Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Παρουσιάστηκε το καλλιεργητικό πλάνο της Δυτικής Ελλάδας

             Ένα πολύτιμο εργαλείο καταγραφής της υφιστάμενης πραγματικότητας αλλά και των κατευθύνσεων που μπορεί ν’ ακολουθήσει ο πρωτογενής τομέας στη Δυτική Ελλάδα παρουσίασαν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος.....


            Πρόκειται για το Καλλιεργητικό Πλάνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το οποίο κατήρτισαν στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των  τριών Περιφερειακών Ενοτήτων. Στην παρουσίαση του Καλλιεργητικού Πλάνου παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Χρήστος Ποταμιάς, η αναπληρώτρια Διευθύντρια Κωνσταντίνα Τσόλκα και υπηρεσιακά στελέχη.    

          «Έχουμε για πρώτη φορά αποτυπώσει μια πλήρη εικόνα για το σύνολο της αγροτικής οικονομίας και για ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», τόνισε ο Περιφερειάρχης. Και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει αυτό. Ενότητα προς Ενότητα και Δήμο προς Δήμο έχουμε καταγράψει το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων και τι καλλιεργείται σε αυτές. Το σύνολο του ζωικού μας κεφαλαίου και σε πόσες εκμεταλλεύσεις αντιστοιχεί αυτό το κεφάλαιο. Το σύνολο της αλιευτικής μας παραγωγής, τόσο σε ιχθυοκαλλιέργειες όσα και σε άλλες μορφές, μαζί με το σύνολο των μονάδων παραγωγής. Το σύνολο της μελισσοκομικής μας παραγωγής και τον αριθμό των παραγωγών, τόσο αυτών που ασκούν τη μελισσοκομία κατά κύριο επάγγελμα όσο και εκείνων που την ασκούν ως συμπληρωματικό εισόδημα».

        «Πρόκειται για μια επιστημονική προσέγγιση που τη θέτουμε στη διάθεση του αγροτικού κόσμου μας προκειμένου να βελτιώσει τις συνολικές παραγωγικές επιδόσεις του, άρα το εισόδημα και τη ζωή του», συνέχισε ο κ. Κατσιφάρας. Και επεσήμανε: «Θέτουμε, επίσης, στη διάθεση του αγροτικού μας κόσμου όλο το επιστημονικό μας δυναμικό προκειμένου αυτή η γνώση και η πληροφόρηση να πάει παντού. Μετά το Καλάθι των αγροτικών προϊόντων, που ήδη προχωρεί, ερχόμαστε τώρα με το Καλλιεργητικό Πλάνο να κάνουμε ένα ακόμα βήμα. Είναι βήματα που μας οδηγούν στο στόχο της ανασυγκρότησης του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στην Δυτική Ελλάδα».

       Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Αγγελόπουλος, που είχε την ευθύνη κατάρτισης του Καλλιεργητικού Πλάνου τόνισε ότι μ’ αυτήν την συγκροτημένη προσπάθεια θωρακίζουμε τον καλλιεργητή με γνώση. «Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα που ολοκληρώνει το Καλλιεργητικό της Πλάνο και, πλέον, οφείλουμε να προχωρήσουμε και πιο εξειδικευμένα στη σύνταξη εδαφολογικών και κλιματικών χαρτών», τόνισε χαρακτηριστικά.

      Το Καλλιεργητικό Πλάνο στοχεύει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας ώστε ο πρωτογενής τομέας, στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε, ν’ ανακτήσει τον παραγωγικό του δυναμισμό και να ενισχύσει την λειτουργία του ως πηγή απασχόλησης και εισοδήματος.

      «Θέλουμε οι αγρότες μας να στραφούν σε καλλιέργειες που είναι ανταγωνιστικές και βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Το καλλιεργητικό πλάνο παρουσιάζει ακριβώς αυτά τα πλεονεκτήματα ανά περιοχή και καταγράφει τις μελλοντικές κατευθύνσεις», είπε ο κ. Αγγελόπουλος.

      Τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν ενώ ο κ. Κατσιφάρας υπογράμμισε, επίσης, ότι «επειδή υπάρχει ρεύμα επιστροφής από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο και για να μην εξελιχθεί σε φούσκα αυτό το ρεύμα, πρέπει να είμαστε σε θέση να δίνουμε στους ενδιαφερόμενους κατάλληλες οδηγίες για το πως θα κινηθούν. Το Πλάνο εξυπηρετεί κι αυτήν την ανάγκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο