική μπορούμε να ενισχύσουμε τις εξαγωγές μας, να υποκαταστήσουμε με εγχώρια προϊόντα τις εισαγωγές, να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγή μας, να εκτινάξουμε τον τουρισμό και να χρηματοδοτήσουμε επενδύσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η μετάβαση θα έχει δυσκολίες, αλλά μπορεί να γίνει σχεδιασμένα και ως εκ τούτου ομαλά. Δεν θα είναι η καταστροφή, όπως ισχυρίζονται οι πολιτικοί αντίπαλοί μας. Καταστροφή θα είναι η συνέχιση των μνημονίων.

«Pp»: Μετά τις εκλογές ένα από τα μεγάλα ζητούμενα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση είναι το ασφαλιστικό. Έχετε γνώση και χειριστήκατε σημαντικές πτυχές του όσο διατελέσατε αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. Έχουν βάση τα σενάρια περί επικείμενων, ανώτατων συντάξεων στα 600 ευρώ; Ποια μπορεί να είναι η τύχη του Ασφαλιστικού και των συντάξεων με βάση και τα όσα ορίζει το 3ο μνημόνιο, όταν η ανεργία είναι πάνω από το 25%;

«Δ.Σ.»: Η προοπτική των συντάξεων θα είναι ζοφερή, εάν συνεχίσουν να εφαρμόζονται τα μνημόνια Δυστυχώς, η παραιτηθείσα κυβέρνηση του εναπομείναντα μνημονιακού, μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με το τρίτο μνημόνιο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει για το ασφαλιστικό τους εφαρμοστικούς νόμους των προηγούμενων δύο μνημονίων με τους οποίους οι κύριες και επικουρικές συντάξεις μειώνονται δραστικά και συνεχώς από 1/1/2015 για τα επόμενα χρόνια, οι πρώτες με το νέο τρόπο υπολογισμού τους και οι δεύτερες με την εφαρμογή των ρητρών «μηδενικού ελλείμματος» και «ρήτρας θανάτου».

Επίσης, η παραιτηθείσα κυβέρνηση με το ίδιο το τρίτο μνημόνιο ανέλαβε επιπλέον 19 δεσμεύσεις για νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και κυρίως των κατώτερων για σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, για αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών και για κατάργηση νομικά θεμελιωμένων ή κατοχυρωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων με δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η αλήθεια είναι, όσο σκληρή και αν ακούγεται, ότι με τη συνέχιση της εφαρμογής μνημονίων λιτότητας η μόνη προοπτική που υπάρχει για τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις είναι η συνεχιζόμενη κατεδάφισή τους.

Μόνο η προώθηση του προγράμματος της ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, που προβλέπει ακύρωση των μνημονίων, αποκατάσταση των λαικών εισοδημάτων και εφαρμογή ενός αναπτυξιακού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μπορεί να αυξήσει τα έσοδα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης , να βάλει τέλος στις μειώσεις των συντάξεων και σταδιακά να τις επαναφέρει σε αξιοπρεπή επίπεδα.

Ταυτόχρονα, αυτό που επείγει είναι η επαρκής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης με συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει διατυπώσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις.

πηγή: presspublica.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο