Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

Βόνιτσα: Διασχίζοντας το Ιόνιο με το φουσκωτό παρέα με τα δελφίνια..


      Πρωί πρωί οι «προστάτες των δελφινιών», η επιστημονική ομάδα του προγράμματος «Ionian Dolphin Project» βγαίνει με το φουσκωτό από τη Βόνιτσα όπου βρίσκεται η βάση της στη θάλασσα του Ιονίου. Εκείνη την ώρα τα νερά του Ιονίου είναι πιο ήρεμα και έτσι οι ερευνητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρατηρήσουν δελφίνια. Κάπως έτσι αρχίζει κάθε μέρα η μελέτη των επιστημόνων για τα δελφίνια της περιοχής...


          Μόλις εντοπίσουν ένα γκρουπ δελφινιών, το πλησιάζουν με το εξάμετρο φουσκωτό τους σιγά σιγά. Συγκλίνουν προοδευτικά στην κατεύθυνση των δελφινιών, έτσι ώστε να μην τα ενοχλήσουν. Επειτα, σειρά έχουν οι φωτογραφικές μηχανές. Οι ερευνητές βγάζουν πολλές φωτογραφίες έτσι ώστε να ταυτοποιήσουν κάθε δελφίνι του γκρουπ (εντοπίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, π.χ. φυσικά σημάδια). Ταυτόχρονα μελετούν λεπτομερώς τη συμπεριφορά τους. Κι όλα αυτά δεν διαρκούν μερικά λεπτά, αλλά 2 - 3 ώρες.
     Με την επιστροφή τους στη βάση τους οι επιστήμονες του Τethys συγκεντρώνουν το υλικό, το μελετούν και το αρχειοθετούν. Και βέβαια συντηρούν το σκάφος και τον εξοπλισμό τους που είναι απαραίτητα για την επόμενη ημέρα έρευνας. Πέραν της έρευνας πεδίου, οι ερευνητές του IDP πραγματοποιούν διαλέξεις και σειρά δραστηριοτήτων με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού με τη συνεργασία του προγράμματος Θάλασσα (http://www.thalassa-project.gr).
       H έρευνα των επιστημόνων πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Earthwatch, Ocean Care και το Περιφερικό Κέντρο Δράσης για τις Ειδικά Προστατευόμενες Περιοχές (RAC / SPA).
      Το Ινστιτούτο Tethys (www. tethys.org) ιδρύθηκε το 1986. Είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει έδρα την Ιταλία και ειδικεύεται στην έρευνα των κητωδών. Εχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις δεδομένων για τα κητώδη της Μεσογείου. Το 1991 άρχισε την έρευνά του στο Ιόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο